вівторок, 26 липня 2016 р.

Однакові прізвища - різні жанри: українські письменники-однофамільці

   Вони аж ніяк не родичі, але їх об'єднує одне прізвище і любов до художнього слова. Як ви вже, мабуть, здогадалися, сьогодні я розповім вам про українських письменників-однофамільців.

Малик Галина та Малик Володимир

    Галина Малик пише казкові повісті для дітей. З персонажами цих повістей весь час трапляються якісь пригоди, відбуваються небезпечні та радісні події: то діти потрапляють у казкову країну, а то мешканці казкових країн потрапляють у наше реальне життя. 
   А Володимир Малик — видатний український письменник, автор пригодницьких та історичних творів. Він "потрапив до літератури" за якихось пів-години. Сталося це так: одного сонячного червневого дня в редакцію видавництва «Молодь» увійшов стрункий чоловік і запропонував письменникові Б. Чайковському прочитати свою поему-казку «Журавлі-журавлики». Ознайомившись з нею, Чайковський дав згоду на друк цього твору. Відтоді упродовж багатьох десятиліть твори Володимира Малика захоплено читають діти, молодь і дорослі. 






Куліш Пантелеймон та Куліш Микола




   Пантелеймон Куліш належить до тих діячів, які, будучи багатогранно обдарованими, зробили величезний внесок у розвиток української культури, літератури, мистецтва, мови, науки. Він був прозаїком, поетом, драматургом, перекладачем, істориком, етнографом, педагогом, дуже багато зробив як видавець та громадський діяч. А якщо ви ще не знали, то Пантелеймон Куліш - автор першої фонетичної абетки для української мови, яка лежить в основі сучасного українського правопису.
   Микола Куліш - один з найяскравіших та найбільш оригінальних українських драматургів першої половини минулого століття. Засновник української модерної драматургії. Його п'єси нічим не поступаються найкращим світовим зразкам.





Романчук Леся та Романчук Олег




   Книги Лесі Романчук -  про кохання і зраду, про віру і надію, які зачарують вас напруженим сюжетом і гострою інтригою. З кожним роком її романи для жінок і дівчат здобувають дедалі більшу популярність.
   Олег Романчук - автор збірок фантастичних оповідань, науково-фантастичного роману «Зоряний кристал» та навіть історичних досліджень.
Крім того, він є автором сценарію документального фільму «Розвіяні по чужині», написаного на основі цієї книжки та засновником популярних часописів «Універсум» і «Світ пригод».



Тарас Шевченко і Наталія та Олександр Шевченки




   У видатного українського поета й художника, котрий для вас не потребує представлення, Тараса Григоровича  Шевченка багато однофамільців. А тут - аж двоє. Разом. Як це сталося? Після одруження письменники Наталія та Олександр Шевченки вирішили об'єднати свої творчі зусилля. У їхніх розповідях звичайний літній відпочинок може перетворитися на гонитву за скарбами, а незнайомці виявляються зовсім не тими, за кого вони себе видають. Гортаючи детективи Наталки та Олександра Шевченків, ви поринете у вир пригод і отримаєте пор­цію оптимізму та гарного настрою.



А яких ще письменників з однаковими прізвищами ви знаєте? Напишіть мені!




*публікацію створено за виставкою бібліотекаря Оксани Соколовської "Письменники-однофамільці, які пишуть про..."

2 коментарі: