середу, 23 грудня 2015 р.

Як впізнати янгола? : 10 книжок-підказок


   "...Кожного малюка при народженні бере під свій захист казковий крихітка-Ангелик і веде за руку у дивовижний, незбагненно-загадковий, барвистий світ, що його дорослі називають Життям." 
(Ната Гранич "Ангелик на долоньках")
   Янголята неспроста є символами Різдвяних свят  саме ангел приніс Діві Марії благу звістку про те, що у неї народиться Син. А коли в печері у Вифлеємі народився Ісус, ангели повідомили про цю величну подію пастухам, які перебували неподалік. Тому з давніх часів на Різдво роблять янголят власноруч, прикрашають ними ялинку і дарують своїм близьким. 
   А як щодо справжніх, живих ангелів? Вони - герої цих книжок, одні з яких написані для маленьких і чемненьких, а інші - для старших читачів, котрі не завжди чемні, але, не зважаючи на це, поруч з ними теж є їхні янголи:



Сніжнокрилі Янголи / уклад. З. Жук ; мал. І. Ключковської [та ін.]. - Львів : Свічадо, 2009. - 79 с. : іл.
   ".....Оленка спала… Її маленька долонька сховалася під рожеву щічку. Дівчинці було тепло та затишно. Надворі працьовитий сніг повкривав усі дороги і стежки, а сильний вітер допомагав виростати заметам. Оленка раптом відчула, що хтось лоскоче її носик. Дівчинка сіла, сонно кліпаючи очима. – Привіт! – розсипався сріблястий сміх. Оленка нарешті розгледіла в нічній темряві яскравий одяг, потім ніжне лице. Перед нею стояв маленький крилатий хлопчик. – Ти Янголятко? – запитала дівчинка. – Так… Як ти здогадалася? – Мама казала, що вночі мене охороняють янголи, а тому нема чого боятися темряви. – То ти не злякалася? – Анітрішечки! – усміхнулася Оленка..."
   Це - видання для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, збірник різножанрових творів для дітей. Він містить казки, оповідання, легенди, вірші, колискові та дитячі молитви. Їх об’єднують зимові образи та таємнича тема янгольського світу, яка напевне зацікавить кожну дитину.


Тейзвел, Чарльз. Янголятко : казка / пер. з англ. А. Віговська ; мал. Х. Рейнарович. - Львів : Свічадо, 2006. - 18 с. : іл.
   Автором «Янголятка» є відомий американський письменник Чарльз Тейзвел. Уявляєте, це оповідання було написане всього за три дні. І коли в книгарнях з'явилося перше видання, воно так сподобалося дітям, котрі прийшли туди разом зі своїми батьками, що почало з неймовірною швидкістю зникати з книжкових полиць, і видавцям доводилося знову й знову його друкувати. За життя автора «Янголятко» було опубліковане аж 38 разів і перекладене декількома мовами. Що ж це за таке особливе Янголятко, і чому воно стало таким популярним? Це можна дізнатись тільки прочитавши оповідання.

Зимові історії для дітей : твори українських письменників / мал. М. Шутурма. - Львів : Свічадо, 2011. - 129 с. : іл.
   Герої цих оповідань - звичайні діти, їхні братики і сестрички, ангелики, батьки, а також іграшки, котики, песики, і навіть павуки. У час зимових свят з ними трапляються дивовижні і несподівані пригоди. Та кожна історія цієї книжки має добре, майже чудесне закінчення, адже кожен, хто переживає в серці ці дивовижні свята, сповнюється великою радістю і дарує її іншим. Ця книга - для молодших школяриків, їхніх батьків, дідусів та бабусь.
Гранич, Ната. Ангелик на долоньках: Дмитрикова книжечка : вірші для дітей / Н. Гранич. – Луцьк : Твердиня, 2008. – 20 с.
  Книжка «Ангелик на долоньках» – немов вечірня казка самого неба, колискова пісня ночі й вранішня молитва сонця. Усі вірші багаті родинними оповідками та історіями з життя. Крім цього, зворушливі, теплі й сонячні, як саме дитинство, малюнки художниці Людмили Пантєлєєвої додають цій книжці неабиякої мистецької вартості, а читачам - естетичної насолоди. До речі, авторка збірочки - директор Волинської обласної бібліотеки для дітей.

Ах, Сіґуте. Амброзій, Мурчик і янгол : казка / Сіґуте Ах ; з лит. пер. В. Журба ; [ілюстр. автора]. - К. : Прудкий равлик : Темпора, 2011. - 59 с. : іл.
   Як перетворити хмари на казкові озера? Що сьогодні наснилося симпатичній мишці-соні? Як розважити сумного Янгола? Куди полетів плакучий слон і, врешті, — як зробити життя на пагорбі ще цікавішим і чарівнішим? Про це знають двоє нерозлучних друзів — пухнастий і задумливий кіт Мурчик та кмітливий і веселий песик Амброзій. Найкраще вигадувати цікаві пригоди, якщо лягти горілиць у високій траві й спостерігати за дивовижними хмарами, що пропливають над головою. Або сидіти у своєму затишному будиночку, пити суничний чай і дивитися на вогонь у каміні. Цю веселу й добру історію намалювала і розповіла чудова литовська художниця-казкарка Сіґуте Ах, яка точно знає: гарні книжки роблять наш світ кращим.


