четвер, 11 жовтня 2018 р.

Відома ілюстраторка та художниця Христина Лукащук розповідає історії через малюнки




Христина Лукащук - талановита львівська письменниця, художник, архітектор, ілюстраторка численних видань для дітей.
Свій дебют у дитячій літературі Христина Лукащук розпочала із книжок «Казка про Майдан» (2014) і «Таємничий обід» (2015), для яких вона не тільки створила ілюстрації, але й написала тексти. Обидві книжки вийшли у Видавництві Старого Лева. Далі - ілюстрації до інтерактивної книжки «Таке цікаве життя» Ірини Цілик (2015). А ще - чудові малюнки до видань від Чорні вівці : «У царстві Лева / In the Lion’s Kingdom» Любові Відути та «Зайчикове щастя» Лариси Ніцой, що з’явилися наприкінці 2015 року. А цього ж, 2018 року видавництво Discursus видало два арт-буки
«Михайло Сорока» і «Микола Лемик». Запрошую до перегляду, а ще чекаю Вас, любі друзі, у бібліотеці, де зможете обрати вподобану вами книгу собі додому.

Лукащук, Христина. Казка про Майдан : для мол. шк. в. / Х. Лукащук ; худож. оформл. Х. Лукащук ; оформл. обкл. Р. Зілінка. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2014. - 25 с.

«Казка про Майдан» перша спроба говорити з малими дітьми про складні речі виражальними засобами казки. Автор Христина Лукащук створила не лише тест, а й дуже символічні, сповнені архетипів та глибинних сенсів, малюнки. А ікона, що на обкладинці, авторства Романа Зілінка, буде дітям служити ще й оберегом.

Цілик, Ірина. Таке цікаве життя : для дошк. в. / І. Цілик ; мал. Х. Лукащук. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. - 41 с. : іл.

«Таке цікаве життя» Ірини Цілик - дійсно цікаве і насичене. Читаючи цю книгу, ти дізнаєтеся про те, що ґава - дуже розумний птах, що театр починається з вішака, чому не можна їсти сніг, і хто в музеях слідкує за тим, аби відвідувачі не кидали обгортки від цукерок та не крали картин. А безліч веселих малюнків художниці Христини Лукащук побавляться з тобою у гру «підміни мене» зі словами. Словом, читати цю книжку не перечитати, дивитися не передивитися))

Лукащук, Христина. Таємничий обід / Х. Лукащук ; худож. оформл. Х. Лукащук. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. - 23 с. : іл.

Юліан думає, що його старший брат вскочив у халепу. Щоб дізнатися, у чому річ, він подається назирці за братом і потрапляє… на урочистий обід у ресторан. Для хлопчика усе це стає справжнім випробуванням, адже біля його тарілки стільки розмаїтих ложок, виделок та ножів. Чи вдасться хлопцеві впоратися з нелегким завданням і пообідати в товаристві, дотримуючись етикету?

Ніцой, Лариса. Зайчикове щастя / Л. Ніцой ; мал. Х. Лукащук. - Чернівці : Чорні вівці, 2015. - 31 с. : іл.
Що є найбільшим щастям для кожної дитини? Відповідь на це просте запитання можна знайти у казочці про допитливого зайчика. Ілюстрації Христини Лукащук наче бачать світ очима дитини, бо довкола все таке... незграбне та бездоганне. Зайченя проходить довгий та цікавий шлях, щоб віднайти відповідь на питання, яке його так турбує. 

Відута, Любов. У царстві Лева = In the Lion's Kingdom / Л. Відута ; мал. Х. Лукащук ; пер. О. Лущевська, М. Найдан. - Чернівці : Чорні вівці, 2015. - 23 с. : іл.



Ця книжка про потаємний та надзвичайний світ, де є лише одні запитання і немає жодної відповіді, де є так багато добра, що, здається, воно все просто не втримається на сторінках книги, а піде собі жити окремим життям. Від прочитання стає затишно і спокійно, не лише діткам, а й дорослим.


Слабошпицький, Михайло. Павлинка і пташиний брат : казки та оповідання / М. Слабошпицький ; мал. Х. Лукащук. - Київ : Ярославів Вал, 2015. - 63 с. : іл.

Де найкраще місце на землі, і що найважливіше у світі? Про те тобі, юний читачу, розкажуть герої цієї книжки. 

Жадан, Сергій. Пливи, рибо, пливи / С. Жадан ; худож. оформл. Х. Лукащук. - Чернівці : Чорні вівці, 2016. - 32 с. : іл. 


«Не буду грішити, що добре знаюся на творчості Сергія Жадана. Перебуваючи на одному з його концертів, раптом зловила себе на тому, що не так вслухаюся, як вдивляюся – я бачила Рибу. Вона пливла, говорила, страждала, мріяла… любила і неймовірно резонувала зі мною. Вже вдома знайшла текст. Тоді ж зрозуміла, що малюнки, які поки були лише в моїй голові, можуть стати отим найсправжнісіньким арт-буком, якого так бракує на вітчизняному ринку. І не буду приховувати – отримала шалене задоволення, працюючи над цим проектом», – поділилася думками художниця Христина Лукащук.

Думанська, Оксана. Лариса й Архімед / О. Думанська ; іл. Х. Лукащук. - Львів : Піраміда, 2016. - 30 с. : іл. 
Добра і зворушлива історія про дівчинку Ларису та її котика Архімеда.

Вдовиченко, Галина. Сова, яка хотіла стати жайворонком / Г. Вдовиченко ; худож. Х. Лукащук. - Чернівці : Чорні вівці, 2017. - 45 с. : іл.

У книзі йдеться про двох птахів: сову та жайворонка. Кожен з них веде свій спосіб життя, часом навіть не усвідомлюючи його переваги. А що буде, коли одного дня сови почнуть полювати вранці, а жайворонки – співати вночі? Книжка Галини Вдовиченко якраз розповідає про такий експеримент. Як досягнути порозуміння, коли «Сові – совине, а Жайворонку – жайворонкове»? Чи різні стилі життя – загроза дружбі? 


Лукащук, Христина. Михайло Сорока / Х. Лукащук ; худож. оформл. Х. Лукащук. - Брустурів : Дискурсус, 2018. - 36 с. : іл.

Постать Михайла Сороки – знакова в історії України і несправедливо забута. Його життя - надихає і мотивує, а ще переконує, що найскладніші моменти можна пережити, якщо мати Любов у серці.

Лукащук, Христина. Микола Лемик / Х. Лукащук ; худож. оформл. Х. Лукащук. - Брустурів : Дискурсус, 2018. - 36 с. : іл.  
Микола Лемик - приклад яскравого самоусвідомлення і самоідентифікації,  що дає силу раз по раз приймати властиві рішення у найважливіші моменти життя. Знаний на цілий світ і практично невідомий вдома. Країна має знати свої героїв.
Більше читайте:
Ілюструю книжки для дітей: Христина Лукащук



Немає коментарів:

Дописати коментар