четвер, 29 жовтня 2020 р.

Чому довіряти і що перевіряти?!

  Чому медіаграмотність і медіаосвіта такі важливі сьогодні?!

  Потік інформації, яку отримуємо щодня має як позитивні, так і негативні сторони. Адже все, що ми чуємо, читаємо, переглядаємо не завжди є правдивим і достовірним. Важливо вміти і знати як відрізнити правду від брехні чи маніпуляції. 

 Книжка-проект "Довіряй, але перевіряй. Медіаграмотність в українському суспільстві" - є хорошою підказкою для тих, хто хоче навчитися критично мислити, уміти працювати з інформацією, "прочитувати" візуальні повідомлення, розуміти й аналізувати медіаконтент, не піддаватися неусвідомленим впливам. І це видання є у бібліотеці!

    А тепер ВАЖЛИВО! Автори радять: як перевіряти інформацію!

Крок перший - знайти першоджерело   Хто першим розповів новину? Хто першим її опублікував? Відсутність посилання на джерело - серйозна підстава для читача засумніватися в правдивості твердження і почати не довіряти цьому виданню. Можна перевірити оригінальність матеріалу через Ґуґл за ключовими словами або частиною цитати, яку взято в лапки. Якщо є посилання, варто перейти за ним і порівняти з оригіналом.

Крок другий - перевірити репутацію джерела   Чи публікувало це ЗМІ неправдиві новини раніше? Як часто? Якщо це сайт, то пошукайте на його сторінках, чи є у нього редакція, контакти, інформація про видання тощо.

Крок третій - перевірте, чи інші ЗМІ щось про це писали   Серйозні ЗМІ дбають про свою репутацію, тому, як правило, ретельніше підходять до перевірки інформації, вказують джерела інформації, не спотворюють контекст висловлювань. 

Крок четвертий - перевірити факти і їхню точність   Наприклад, згадувані у тексті: географічні об'єкти, адреси, прізвища осіб, назви установ, організацій.

Крок п'ятий - перевірити, чи є інші джерела   Чи хтось ще казав чи писав про подію. Для пошуку альтернативних джерел треба шукати скрізь, де це можливо, - в соціальних мережах, на офіційних ресурсах.

Крок шостий - перевірка графічного контенту, а саме - фотографій і відео  Для знаходження оригінальних фотографій і відео найкраще користуватися відповідними сервісами, які можна легко знайти в інтернеті. Ще одна порада - звертати увагу на коментарі під фотографіями й відео. Часто інші користувачі вказують на неточності і брехню.

Порада! Перш, ніж поширювати будь-яку інформацію - переконайся у її достовірності! 

А тепер найцікавіше - візьми участь у  грі "Бути медіаграмотним - круто"!

Немає коментарів:

Дописати коментар