середу, 11 липня 2018 р.

Утаємничена мандрівниця Галина Пагутяк!


Відома львівська письменниця Галина Пагутяк незабаром буде святкувати свій ювілей. Пропонуємо познайомитися з творчим доробком письменниці. Усі книги авторки ви знайдете у фонді бібліотеки.
Галина Пагутяк народилася 26 липня 1958 у селі Залокоть Дрогобицького району Львівської області. Закінчила українську філологію Київського державного університету ім. Т. Шевченка (тепер Київський національний університет ім. Т. Шевченка). Працювала у школі, Дрогобицькому краєзнавчому музеї, приватній школі, Львівській картинній галереї. Член Національної спілки письменників України. Живе у Львові. Лауреат Шевченківської премії 2010 року за книгу прози «Слуга з Добромиля». Двічі лауреат літературної премії «Портал» за книги «Книгоноші з Королівства» та «Зачаровані музиканти». Проза Галини Пагутяк перекладена англійською, німецькою, російською, словацькою і хорватською мовами.


Література для дітей молодшого та середнього шкільного віку

Втеча звірів, або Новий бестіарій : казкова повість : для дітей серед. шк. в. / Галина Пагутяк ; ілюстр. М. Паленко. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2006. - 238 с. : іл.
У казковій пригодницькій повісті ви дізнайтеся чому звірі покидають людей і відпливають на чарівному кораблі? Адже наша Земля така велика…

Книгоноші з Королівства : роман / Галина Пагутяк ; худож. С. Абельчакова, Н. Корешняк. - Тернопіль : Джура, 2007. - 167 с. : іл.
Нікому не показуй цю книжку. І не розказуй, що читаєш її. Бо на неї й на тих, хто її читає, полюють крутиголовці. Так-так, і в Серединному світі, і, звісно ж, в Імперії. Чи, може, не на неї, а на іншу - з такою ж назвою?.. У будь-якому разі, будь обережний. І ще одне: кажуть, королева Олімпія скликає всіх книгонош до Королівства. Що б це могло означати?

Королівство : [пригодницький роман] / Галина Пагутяк ; передм. М. Жулинського. - Тернопіль : Джура, 2005. - 288 с.
Мама саме була у відрядженні, коли почались усі ті дива. Спершу з’явився хлопець, який перекидався на лиса, а був принцом. Згодом відьми і все товариство Книголюбів намагались викрасти книжку, яка виявилась чарівною. А далі… далі з'ясувалось, що це тільки початок пригод.

Лялечка і Мацько / Галина Пагутяк ; худож. О. Кузнєцова. - Київ : Грані-Т, 2008. - 95с. : іл. - (Сучасна дитяча проза).
Історія про зворушливу дружбу хлопчика на прізвисько Лялечка, який приїхав до бабусі на село і лиса-художника Мацька.

У кожного є бабуся / Галина Пагутяк ; худож. Л. Лобода. - Львів : Піраміда, 2015. - 55 с. : іл. - (Приватна колекція дітям).

У книзі змальовано мандрівку бездомних тваринок: щурика Гризостомуса, кмітливої кицьки Мальви та хороброго цуценяти Героя у пошуках цуцикової бабусі. 

Книги  для дітей старшого шкільного віку та дорослих

Гіркі землі : містерія / Галина Пагутяк ; обклад. А. Семчишин. - Вінниця : Теза, 2016. - 223 с.
Видання розкриває проблему заробітчанства жінок. Головна героїня - юна дівчина, яку відправили на роботу до Італії. Розповідь містична, насичена історичними фактами та заплутана різними періодами з життя дівчини-мігрантки.

Гірчичне зерно : повісті / Галина Пагутяк ; худож. В. Ф. Яцун. - Київ : Рад. письменник, 1990. - 231 с. : іл.
У книзі йдеться про життя Михайла Басараба з Урожу, батьківщини письменниці. Висвітлено проблеми пошуку себе, дому, віри й відхід старої епохи.

Господар : роман, повість / Г. В. Пагутяк. - Київ : Радянський письменник, 1986. - 200 с.
Фантастичний роман про те, як люди, знищивши власну планету Землю, знайшли їй заміну в сузір’ї Ерідан.

Діти : повісті і роман / Г. В. Пагутяк. - Київ : Радянський письменник, 1982. - 320 с.

Видання складається з трьох повістей і одного невеликого за обсягом роману. У кожному з творів розповідається про наших сучасників, людей різного віку із несхожими долями, їх об’єднує прагнення досягти гармонії у стосунках між собою. 

Записки білого пташка / Галина Пагутяк ; худ. оформл. А. Кісь. - Львів : Піраміда, 2013. - 290 с. - (Приватна колекція).
Книга цікава сюжетами, елементами фантастики й містики, що природно поєднуються з реаліями сьогочасності. У запропонованих творах письменниця по-своєму відстоює найголовніше, що робить людину людиною: гідність і милосердя. 

