пʼятницю, 27 серпня 2021 р.

Іван Франко. Львівські адреси


Зі Львовом пов'язано багато імен нашої історії, науки, культури, літератури, освіти. Серед них - наш видатний Іван Франко (1856-1916). Своє знайомство з містом він розпочав ще в студентські роки, коли приїхав сюди здобувати вищу освіту, а залишився на довгі 40 років. 
Сьогодні, 27 серпня, відзначаємо 165 років з дня народження великого Каменяра. Давайте прогуляємось вуличками Львова й відвідаємо місця,  де жив, творив, любив відпочивати, навчався й працював Іван Франко. 

Першою львівською адресою є вулиця акад. Філатова, 11а. Франко мешкав тут, коли вступив до Львівського університету (у першому семестрі 1875/76 навчального року).

Старий корпус Львівського університету
(Грушевського, 4). Alma mater  Франка - студента, де він навчався у 1875-1880 р.р. 1895 р. письменник прочитав тут габілітаційну  лекцію на здобуття викладацької посади, яку йому так і не судилось отримати. 

Народний дім (Театральна, 22). Тут містилась редакція журналу "Друг", до редколегії якого входив молодий Франко у 1875-1876 рр., а також були осідки інших українських часописів та культурних товариств, у яких письменник брав участь. У бібліотеці Народного дому він плідно працював упродовж усього життя.

"Кармелітська" тюрма. У 1877-1878 рр. у колишньому монастирі, перетвореному на тюрму, відбував ув'язнення за соціалістичну діяльність Іван Франко. У 1891 р. стару споруду було розібрано, а на її місці зведено будівлю суду, на якій тепер можна побачити художньо-меморіальну дошку з іменем українського письменника (вул. Князя Романа, 1-3).

Помешкання на Кляйнівській. Тут Франко винаймав кімнатку з кухнею разом із Михайлом Павликом та Карлом Бандрівським у 1878-1880 рр. За вікнами в той час тривало будівництво. Споглядаючи за цією роботою та натхненний її звуками, Франко написав оповідання "Муляр" і славнозвісну поезію "Каменярі". Сьогодні тут встановлено пам'ятну таблицю (ріг вул. Каменярів і вул. С. Крушельницької). 

Помешкання родини Франків. Це помешкання сім'я Франків орендувала у 1887-1893 рр. Тут народилися діти поета - сини Тарас і Петро та донька Анна. Тут же письменник редагував журнал "Народ", приймав друзів - Лесю Українку та Михайла Коцюбинського. Звідси вирушив до Відня здобувати докторат (вул. І. Франка, 32 - будинок не зберігся). 

Наукове товариство ім. Шевченка та редакція "Літературно-наукового вісника". Як член Наукового товариства ім. Т. Шевченка і редактор "ЛНВ" - найавторитетнішого українського часопису кінця ХIХ - початку ХХ ст. - Франко працював тут з 1898 р. Про це свідчить меморіальна таблиця, встановлена на фасаді (вул. Винниченка, 24,26).

Каварня Шнайдера. Улюблене місце відпочинку львівської творчої інтелігенції, куди любив заходити на каву з газетою й Іван Франко. Сьогодні на цьому місці стоїть Будинок профспілок (просп. Т. Шевченка, 7).

Готель "Жорж". До перебудови готелю в ньому була зала "Фрозін", яку часто орендувала українська театральна трупа. Тут відбулися прем'єри Франкових п'єс "Три князі на один престол" (1876) та "Украдене щастя" (1893). 1898 р. "Жорж" став місцем урочистого відзначення 25-річчя літературної діяльності Івана Франка (пл. Міцкевича, 1).

Головний корпус Львівського національного університету. 1940 р. закладу було надано ім'я Івана Франка. За життя письменника тут містився Галицький  крайовий сейм, до якого Франко балотувався  - неодноразово, проте безуспішно (вул. Університетська, 1).

Пам'ятник Каменяреві.
Відкритий 30 жовтня 1964 р. Монументальний пам'ятник, споруджений у стилі фундаменталізму, дивиться на споруду колишнього Галицького сейму. 

Єзуїтський парк. Це найстаріший міський парк в Україні, тінистими стежками якого не раз прогулювався молодий Іван Франко. Це й місце його романтичних зустрічей, і поетичного натхнення, і політичної діяльності. Зокрема, 1879 р. письменник був учасником загальноміських зборів робітників у парку. Сам парк, який носив ім'я Тадеуша Костюшка на честь Івана Франка було перейменовано 14 вересня 1950 року (Парк ім. І Франка).

Садиба Франків. Збудована в 1901-1902 рр. вілла стала такою бажаною власною домівкою для родини письменника. Тепер у цьому будинку розміщується Літературно-меморіальний музей Івана Франка (вул. І. Франка, 152).


Матеріалом до написання послужила МАПА ілюстрованого художньо-енциклопедичного путівника "Львів - місто натхнення. Література" (автори: Б. Тихолоз, О. Дарморіз, О. Муха) 

за книгою: Львів - місто натхнення. Література / упоряд. О. Муха. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. - 448 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар