четвер, 22 квітня 2021 р.

Світ і його таємниці. Життя лісу (до Міжнародного дня Землі)


Джон Мортон
22 квітня - Міжнародний день Землі - символічне свято любові та турботи за наш спільний дім! 
Передісторія. 
Американський громадський діяч Джон Стерлінг Мортон у 1872 році заснував "День висадки дерев", у такий спосіб стверджуючи важливість дбайливого ставлення до нашого довкілля. З року в рік цей день ставав популярнішим у світі, й 22 квітня 1970 року було проведено День Землі, покликане пропагувати турботливе ставлення до навколишнього середовища. А з наступного, 1971 року, ООН офіційно визнала це свято. Так воно змінилося на Міжнародний день Матері-Землі (International Mother Earth Day).
Кожен мешканець нашої планети може долучитися до збереження довкілля: очистити від сміття берег улюбленої річки; відмовитись від користування автотранспортом, хоча б на один день; у побуті закривати кран при чищенні зубів, вимикати за собою світло, грамотно сортувати сміття, або ж підтримати громадську акцію - посадити дерево. Тільки уявити - тисяча людей посадить по одному дереву - ось уже й ліс!
А ліс - це ціле співтовариство живих організмів, які взаємодіють між собою. Ліси впливають на всю планету: пом'якшують клімат, затримують рух холодного повітря, поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень, тому їх ще й називають "легенями" нашої планети.
А щоб сталося, якби на нашій планеті зникли всі ліси? По-перше, зникла б чимала частина рослин і тварин, які не можуть жити за відсутності лісу. А ще на планеті зникли б річки. Річ у тім, що коріння дерев утримує ґрунт. Якщо дерева зникнуть, ґрунт легко переноситиметься вітром та осідатиме в річках - річки мілітимуть і пересихатимуть. Давно помічено, що на полях, оточених лісом, найбільш сприятливі умови для культурних рослин.  
Цікаве про ліси і дерева!
● У наш час зустрічаються рослини, які росли на Землі за часів динозаврів. Дерево ґінкго білоба - справжня жива копалина, що дійшла до нас від давніх часів. 
● Незвичайне дерево - модрина! Хвойні дерева зазвичай не скидають усю хвою водночас, а модрина до зими втрачає усі свої хвоїнки, точнісінько як листопадові дерева.
● У рослин субтропіків жорстке листя, яке перешкоджає волозі швидко випаровуватись. У такий спосіб рослини захищають себе від перегріву.
● У тропіках живуть деревні жаби. Більшість з них отруйні. Їхня отрута може паралізувати й убити навіть велику тварину. Цю отруту використовують мисливці для просочування стріл.
● Бамбук - рекордсмен за швидкістю росту. Він може за добу виростати до метра заввишки.
● Зв'язок між лісом та людиною позначився у народних приказках, прислів'ях і загадках: "Лісові дари для кожної пори", "Ліс напуває, годує, одягає, вкриває, зігріває", "Навесні веселить, улітку холодить, восени живить".
Інформацію почерпнуто із книги:
Стороженко, Галина. Життя лісу / Г. Стороженко. - Харків : Ранок, 2018. - 64 с. : іл. - (Серія "Світ і його таємниці"). 

Немає коментарів:

Дописати коментар