середу, 1 квітня 2015 р.

5 письменників з чудовим почуттям гумору

Астрід Ліндгрен
Астрид Линдгрен, детская газета   Астрід Ліндгрен мала веселу вдачу, багату уяву, хист до жартів і до цікавих оповідей — усі ці риси вона успадкувала від батька. Жарти, казки, історії, які вона чула від батька чи від друзів, лягли потім в основу її власних творів. А любов до книг і читання, як вона зізналася згодом, виникла на кухні у Крістін, з якою вона дружила. Саме Крістін прилучила Астрід до дивовижного світу, в який можна було потрапляти, читаючи казки. Вразлива Астрід була приголомшена цим відкриттям, а пізніше і сама опанувала магію слова. Вдома її розповіді любили слухати не тільки брат і сестри, а й сусідські діти, з якими вона завше приятелювала.



Остап Вишня
   Остап Вишня здобув визнання справжнього майстра української сатири і гумору, а також започаткував новий жанр — усмішка.
   Іронія літературної долі Остапа Вишні в тому, що його унікальний дар розвинувся в часи утвердження кривавої диктатури Сталіна, і, можливо, саме завдяки почуттю гумору йому, найталановитішому серед всіх українських сміхотворців, вдалося вижити. 
У своїх творах Остап Вишня часто висвітлював людські слабкості, вважаючи, за Гоголем, що "кому вже немає духу посміятися з власних хиб своїх, краще тому вік не сміятися". 
"Коли роман складається з кількох книг, 
він уже тоді буде — "логія". 
Як з трьох книг — трилогія.
З трьохсот книг — трьохсотлогія. 
А як більше, то вже буде "Рятуйтелогія"
                                                   (Остап Вишня)


Марк Твен
   Вільям Фолкнер писав, що Марк Твен був «першим по-справжньому американським письменником, і всі ми з тих пір — його наступники», а Ернест Хемінгуей - що «вся сучасна американська література вийшла із однієї книги Марка Твена, котра називається «Пригоди Гекльберрі Фінна».
Ось кілька цитат письменника:
- Бути добрим – благородно. Але показувати іншим, як бути добрим, – ще благородніше, і не так клопітно.

- Мало хто із нас може винести тягар багатства. Звичайно, чужого.
- Класичною називається книга, яку всі хвалять і ніхто не читає.

- Чутки про мою смерть сильно перебільшені!


Пригоди Тома Сойєра. Пригоди Гекльберрі ФіннаПригоди Гекльберрі Фінна



Джеремі Стронґ
   Джеремі Стронґ  – один із найвідоміших дитячих письменників сучасності. Перш, ніж стати письменником, він працював пекарем і за свою зміну начиняв джемом близько 1000 пиріжків. Після закінчення Йоркського університету отримав посаду вчителя початкової школи. В 1991 році покинув викладання і повністю присвятив себе письменництву. Незважаючи на поширений стереотип щодо специфічного британського гумору, читаючи книжки цього письменника, сміються діти в багатьох країнах світу.

   У 2013 році письменник завітав на ХХ Львівський Форум видавців та став гостем Львівської обласної бібліотеки для дітей. Відтоді книжки із серії "Читання для реготання" від Видавництва Старого Лева стали серед наших читачів ще популярнішими!



Павло Глазовий
   І, звичайно ж, Павло Глазовий – один з найвідоміших українських гумористів. Його вірші додають хорошого настрою, допомагають побачити в житті більше світлого, радісного, стати добрішими. Навіть назви книжок Павла Глазового вже характеризують їх зміст: «Смійтесь друзі, на здоров`я», «Весела розмова», «Хай вам буде весело», «Куміада. Для дітей і дорослих» та книжки для дітей: «Про відважного Барвінка та Коника-Дзвоника», «Як сторінка, то й картинка», «Про Сергійка-Нежалійка та клоуна Бобу», «Перченя», «Про Пончика, Батончика та Білого Слоника. Славний воїн Печериця».


Сміх людський – чудесна штука
Він – мистецтво і наука.
Він – в житті і для життя.

Добрий сміх не б’є, не мучить. 
Він на світі жити учить, 
Чим і бажаний для всіх 
Шанувальників своїх. 

У поета-гумориста, 
В цьому впевнився вже я, 
Мусить бути особисто 
Сміхологія своя.



Читайте та смійтеся на здоров'я!

1 коментар:

  1. Для любителів української літератури можу порадити літературно-художній журнал Дніпро. Журнал орієнтований на смаки сучасного читача, та має такі рубрики: проза, сучасна українська поезія, драма та багато інших.
    Також, в ньому публікуються багато сучасних українських авторів.
    Сама виписую, і вам раджу!
    http://www.dnipro-ukr.com.ua/

    ВідповістиВидалити