вівторок, 1 березня 2016 р.

Літературна географія для дітей


   Якось я натрапив на цікаву добірку книг про мандри від "Видавництва Старого Лева" та й вирішив підготувати для вас свою - із книжок, які ви сьогодні (а чому б і не сьогодні?) можете прийти і взяти у нашій бібліотеці.
   Хоча ці книги й переносять нас в інші географічні пояси, ознайомлюють з невідомими культурами та звичаями, йдеться не про довідники та енциклопедії. Як чудово, що для того, аби почати подорожувати, не треба чекати аж до повноліття -  пізнавальні книжкові подорожі можна організовувати з наймолодшого віку. Захопливих вам пригод!



Жюль Верн “Діти Капітана Гранта”
   "26 липня 1864 року під дужим північно-східним вітром по хвилях Північного каналу стрілою летіла чудова яхта, що мала назву «Дункан»..." 
   Так розпочинається книга, яку Жюля Верна попросили написати представники Французького географічного товариства, щоб діти краще знали географію. В результаті “Діти капітана Гранта” стали чудовим чтивом не лише для школярів, а й для їхніх батьків. Завдяки цьому твору багато людей полюбили мандри та географію, а декому досі сняться безкраї простори Патагонії.



Сельма Лагерлеф «Дивовижна подорож Нільса з дикими гусьми»
   Класика дитячої літератури, за яку авторка — Сельма Лагерлеф — була нагороджена Нобелівською премією, від початку планувалася як посібник з географії Швеції для учнів першого класу, яким, власне, і стала, але у вигляді фантастичної казки про хлопчика, що перетворився на гнома й подорожує зі зграєю диких гусей до Лапландії. Щоправда, українським читачам більш відомий скорочений переклад твору, але про справжню Скандинавію з її неймовірною природою, багатством міфів, легенд та переказів потрібно читати саме найповнішу версію, не лякаючись великої кількості сторінок, бо книга дійсно захоплива.


Джеронімо Стілтон "Відкриття Америки"
  А як щодо географічних коміксів? Джеронімо Стілтон живе в місті Мишанія і працює головним редактором газети “Гризун” — найвідомішого видання на цілому Мишачому острові. Понад усе на світі він любить та цінує спокій. Та коли історія всієї планети опиняється під загрозою через підступні плани зловмисних котів-піратів, Джеронімо разом зі своїми друзями та родичами сміливо вирушає в минуле. У першій книзі пригод Джеронімо Стілтона герої переносяться у часи Христофора Колумба услід за котами-піратами, які хочуть привласнити собі честь відкриття Америки. Джеронімо та його друзів чекає довга та нелегка подорож Атлантичним океаном разом з експедицією Колумба.



Даніель Дефо "Робінзон Крузо"
   Славнозвісний роман англійського письменника другої половини XVII століття Данієля Дефо (1660-1731) яскраво змальовує незвичайні та дивовижні пригоди моряка Робінзона Крузо, який з примхи долі прожив 28 років, 2 місяці і 19 днів на безлюдному острові. 
Історія життя Робінзона серед дикої природи - про творчу працю людини, її мужність, волю, винахідливість. 



Іван Радковець, Петро Радковець «Таємниці львівських левів»
   Справжня книга міських легенд та загадок — «Таємниці львівських левів» від дійсних екскурсоводів — братів Івана та Петра Радковців. Йдеться про західну столицю України — Львів. Читач вирушає не просто на прогулянку містом, а в справжню подорож у часі, аби, по-перше, підтвердити, що Львів не дарма зветься містом Лева, а, по-друге, насолодитися казковими легендами на тлі знайомих (чи, поки що, ні) декорацій.





Дарія Іваницька "Дітям про Україну"
   Книга запрошує читачів до яскравої мандрівки Україною. Ви побуваєте в різних куточках нашої Батьківщини, побачите, якою гарною є українська земля, яку багату і цікаву історію мають її міста і села. Нехай ваша мандрівка сторінками книги стане першим кроком до пізнання рідної землі, її історії та непростого сьогодення. 






Олександра та Даніель Мізелінські «Карти»
   Найголовніший атрибут мандрівника — це, звичайно, якісна та докладна мапа, а видання ВСЛ «Карти» — найкращий спосіб ознайомити дитину з географією та топографічною номенклатурою. Ілюстрована мандрівка материками, морями та культурами в п’яти десятках красивих і дотепних сучасних, хоч і стилізованих під старовину, мап, символічно, проте докладно, демонструє всі скарби та родзинки світу.  «Карти» будуть цікавими та корисними не лише для малюків, але й для їхніх батьків.



Анна Клейборн "Історія географічних відкриттів і досліджень"
   Книга для тих, хто хоче дізнатись про славнозвісних дослідників древніх часів, середньовіччя, епохи Відродження, про великі географічні відкриття XV - XVII століть, дослідження Американського континенту, Африки, Австралії, полярних областей у XVІІІ - XX століттях, а також дослідження морських глибин і космічного простору.




"За мотивами":
http://starylev.com.ua/club/blog/dytyacha-geografiya-knygy-mandriv-dlya-malyukiv

Немає коментарів:

Дописати коментар