вівторок, 5 березня 2019 р.

І письменник, і кулінар

Хто любить смачно поїсти? Упевнений, що у кожного є свої улюблені страви й рецепти, яким надаємо перевагу. Комусь смакує європейська, мексиканська чи японська кухня, а хтось полюбляє просту, нашвидкуруч приготовану їжу. Але точно знаю, що страви, які готують з любов'ю завжди виходять смачними!
Святкуючи Всесвітній день письменника 3 березня, я поцікавився, які страви полюбляють готувати наші друзі-письменники? Своїми рецептами вони люб'язно ділилися на сторінках часопису Високий замок, і про це я хочу розповісти вам. 
Книжкові гурмани, запрошую до бібліотеки Вдалого вам поєднання: гарної книжки і смачної страви))

Леся Воронина

Леся Воронина - письменниця, журналістка, перекладачка. З 1991 року працювала у дитячому журналі «Соняшник» (з 1992 до 2006 — головний редактор часопису). Нині – автор та ведуча програм на Радіо Культура. Член Спілки письменників України, член Асоціації Українських письменників. Пише для дітей. Лауреат численних літературних конкурсів. Літературні псевдоніми: Гаврило Ґава, Ніна Ворон, Олена Вербна, Сестра Лесич. Перекладає твори з польської мови.


Письменниця любить, коли на приготування страв
витрачається мало часу, та переконана, що проста їжа - найсмачніша.



Рибна страва від селькупів  
3-4 рибини, 2-3 цибулини, 2 помідори, одна столова ложка олії, вода, сіль, приправи.
На дно пательні викласти шар цибулі, нарізаної кружельцями і шар помідорів. Зверху шар нарізаної і підсоленої риби. Далі - шар цибулі і помідорів. Додати ложку олії і тушкувати на маленькому вогні 45 хв.


Воронина Л. Таємне Товариство Близнюків, або Чудовисько озера Лох-Ойх та інші страховища : повість / Леся Воронина ; худ. В. Штанко. - Київ : Знання, 2018. - 143 с. : іл. - (Про таємні товариства).






Воронина Л. Суперагент 000. Таємниця золотого кенгуру : іронічний детектив / Леся Воронина ; мал. К. Білетіна. - Харків : Ранок, 2018. - 222 с. : іл. - (Пригоди).

Воронина Л. Слон на ім'я Гудзик : для мол. шк. в. / Леся Воронина ; іл. К. Штанко. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 111 с. : іл. 





Галина Ткачук
Галина Ткачук - поетеса, прозаїк, літературознавець. Учасниця багатьох мистецьких акцій та проектів. Авторка збірки поезій «Біле благо», повістей та оповідань: «Славка», «Вікно до собаки», «Синя коробка», «Найкращі часи», «Вечірні крамниці вулиці Волоської», «Тринадцять історій у темряві», «Зелена білка» та ін., публікацій в антологіях «Дві тонни», «Хлопчик-дівчинка», «Сновиди: Сни українських письменників», «Як вони провели літо, книжка за 24 години», «30 wierszy zza granicy», «На Великдень». Твори Галини Ткачук перекладено російською та польською мовами.


"Обожнюю кулінарію як споживач і дуже шаную усіх майстрів цієї справи. Але сама готую лише найпростіші страви. Моя суперсила - приготувати обід чи вечерю дуже швидко", - розповідає письменниця.


Лінивий лосось
Цілий патранний лосось вагою 1-1,5 кг, 1-2 лимони, груба морська сіль, спеції для риби, рукав для запікання.
За годину до приготування обсипати лосося грубою морською сіллю та спеціями. Нагріти духовку до 200°С, нарізати лимон і викласти у черевце лосося. Помістити рибу у рукав для запікання та завернути (має вийти "цукерка") і запікати 35 хв.




Ткачук Г. Зелена білка / Галина Ткачук ; мал. Х. Лукащук. - Харків : Ранок, 2018. - 27 с. : іл. - (Слухай серцем).








Ткачук Г. Синя коробка / Галина Ткачук ; мал. М. Скіра. - Харків : Ранок, 2017. - 31 с. : іл. - (Читальня. Рівень 1).







Ткачук Г. Тринадцять історій у темряві / Галина Ткачук ; мал. І. Мамаєва. - Київ : Темпора, 2016. - 45 с. : іл.





Петро Яценко
Петро Яценко - український письменник, журналіст, лауреат всеукраїнських літературних конкурсів "Нові автори" (Харків, "Клуб сімейного дозвілля" за роман "Йогуртовий бог"), "Смолоскип" (за повість "Дерево бодхі"). Стипендіат програм Gaude Polonia (куратор - польська письменниця Ольга Токарчук) та Bank Austria Literaris (нагороджений за роман "Львівська сага"). Лауреат премії міста літератури ЮНЕСКО  за роман "Нечуй Немов Небач".

Мойва по-львівськи
1 кг розмороженої мойви, 3 ст. ложки борошна, дрібка приправи карі, прованські трави до смаку, олія.
У борошні зі спеціями і сіллю обваляти рибу та покласти на полите олією деко. Нагріти духовку на 200°С і запікати в середньому 16 хв.





Яценко П. Нечуй Немов Небач / Петро Яценко. - Львів : Піраміда, 2107. - 148 с.





Анна-Ольга Канич
Анна-Ольга Канич — українська поетеса-піснярка, заслужений діяч мистецтв України. У творчому доробку Анни Канич близько 200 пісень, також оповідання, казки, повісті, поезії: «Неопалима купина», «Львівські рапсодії», «Молюся за Україну», автобіографічна повість «Волошки серед терну», поетична збірка для дітей «Пісні серця — юним талантам», збірка пісень «Коли співає тиша», «Музика рідного краю» та збірка оповідань для дітей «Жовтенька грушечка та інші оповідання Нуни». З 2003 року поетеса є членом Національної спілки письменників України.

