пʼятницю, 5 січня 2018 р.

Диво різдвяне, диво книжкове


Усі ми любимо Різдво, вертеп, колядки і пампушки. А ще - це чудовий час для відпочинку і спільного читання. Пропоную завітати до бібліотеки і вибрати будь-яку книжку на різдвяну тематику. Автори цих видань теж були дітьми, вірили у різдвяні дива, тому і створили для Вас такі чудові оповідання, вірші та казки, сповнені добра, щирості і любові. З цих книжок Ви дізнаєтесь про витоки свята Різдва, легенди про народження Ісуса, поринете у казковий світ пригод, відчуєте тепло і радість цих чарівних зимових різдвяних днів.

Андрусяк, Іван. Зайчикове Різдво : віршоказка / Іван Андрусяк ; худож. Ю. Пилипчатіна. - Київ : Фонтан казок, 2014. - 15 с. : іл. - (Добрі казки).
Упродовж зимових днів Зайчик сумує за сонцем. Його не тішить сніг, допоки він не отримає дарунок від Святого Миколая - сонечко. Це рум’яне сонечко-подарунок («духмяний мандарин», як називає його автор Іван Андрусяк) зігріває дім зайчика усі різдвяні свята. Усім лісом звірята разом із сонечком готуються до Святвечора – горішки від білочки, мак від горобців, капустяний пиріг від зайчиків.


Винницька, Ярина. У країні сирних коників / Ярина Винницька ; худож.: Юлія Табенська, Олег Денисенко, Остап Лозинський — Львів : Terra Incognita, 2017. — 40 с. 
«У країні сирних коників» — різдвяна казка зі Львова. Для усіх, хто досі вірить у Диво! Різдвяний Львів з його ароматними смаколиками, гуцульські народні ремесла, захоплива історія про дівчинку Варварку, яка впродовж чарівної ночі напередодні Миколая мандрує на летючому ліжнику, потрапляє у різдвяні майстерні, знайомиться з Чорним Мольфаром і рятує Дух Різдва — все це ви знайдете у книзі. Це мандрівка у світ унікальних різдвяних традицій і ремесел: разом з книгою ви навчитесь випікати миколайчиків, малювати гуцульські ікони на склі, ліпити сирних коників, в’язати солом’яних павуків, а також освоїте львівську говірку. Художнє оформлення книги — це творчий експеримент трьох унікальних художників Юлії Табенської, Олега Денисенка та Остапа Лозинського.



Гербіш, Надійка. Одного разу на Різдво / Надійка Гербіш ; худож. Ю. Пилипчатіна. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2014. - 31 с. : іл.
Це історія про їжачка, якого зустрічаємо з прочиненими дверима на обкладинці та цілу їжачу родину – маму, тата, трійку дітей - Форка, Мілу, Тося або ж Тосика. Всі вони готуються до лісового ярмарку – вимітають пилюку, прибирають у нірці напередодні Різдва. Тато розповідає, що то дуже світле свято, свято надії, тому вони кличуть на гостину незнайомців, які потребують затишку і тепла. Текст доповнюють чудові ілюстрації, які перенесуть у справжню зимову казку.





Лущевська, Оксана. Вовчик-колядник : за мотивами нар. казки : різдвяна історія для найменших / Оксана Лущевська, Світлана Балух. - Київ : Братське, 2013. - 13 с. : іл. 
Маленький герой книжечки – вовчик, який дуже хоче бути добрим, а не хижим, як навчають його батьки. Він вирішує перебратися хлопчиком і піти до міста, щоб заколядувати. А там зустрічає хлопчика… перебраного вовчиком. Чим обернеться їхня зустріч, читайте і дізнавайтесь. Казку доповнюють великі малюнки, які заохочують гортати книжечку щен не раз, щоб порозглядати симпатичних героїв.

Малкович, Іван. Золотий павучок : різдвяна історія / Іван Малкович. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2015. - [24] с. Зворушлива різдвяна історія про трьох діток, тато яких подався на війну. Усі ялинкові іграшки вони виміняли на картоплю, бо не було що їсти. Аби підняти настрій сім’ї, старший хлопчик пішов до лісу за ялинкою. Ця дивовижна пригода, що сталася на Святвечір, вчить маленьких читачів не припиняти вірити у диво.

Матіяш, Богдана. Казки Різдва / Богдана Матіяш ; іл. В. Штанка. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. - 123 с. : іл.

Богдана Матіяш "Казки Різдва" - найкращі казки, які допоможуть дітям і дорослим відчути дух Різдва. Історії про ангелів, які приносять радість, Сумну Королеву і чарівного оленя, дівчинку Марію, якій сняться дивовижні сни. Цікаві притчі та історії про дива, які стаються, коли у них віриш.



Нордквіст, Свен. Різдво у Петсона / Свен Нордквіст ; зі швед. пер. Г. Кирпа ; худож. оформ. авт. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2012. - 23 с. : іл.
Ця повчальна історія про те, як друзі можуть виручити із будь-якої скрутної ситуації, особливо коли на порозі Різдво. Це казка про дідуся Петсона і кота Фіндуса, які готуються до Різдва. Петсон посковзнувся і забив ногу. Він не може піти за ялинкою і продуктами до різдвяного столу. Святвечір можуть врятувати тільки гості, які готові взяти всі обов’язки на себе.

  Різдвяна зірничка : різдвяні вірші та легенди : для мол. шк. віку / упоряд. М. Горбаль ; худож. О. Кваша. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2011. - 31 с. : іл. 

Ця збірка є чудовим різдвяним подарунком для дорослих і дітей. До книжки увійшли  найкращі зразки різдвяної поезії та прози Богдана Ігоря-Антонича,  Юрія Шкрумеляка, Антіна Лотоцького, Романа Завадовичамаловідомі легенди про дивовижну ніч народження маленького Ісусика, поневіряння Діви Марії та Йосифа,  а також дізнаєтесь, звідки взявся сніг і «чому рожі мають колючки». 

Скоттон, Роб. Баранчик Рассел і Різдвяне Диво / Роб Скоттон ; пер. К. Міхаліциної. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2014. - 32 с. : іл.
Ця книга про пригоди двох героїв - кругленького чоловічка Санту і кучерявого баранчика Рассела. У Санти зламалися санчата. Що ж, у нагоді стає стареньке, притрушене снігом авто Рассела. Яке ж продовження цієї історії, читайте і дізнавайтесь.

 Гарного прочитання))

Немає коментарів:

Дописати коментар