середу, 15 червня 2016 р.

Літнє читання. 6 клас : Італія та Україна


Джанні Родарі "Листівки з видами міст"

   Сьогодні ми з вами перенесемося до чудової країни – Італії. Це батьківщина відомого італійського письменника Джанні Родарі. Звичайно ж, вам доводилось мандрувати, їздити на екскурсії. І що зазвичай ви привозили? Так, саме листівки й сувеніри.
Ось про такі листівки і розповість Джанні Родарі у своєму вірші "Листівки з видами міст…". Тут - і Рим, і Генуя, і Піза. Проте, на початку XX століття Італія не процвітала як держава. Людям доводилося їхати на заробітки в сусідні Францію, Швейцарію, Німеччину. Тому автор закінчує вірш тим, що, радить, подорожуючи, звертати увагу не лише на красиві картинки, а намагатися дізнатися більше про місто, в якому ви перебуваєте, спробувати поспілкуватися з його жителями. І тоді наші враження будуть справжніми й, можливо, ще яскравішими.


Оксана Іваненко "Друкар книжок небачених"

   А тепер, не покидаючи Європи, ми обираємо маршрут з української літератури та на сторінках повісті Оксани Іваненко "Друкар книжок небачених"  разом з її героями вирушаємо до Львова: 



  "На пагорках, оточених високою міцною стіною від нападу ворогів, височів Львів — місто, що його збудував для сина Лева у XIII столітті князь Данило Галицький.
Перехрестилися подорожні, в’їхали в міські ворота. Відразу у хлопців аж очі розбіглися. Скільки людей, який гомін навколо! І люди в різних чудових вбраннях, несхожих на їхній одяг.
— Ой, сорочки які вишиті! — шепочуть хлопці, дивлячись на барвисте українське вбрання дівчат.
Українські, польські, єврейські, грецькі, вірменські, німецькі слова, слова багатьох інших мов лунають на вулицях. А вулиці рівні, зелені, а будинки кам’яні, чисті.
— Куди це ми потрапили? — питає Івашко.
Іван Федоров знав від Ходкевичів, що Львів — велике і багате місто, де ведуть торгівлю купці з різних країн, де багато монастирів і церков, де живе сила ремісників. 
З цікавістю глянули на великий кам’яний будинок з баштою — ратушу, там засідали бургомістр і радники. Хлопці дивувались левами перед будинком.
  Нічого, що такий довгий шлях. У такому місті, напевно, потрібна робота друкаря...". 

Так у Львові оселився перший друкар. А вже 1574 року тут вийшла перша українська друкована книжка. 

  Бачите, скільки цікавого можна дізнатися з цих творів! Тому я і раджу прочитати їх майбутнім шестикласникам. Отож, розпочинайте. А ми з вами зустрінемося наступного тижня і ще кудись помандруємо! Куди - покищо не скажу. 
На все добре!

Немає коментарів:

Дописати коментар