понеділок, 21 серпня 2023 р.

Про перший український сайлентбук

Сайлентбук, як і інші зразки книжкового сегменту: віммельбух, алігат, артбук, білінгва, манґа, - швидко приживеться у нашому лексиконі. Читачі завжди спраглі до чогось нового, якісного і красивого. Благо, щороку книжкова продукція збільшується цікавими екземплярами.
Сайлентбук, або ж «тиха книга» - це візуальний спосіб розповісти історію. Особливість таких видань у тому, що замість слів сюжет відтворюють ілюстрації, образи, кольори. Сьогодні такий формат набуває все більшої популярності у світі.
"Жовтий метелик" Олександра Шатохіна, ілюстратора із Сум - є першим українським сайлентбуком. Видання вийшло друком 2022 року у Видавництві Старого Лева. Художник працював над книжкою у перші тижні повномасштабного вторгнення.
За допомогою метафоричних малюнків автор описав війну і ті почуття, які ми усі переживаємо тепер: страх, безвихідь,  самотність, єдність, надію, свободу, звільнення. 
Метелики в книжці символізують душі й місця, знищені війною, а головна героїня - Україну, що тікає й протестує проти поневолення. За сюжетом дівчинка зустрічає вільних та яскравих метеликів, і усвідомлює, що життя триватиме. Ілюстрації до книжки, виконані ніби простим олівцем у стилі скетчу, чудово доповнені акцентами - яскравими елементами жовтого та блакитного кольорів.

«Тихі книжки - це дуже переконлива і неймовірно вільна форма самовираження. Оповідь без слів має потужну силу і дає вдосталь простору для уяви, бо історію, що розповідається тільки ілюстраціями, можна розказати абсолютно по-різному багато разів. Гортаючи сайлентбук, ми відчуваємо себе оповідачами, казкарями, письменниками. Це класний формат для дітей, адже вони фантазують і розвивають мислення. Це класний формат для батьків, бо можуть вигадувати нові розвитки подій, керуючись одними і тими ж ілюстраціями», - розповідає про особливість сайлентбуків Олександр Шатохін.

Сайлентбук «Жовтий метелик» увійшов до списку 100 найкращих книжок-картинок зі всього світу. Інформація розміщена на британському ресурсі dPictus dpictus.com.


Більше інформації тут:
Ільків, Яна. Український сайлентбук увійшов до переліку 100 найкращих книжок-картинок у світі

Немає коментарів:

Дописати коментар