середа, 4 жовтня 2023 р.

Як тварини мімікрують у природі?


"У лісі панують майже цілковита темрява і тиша. Хтось підкрадається до ласої поживи. Хижак уже приготувався напасти... Аж раптом перед ним з'являються два величезні ока, які вдивляються у темряву! Хто це: велика кішка? Змія? Сова? Ні, це не справжні очі, а плями, що мають форму очей - один із багатьох варіантів самозахисту тварин".

Сьогодні, у День захисту тварин, пригадаємо їх цікаву особливість - мистецтво маскуватися (по-науковому "мімікрія"). Цей «дар» дозволяє багатьом тваринам залишатися непоміченими для ворогів в умовах дикої природи. 

 Бейтс Генрі Волтер
Вперше мімікрію описав британський натураліст та зоолог Генрі Уолтер Бейтс. У 1843 році вийшла його наукова стаття, що стосувалася дослідження комах в басейні річки Амазонки.

Цікаві приклади мімікрії тварин можна виявити всюди: в лісах, степах, пустелях, воді. Їхнє особливе захисне забарвлення завжди має схожість з навколишнім середовищем, у якому вони живуть. Наприклад, пустельні ящірки або змії мають жовто-сіре забарвлення під колір рослинності та ґрунту, мешканцям снігових районів притаманне біле пір'я й хутро, а комахи і рептилії, які живуть у трав'янистому покриві "носять зелене вбрання". Мешканці водойм можуть імітувати своє забарвлення під колір коралового рифу, мушлі чи морського дна. Інколи елементом деревини, лишайника, сухої гілки чи листка може виявитися птах чи комаха. Такі дива природи!
Ось декілька дивовижних прикладів маскування представників фауни.


І пам'ятаймо, що найшвидкіші, найвитриваліші, найрозумніші, найобережніші та найдивовижніші тварини на нашій планеті окрім самозахисту потребують ще й нашого захисту!!!

Більше інформації до теми:

Немає коментарів:

Дописати коментар