У родині Ганни Канич особливих страв не готують, люблять готувати салати. "Їмо ті страви, які їдять усі українці".



Тістечка з яблуками
0,5 кг яблук, 300 г борошна, 6 яєць, 200 г цукру, 1/2 пачки розпушувача для тіста, заморожені ягоди - до смаку, маргарин, панірувальні сухарі, кориця. Пергамент змастити маргарином, посипати сухарями або борошном, застелити ним деко. Відділити жовтки від білків, білки збити з цукром, додати жовтки, вимішати, всипати борошно і розпушувач. На деко з пергаментом вилити половину тіста. На ньому розкласти нарізані яблука та заморожені ягоди. Яблука відсунути від боків і залити решту тіста, додати ще один шар яблук. Закрити пергаментом. Випікати загалом 1 год. - спершу близько 15 хв. у добре розігрітій духовці, а потім зменшити нагрівання. 



Канич А. Музика рідного краю : пісні / Анна Канич ; обкл., худож. оформл. Х. Рейнарович. - Львів : Сполом, 2008. - 99 с. : іл., ноти.





Ірен Роздобудько
Ірен Роздобудько - українська письменниця, ілюстраторка та сценаристка. Авторка численних романів та повістей:  "Пастка для жар-птиці", "Ранковий прибиральник", "Ґудзик", "Останній діамант міледі", "Коли оживають ляльки", "Гра в пацьорки", "Тут і тепер", "Прилетіла ластівочка", "Пригоди на невідомому острові" та ін. Переможниця літературних конкурсів «Коронація слова» 2000, 2001 і 2005 років.



Письменниця любить готувати різні страви, але нагода попоратися на кухні випадає не часто, оскільки чимало часу проводить у подорожах, зустрічаючись зі своїми читачами, презентуючи книги. Тому зазвичай готує чоловік, а цікаво оформляти страви доручає Ірен.


Дуже ліниві голубці
600 г мішаного фаршу, 600-800 г свіжої капусти, 2 цибулини, 3 помідори, 2-3 зубчики часнику, 1 велика морквина 3/4 склянки рису, пучок зелені, олія, сіль, перець.
У пательні на олії підсмажити подрібнені цибулю і часник. Додати натерту моркву і фарш, смажити на маленькому вогні, посолити, поперчити. Накрити кришкою на 10-15 хв., зрідка помішуючи. Рис засипати в киплячу воду і варити 10 хв. Додати в пательню нашатковану капусту та рис, тушкувати 15 хв. Додати нарізані помідори, перемішати, посипати зеленю і ще тушити 5 хв. Подавати зі сметаною.

 
Роздобудько, Ірен. Пригоди на невідомому острові / Ірен Роздобудько ; мал. О. Грищенко. - Київ : Теза, 2010. - 156 с. : іл. - (Пригодницька бібліотека).

 




 


Роздобудько, Ірен. Пригоди на острові Клаварен : повість: для дітей мол. та серед. шк. в. / Ірен Роздобудько ; худож. Н. Дойчева- Бут. - Київ : Грані - Т, 2011. - 119 с.

 



 

Роздобудько, Ірен. Коли оживають ляльки / Ірен Роздобудько ; худож. Я. Роздобудько, Ю. Толмачова. - Київ : Грані - Т, 2007. - 60 с. : іл. - (Сучасна дитяча проза) .


Андрій Курков
Андрій Курков — автор більше двох десятків книг, його твори перекладені на 30 мов світу (англійська, німецька, французька, голландська, іспанська, японська тощо), за його сценаріями поставлено 18 документальних і художніх фільмів. Андрій Курков — перший з письменників СНД, чиї книги опинилися в «топ-десятці» європейських бестселерів. Він регулярно співпрацює із закордонними періодичними виданнями («Neue Zuriche Zeitung», «Die Welt», «Bauwelt», «Ліберасьон»). Його найпопулярніший твір «Пікнік на Льоду» продано накладом у 150000 примірників, а загалом на рахунку — 13 романів для дорослих і 5 книжок для дітей.


Відомий і улюблений багатьма Андрій Курков любить готувати та є справжнім гурманом, частує власноруч приготованими не лише дітей та дружину, а й друзів, і навіть дипломатів.


Гарбузова зупа
1 кг гарбуза, 0,5 кг пастернаку, 1 літр води, 3 цибулини, 3 морквини, 2 ст. ложки олії, сіль і перець до смаку, 0,5 літра гарячого молока, гарбузова олія. Нарізати гарбуз і пастернак на дрібні частинки. Поставити варити. Поки вариться підсмажити спершу моркву, потім додати цибулю. Все додати в баняк в якому вариться пастернак і гарбуз. Коли википить вода, додати замість неї гаряче молоко, варити доки не зм'якнуть пастернак і гарбуз.




Курков, Андрій. Маленьке левеня і львівська мишка : казка / Андрій Курков ; іл. М. Пирожок. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2014. - 31 с. : іл.






 


Курков, Андрій. Пригоди пустомеликів та інші історії / Андрій Курков ; худож. Ю. Ясинська. - Київ : Махаон, 2003. - 112 с. : іл. - (Всі-всі-всі найулюбленіші книжки).

 




 


Курков, Андрій. Школа котоповітроплавання : казка / Андрій Курков ; пер. з рос. Г. Осадко ; худ. Т. Проць. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2010. - 31 с. : іл. 

 





Курков, Андрій. Чому їжачка ніхто не гладить? : казка / Андрій Курков ; іл. Т. Горюшиної. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2012. - 18 с. : іл.





Смачного)))

Немає коментарів:

Дописати коментар