четвер, 26 лютого 2015 р.

Світ котячими очима: 11 книжок про пухнастиків


  Перед їхньою чарівністю та загадковістю не встоїть багато дорослих, що вже й казати про дітей! 1 березня - Всесвітній день котів. І я  знаю серед них таких, яким ви будете співпереживати і яких обов'язково полюбите:

Шарль Перро "Кіт у чоботях"


   Пригоди незвичайного кота у казці Шарля Перро захоплюють не тільки малят, але й дітей старших за віком. Розумний і спритний кіт, що розмовляє, як людина, ходить у чоботях і носить капелюх з пір'їною, допомагає своєму хазяїну стати багатим і одружитися з принцесою.

Галина Рис "Подорож до Котанії"


   «Подорож до Котанії» — це казкова повість про життя кота-живописця. У казці йдеться про те, як часом важко і заразом як приємно присвятити життя улюбленій справі. Головний герой — кіт Мяуслав — вирушає у довгу мандрівку: зі світу людей він протрапляє до королівства Котанії, де виявляється, що він принц і на нього тут уже давно чекали. У королівстві течуть молочні ріки, відбуваються сирні ярмарки та полювання на Балакучого кролика. Король з королевою особливо полюбляють театр, проте їхній син Мяуслав мріє стати живописцем. Ось так і починається внутрішній конфлікт головного героя: йому постійно доводиться вибирати між справою свого життя та обов’язком перед родиною.


Пол Ґелліко "Томасіна"


   Зворушлива історія про кішку Томасіну, її маленьку власницю та її тата."Томасіна" — книга про любов і прихильність. Вона не весела, але надзвичайно світла, незважаючи на складні, дорослі, підняті в ній теми смерті і втрати коханих. Цю щиру розповідь кішки можна прочитати і в сім, і в десять років, і вона напевно змусить сльози навернутися на очі. І все ж — вона про важливість доброти, співчуття і турботи, про те, що все-таки дива можливі не тільки в казках.

Роб Скоттон "Кіт на ім’я Сплет"


  Кіт на ім’я Сплет уперше йде до школи і дуже хвилюється: раптом він там ні з ким не заприятелює? Тому, про всяк випадок, ховає у коробку з обідом своє хатнє мишенятко – Сеймура – і бере його з собою до школи. Учителька, пані Горошинка, знайомить Сплета з класом і розпочинає урок. Коли Сеймур вистрибує з коробки, кошенята роблять те, що й усі коти – вони ловлять мишеня! Бідолашний Сплет! Невже він втратить і свого давнього приятеля, і всіх нових?! Мудра пані Горошинка втручається саме вчасно, і її учні вивчають новий, дуже важливий урок… Виявляється, у Котячій школі може бути дуже цікаво!

Казка "Пан Коцький"


  В одного чоловіка був кіт старий, що вже не здужав і мишей ловити. От хазяїн його взяв та й вивіз у ліс, думає: «Нащо він мені здався, тільки дурно буду годувати,— нехай лучче в лісі ходить». Покинув його й сам поїхав...

Олег Петренко-Заневський 
"Сіма йде до манюньки"

Сіма і тарганчик

  Несподівані та цікаві пригоди кумедної кицюні Сіми ведуть читача в гості до казкового манюнського народу, велика місія якого — варити чарівний еліксир щастя для всіх людей на Землі.
Оксана Думанська "Собаче життя кота Хитруна" 


   Ця надзвичайна історія про двох волоцюг – кота Хитруна і собаку Чарлі, які волею обставин опинилися на вулиці, не залишить байдужими нікого. Ця книга про те, як нелегко двом бездомним вижити у цьому світі, про поневіряння в пошуках харчів і притулку, про справжню дружбу.
          Запам’ятай, чотирилапий друже:
          Є люди добрі, злі, а є байдужі.
          Звичайно, як людина добра стрінеться,
          Вона з тобою пиріжком поділиться,
          Або погладить, скаже слово тепле,
          Аж щось у грудях защемить і стерпне.

Катя Матюшкіна "Кіт да Вінчі"



   - Рятуйтеся, хто може! Біда! В нашому місті з'явилися пірати! Вони вкрали мій панцир! Вони вкрали рояль у шпака, ящики з підтяжками ховраха Шмутца й іще багато чого іншого! Вони вкрали книгу сови! Та найголовніше - вони взяли в полон білочку Бряку! Пірати у місті! Пірати скрізь! Пірати серед нас!


Грицько Григоренко 
"Королівна-Крихітка та Киць-Киць"


  Добра та чуйна Королівна-Крихітка хоче допомогти усім бідним і нещасним. Вона готова віддати їм усе найкоштовніше, що має. Але одного дня, щоб уберегти королівську скарбницю від спустошення, тато-король віддає наказ повиганяти усіх бідолах за ворота королівського палацу. І тоді стається щось неймовірне – уві сні до Королівни-Крихітки з’являється добра фея з чарівною Киць-Киць, і починаються справжні дива...
  Казку взято з повісті Олександри Судовщикової-Косач – дружини брата Лесі Українки, яка підписувалася чоловічим ім’ям Грицько Григоренко.

К. Паустовський "Кіт-злодюга"



   У дворі з'явився хитрий кіт-грабіжник. Він крав усе: рибу, м'ясо, сметану й хліб. Майже місяць хлопці згаяли на те, щоб вистежити того кота. Як тепер його покарати? А може, навпаки, - нагодувати і приручити? 

Збірка оповідань "Коти-розбійники"



   Разом з кмітливими і хоробрими героями захопливих казкових детективів, що увійшли до цієї збірки, юні читачі потрапляють у вир неймовірних подій, які навчать їх винахідливості, цілеспрямованості, взаємоповаги, доброти.  Книга багато ілюстрована, призначена для дітей молодшого віку.


І на завершення - фото пухнастих улюбленців відомих письменників:

Рей Бредбері
Альбер Камю



Хорхе Луі Борхес


А також читайте цікаві розповіді бібліотекарів-котоманів:
 1 березня - свято котів і тих, хто їх любить


До зустрічі!
Ваш Бібліо-Граф

Немає коментарів:

Дописати коментар