Захід сонця в Урожі / Галина Пагутяк ; за ред. В. Ґабора. - 2-ге вид. ; доп., перероб. - Львів : Піраміда, 2007. - 364 с. : портр. - (Приватна колекція. Сер. "Українська модерна проза").
У збірці містяться прозові твори авторки. Повість «Спалене листя» про письменницю, яка  ніби то померла, однак продовжує жити у світі, який створила для себе. Її спокій оберігає собака і близькі їй люди. Повість "Сім новел" – це короткі тексти на сторінку, які можна вивчити навіть напам’ять, бо в них є чіткий ритм.

Зачаровані музиканти : роман-феєрія / Галина Пагутяк. - Київ : Ярославів Вал, 2010. - 222 с.
Роман ставить перед читачем одвічні питання про сенс життя та справжні цінності в ньому. Його головний герой - Матвій Домницький, вирушає в містичну подорож у пошуках Прекрасної Пані, його шлях до неї – це є дорога до розуміння самого себе.

Кожен день - інший : щоденник / Галина Пагутяк ; худож. оформл. А. Кісь. - Львів : Піраміда, 2013. - 190 с. - (Приватна колекція).
У книзі подано щоденникові записи письменниці за 2011-2012 рр., в яких з великою художньою силою відображено її духовне світосприйняття та вміщено цікаві спостереження, зроблені під час мандрівок від Урожа і Львова до Єрусалиму.

Маґнат : роман / Галина Пагутяк ; на обкл. : М. Чюрльоніс "Рай". - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. - 254 с. - (Перлини сучасної літератури).
В основі роману химерна доля українського гуманіста поч. ХVІІ ст., дипломата, поета, публіциста, видавця Яна Щасного Гербурта з Добромиля.

Мій Близький і Далекий Схід : повість та есеї / Галина Пагутяк. - Львів : ЛА "ПІРАМІДА", 2009. - 136 с. : ілюстр. - (Українська модерна проза).
Видання містить твори східної тематики, у яких глибоко й талановито відтворено світ давніх шумерів та найтонші відчуття людські душі й естетику країни Вранішнього сонця.

Новий рік у Стамбулі : повість / Галина Пагутяк. - Львів : Піраміда, 2015. - 83 с. - (Приватна колекція).

Українська письменниця потрапляє перед Новим роком у Стамбул, у якому п’ять днів поспіль йдуть такі холодні дощі, що мерзнуть не лише руки, а й душа. Місто змусило авторку задуматися над межовими ситуаціями власного життя і боротися з чорною тінню смерті, яка нависла над нею і її рідною Україною.

Писар східних воріт притулку / Галина Пагутяк. - Львів : Піраміда, 2003. - 175 с. - (Fest проза).

Потонулі в снігах : новели, оповідання, есеї / Галина Пагутяк. - Львів : ЛА "ПІРАМІДА", 2010. - 183 с.
У збірці якнайповніше представлена мала проза та вибрана есеїстика письменниці за увесь період її творчості: про людську самотність та беззахисніть у світі новітніх варварів, про душу дитини і метелика, Григорія Сковороду в снігах та Імануїла Канта під небом Кенігсберга, рідний Уріж і древній Львів та багато інших речей. 

Сентиментальні мандрівки Галичиною / Галина Пагутяк ; іл. А. Кіся. - Львів : Піраміда, 2014. - 190 с. - (Приватна колекція).
Книга подорожніх нарисів, де згадується 23 населені пункти, в яких побувала письменниця. Зокрема, там є цикли «Довкола Урожа» і «Довкола Добромиля», описуються такі містечка як Самбір, Судова Вишня, Борислав, Дрогобич, Броди, Рава-Руська, Миколаїв, а також села.

Слуга з Добромиля : роман / Галина Пагутяк ; худож. оформл. А. Кісь. - Львів : Піраміда, 2012. - 198 с. : портр. - (Приватна колекція).
В романі описуються події 1949 року і попередні 800 років у місті Добромилі і його околицях. Головними героями твору є історичні особи і вигадані персонажі.

Сни Юлії і Германа : роман / Галина Пагутяк. - Київ : Ярославів Вал, 2011. - 304 с.
У снах герої міняються часами і дійсністю: Герман бачить в усіх деталях війну, яка через сто років зруйнує Кенігсберг, – а Юлія, навпаки, чарівні картинки з іншого життя за сто років до війни. Щоденник, який є другою частиною в романі, пояснює те, що залишилося поза текстом. 

Уріж та його духи / Галина Пагутяк ; худож. оформл. А. Кісь. - Львів : Піраміда, 2012. - 118 с. : портр. - (Приватна колекція).
Це книжка легенд, містичних історій, дивних снів села Уріж, в якому народилася письменниця  і зобразила його у своїх творах як безмежний Всесвіт. Тут опирі спокійно співіснують із людьми, тут нема нічого дивного у духах, які живуть у церкві, тут у всього є своя історія.
Завітайте у бібліотеку  і оберіть собі книгу ))

Немає коментарів:

Дописати коментар