Зінько, Тетяна. Петрик Бешкетник / Т. Зінько ; худож. Т. Кеб. - Львів : Скриня, 2012. - 11 с. : іл.
   У житті іноді трапляються ситуації, коли людина, яка була доброю і чесною раптом пристає до злого. Її серце сповнюється гордості, їй хочеться довести всім, що вона сама керує своєю долею і може робити все, що заманеться. Погане товариство заводить цю людину у темряву і кидає там напризволяще. В таку ситуацію потрапив хлопчик Петрик із однойменної казки.
   У цікавій динамічній формі автор розповідає про ті події, які довелося пережити хлоп'яті. Як вибратися із такої ями? Що робити, коли бачиш, що ти заблукав? Хто допоможе і врятує? Відповідь одна: тільки наш Люблячий Батько, наш Бог. Книжечка вчить, що Господь заради нас забуває всі прикрощі і всі образи, які ми Йому завдали. Того, хто оступився і впав, але щиро розкаявся, Бог приймає із надзвичайно великою радістю! А хто Йому допомагає? Звичайно ж, янголи.


Филипчук, Зенко. День Ангела : для дітей мол. шк. в. / З. Филипчук ; худож.-іл. З. Юськів. - Львів : Каменяр, 1993. - 15 с. : іл.
   Світ добра і любові до всього, що оточує малюка, світ посмішок і співу ще 20 років тому розкрив український поет в своїй першій дитячій книжечці. Ось один із віршів:

До маленького хлоп'ятка завітали ангелятка. 
На вікні намалювали чарівні казкові мальви. 
Синя квітка розквітає - в хаті скрипочка лунає.
Жовта квітка розквітає - в хаті казочка витає. 
Біла квітка розквітає - хтось молитву промовляє.

Аромштам, М. Коли відпочивають янголи : повість / М. Аромштам ; пер. з рос. І. Андрусяка ; ілюстр. на обкл. І. Донця та М. Щетинської. – К. : Грані - Т, 2011. – 223 с. : іл.
   А для старших читачів - повість письменниці та педагога Марини Аромштам "Коли відпочивають янголи", яка удостоєна високих літературних відзнак. У  Європі вона стала однією з "Білих ворон-2011". 
   "Усе могло би скластися інакше, якби в мене був тато. Мама тоді могла б із ним порадитися. Порадилася б – і не віддала мене вчитися до Тетяни Володимирівни. Тетяна Володимирівна не сказала б: "Встати! Руки за голову!" Дідуся б це не нажахало, і він не наполіг би на тому, щоб перевести мене в іншу школу. І я не потрапила б у клас до Марсем. Це Марсем розповіла нам про янголів – про те, що вони повинні відпочивати. Відтоді минуло багато років. Але коли зі мною щось трапляється – погане чи добре – я про це згадую...".  Та перш ніж Марсем розповіла про янголів, у житті Аліни було чимало подій...


Гуменюк, Борис.Та, що прибула з неба / Б. Гуменюк ; ілюстр. Х. Рейнарович ; ред. С. Пантюк. - К. : Видавництво Сергія Пантюка, 2009. - 125 с. : іл.
   «Олеся була дивовижною дівчинкою. Причому дивовижне у ній було все. Вона дивовижно поводилась, дивовижно була зодягнута, дивовижно говорила, а думки і судження, котрі вона висловлювала, були дивовижної сили та краси». Була дівчинка ангелом, прибулицею з далекої зірки чи кимось іншим? Зрештою, це не так важливо. Значно важливіше інше: коли такі посланці приходять – а свого часу вони приходять до всіх без винятку людей – ті починають змінюватися. Вони пробують дорости до безпосередності дітей, знову вірять у дива і дивляться на світ щирим поглядом дитини.
  «Та, що прибула з неба» – не казка, власне, а притча. Герой або героїня зустрічають когось, хто розповідає свою історію. Чи для дітей ця книга, чи для дорослих - точно не скажу. Втім, вона, без сумніву, для усіх, хто вміє змінюватись і сподіватися на диво.



Люнд, Ева-Марія. Викрадач ангелів / Е.-М. Люнд ; з норв. пер. Г. Кирпа ; післям. З. Жук. - Київ : Юніверс, 2007. - 280 с. : іл.
   Повість для підлітків норвезької письменниці Еви-Марії Люнд "Викрадач ангелів" - розгорнута алегорія сучасної духовної кризи, втілена в напруженому детективно-фантастичному сюжеті.
   Що, здавалось би, може статися в тихому маленькому містечку за якихось сім днів? Ба, може статися катастрофа, яка загрожує знищенням не тільки одного міста, а й усього людства. Адже до влади над світом рветься лиховісна сила, яка зомбує, підпорядковує собі людську свідомість і веде засліплених на край прірви. І якби не втрутився малий дотепник ангел Фелікс та його друзі....


Отож, мої любі, читайте та прислухайтеся до своїх янголів!
Світлих і веселих вам свят!

Немає коментарів:

Дописати коментар