пʼятниця, 29 вересня 2023 р.

Мистецтво запалювати зорі!

Книга «Семенові зорі» о. Андрія Зелінського (письменника, журналіста, військового капелана) - новинка 2023 року!

За сюжетом - це алегорична казка, де кожен образ і персонаж - невипадкові. Головний герой твору - юнак Семен, який живе в селі Старі Плавні, оточеному валами. Одного разу хлопцеві захотілось побачити своє село з іншого боку, тому він вирішує у мандри. Ця подорож стає для нього незабутньою: передусім від зустрічей і подій, які допомогли йому стати зрілою особистістю, здатною взяти відповідальність за своє життя й реалізувати свою мрію - «запалити зорі»!

Персонажі казки - реальні люди, ціле покоління українців, які повірили, що краще життя - можливе, кращий світ - можливий, і вони готові боротися за ці ідеали. Автор майстерно вклав у рядки твору глибокий підтекст і філософські роздуми, наповнивши їх емоціями й мудрістю.

«Семенові зорі» - це про вихід із своїх страхів, уявлень, переживань; про подив, спонтанність, захоплення; про вміння дивуватися. Дозвольте собі це!

Ось окремі цитати з твору:

⭐ Свобода - мешкання твоєї гідності, а твоя гідність - лице твоєї свободи. Немає гідної свободи - то й людини немає. (с. 65)
⭐ Хоч би якою непроглядною була Темрява, ніколи не схиляй перед нею голови та не заплющуй очей. (с. 90)
⭐ Коли людина серцем не тут і думками не тепер, то ризикує стати заручницею власного страху та сорому, залишаючись постійно в полоні минулого, відмовляючись від майбуття. (с. 179)
⭐ Пустеля - це коли над головою безліч зір, а під ногами безліч шляхів. (с. 262)
⭐ Час - то рух і зміна. Куди рухаєшся, туди й приходиш. Ти, друже, стаєш тим, на що витрачаєш час. (с. 304)
⭐ Любов - вогонь. Коли людина любить, вона палає. Коли серце щире, щедре й до кінця вірне - перемога неминуча. (с. 334)
⭐ Життя - то рух, друзі, а кожен рух - якась зміна. Зміни ж бувають різними: існують такі, що роблять світ яснішим, і такі, що світла позбавляють. (с. 372)
⭐ Темним властиво підкрадатися з тилу, їм не до вподоби світлі очі чесних людей. (с. 473)
⭐ А там, де з’являється навіть найменший здогад про власну свободу та гідність, темрява закінчується. (с. 481)

За виданням:  
Зелінський, Андрій. Семенові зорі : казка з добрими очима / А. Зелінський ; обкл. І. Михайлян. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2023. -  485 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар