понеділок, 5 січня 2015 р.

7 найдорожчих книг в історії людства



1. "Лестерський кодекс" Леонардо да Вінчі
(The Codex Leicester, Leonardo da Vinci)
Вартість: $ 49,4 млн. 


Зошит записів Леонардо, зроблених під час його життя у Мілані у 1506-1510 роках. Манускрипт складається з 18 листів паперу, зписаних з обох сторін і складених таким чином, що разом вони складають зошит із 72 листів. Нотатки Леонардо написані особливим чином, його власним «дзеркальним» шрифтом. Прочитати їх можна тільки у відображенні дзеркала. Записи присвячені явищам природи, над якими розмірковував Леонардо. Зошит також містить велику кількість математичних розрахунків, діаграм і малюнків. «Лестерським» кодекс назвали на честь графа Лестера, який купив манускрипт у 1717 році. У 1980 році зошит у нащадків Лестера перекупив відомий промисловець і колекціонер Арманд Хаммер. На його честь кодекс деякий час називався «Кодексом Хаммера». Після смерті володаря кодекс був виставлений на продаж. Біл Гейтс, який заплатив за документ найвищу ціну на торгах, вирішив не класти книжку до сейфу. Саме з ініціативи Гейтса «Лестерський кодекс» постійно виставляється в різних музеях світу. До слова, голова корпорації Майкрософт - власник найбільшої у світі приватної колекції книг.



2. "Євангеліє Генріха Лева" 
(The Gospels of Henry the Lion) 
 Вартість: $ 28 млн.
   Другим за вартістю стало рукописне видання Євангелія, створене у 1188 році на замовлення герцога Саксонії і Баварії Генріха Лева. Дуже впливовий герцог Саксонії і Баварії побажав мати Євангеліє, яке йому написали монахи і послушники Бенедиктинського абатства Хельмарсхаузен. Коли герцог помер, манускрипт з 226 сторінок вважався загубленим, але в XIX столітті був виявлений в Празі і куплений в 1861 р. Георгом V. До книги включено чотири Євангелія обсягом в 226 сторінок. В ході аукціону Сотбіс "Євангеліє Генріха Лева" було продано за $ 12,4 млн. Тепер манускрипт зберігається в бібліотеці імені герцога Августа в місті Вольфенбюттель (Німеччина).

Євангеліє Генріха Лева

3. Велика хартія вольностей
(Magna Carta, 1215)
Вартість: $ 24,5 млн.

   Велика хартія вольностей - перша «неписана» конституція Англії. Б
ула складена в червні 1215 на основі вимог англійської знаті до короля Іоанна Безземельного після його численних зловживань владою. Документ з 63 статей захищав юридичні права і привілеї вільних громадян Середньовічної Англії та обмежував королівську владу. Він регулював питання податків, зборів і феодальних повинностей, судоустрою та судочинства, прав англійської церкви, міст і купців, спадкового права і опіки. Іоанн Безземельний невдовзі відмовився виконувати хартію, але пізніше її положення були підтримані багатьма англійськими монархами. Чотири статті документа продовжують діяти досі, тому вона вважається найстарішою частиною британської конституції. Всього до наших днів дійшло 17 примірників книги. Примірник 1297 з печаткою короля Едуарда III на аукціоні Sotheby's придбав співзасновник інвестфонду Carlyle Group Девід Рубінштейн. До цього власником був американський мільярдер Росс Перо.



4.Часослов Ротшильда
Вартість: $ 13,9 млн.
   150-сторінкова молитовна книга, створена близько 1505, визнана шедевром мистецтва епохи Ренесансу. Вона включає в себе мініатюри таких фламандських майстрів, як Герард Хоренбоут, Герард Давид, Олександр і Симон Бенінг. Часослов називається так, тому що містить «годинник» - тексти молитов і пісень для щоденних церковних служб, які читають у призначений час. У XIX столітті рукопис виявився у барона Ансельма фон Ротшильда і зберігався в зборах австрійської родини до першої половини XX століття. У 1938 році нацисти його конфіскували, але в 1998 році Австрія повернула Часослов сім'ї Ротшильдів. Баронеса Беттіна Ротшильд через рік виставила його на торги Christie's. Двоє останніх власників книги зберігають інкогніто.



5. "Птахи Америки" 

(The birds of America) – Джон Джеймс Одюбон
Вартість: $ 12, 6 млн.
   Книга Одюбона містить наукові описи та ілюстрації птахів Північної Америки. Вона знаменита історією свого створення. Одобюн малював птахів в реальному розмірі, відстежуючи їх і роблячи з них опудала. Перше видання з’явилося в 1827 році, всього вийшло близько 200 екземплярів заввишки 127 сантиметрів. У березні 2000 року один з останніх збережених примірників був проданий шейху Сауду Катару.




6. "Кентерберійські розповіді" Джеффрі Чосера 

(The Canterbury Tales, Geoffrey Chaucer)
Вартість: $ 11,1 млн.
  Унікальний екземпляр першого видання «Кентерберійських розповідей» Джеффрі Чосера, «батька англійської поезії» і одного з засновників англійської літератури. Книга надрукована у 1477 році в типографії Уільяма Кекстона. На сьогодні відомо лише про 12 екземплярів першого видання, з котрих лише один знаходиться у приватній колекції.


Біблія Гутенберга


7. "Перше фоліо: комедії, історії і трагедії Шекспіра" 
(First Folio: Comedies, Histories and Tragedies) 
 Вартість: $ 8,2 млн.
   Цей екземпляр першого видання п'єс Вільяма Шекспіра був надрукований в 1623 році Джоном Хемінгом і Генрі Конделом, що працювали в шекспірівській трупі.  Книга була надрукована розміром в повний друкований аркуш, що друкарі позначали по-латині «in folio». У «Перше фоліо» увійшли 36 п'єс Шекспіра - майже всі п'єси письменника за винятком «Перикла» і «Двох знатних родичів», права на які не вдалося викупити. Фоліо містить 998 сторінок великого формату, а текст надрукований у дві колонки. Зараз збереглося всього 40 повних екземплярів першого видання, з яких у приватних руках знаходяться тільки два. Власники зберігають інкогніто.

Перше видання п єс Шекспіра

Немає коментарів:

Дописати коментар