середу, 15 квітня 2015 р.

Як же її назвати? Найперші назви відомих книг


Щасливий той письменник, який ніколи не боровся із сумнівами щодо назви своєї книги. Книги,  яка б запам'яталася, чи, може, навіть принесла світову славу... 
   А чи знаєте ви, що деякі відомі нам твори могли б називатися зовсім інакше? 



Джейн Остен «Гордість і упередженість» 
   Спочатку роман мав назву «Перші враження», але в ті ж роки був виданий інший роман з подібною назвою, тому письменниці довелося придумати новий заголовок. Ще твір міг вийти під назвою «Нелегке заміжжя» чи «Садиба «Пемберлі».








Данте Аліг'єрі "Божественна комедія"
   Свою знамениту «Божественну комедію» Данте назвав просто «Комедія». У ті часи ще існував суворий поділ поем на високий жанр - трагедії, які писалися на латині, мало не в науковому стилі, і низький жанр - комедії - "легкі" твори зі щасливим кінцем, писані розмовною мовою. Слово «божественна» до назви додав уже після смерті Данте інший поет епохи раннього Відродження - Джованні Боккаччо.







Френсіс Скотт Фіцджеральд «Великий Гетсбі»
    Автор довго сумнівався щодо назви роману, перебираючи такі варіанти, як: «Навколо сміття і мільйонерів», «Гетсбі - Золотий капелюх», «Шалений коханець», «Під Червоним, Білим, Синім» і «Бенкет Трімальхіона». А варіант «Великий Гетсбі» запропонували дружина письменника і його видавець.


Федір Достоєвський «Злочин і кара» 
   Спочатку письменник збирався написати історію про сім'ю Мармеладових і назвати її просто «П'яненькі». У процесі роботи автору прийшла думка про вбивство, і роман, що став класикою російської літератури, отримав всім відомий заголовок.











Джордж Оруелл «1984» 
   Джордж Оруелл хотів назвати свій шедевр «Остання людина в Європі», але видавець наполіг, що цей варіант потенційним читачам не сподобається. Хоча, можливо, сьогодні така апокаліптична назва багатьом припала б до смаку.












Михайло Булгаков «Майстер і Маргарита» 
   Початкові робочі назви роману були дуже яскраві: «Чорний маг», «Копито інженера», «Жонглер з копитом», «Сатана». Але пізніше головні герої "знайшли" свої імена, і роман отримав назву завдяки їм.


Рей Бредбері «Вино з кульбаб»

   Ця книга разом з іншим романом письменика була задумана як цілісний твір під назвою «Пам'ятні сині пагорби». Але редактора налякав обсяг тексту, і він взяв для публікації лише першу частину, що мала назву «Літній ранок, літній вечір» - так вийшло «Вино з кульбаб». Другу частину письменник допрацював і назвав «Літо, прощавай!».




Маргарет Мітчелл «Розвіяні вітром»
 Письменниця довго не могла визначитися з назвою роману, перебираючи різні варіанти: «Я подумаю про це завтра», «Не під нашими зірками», «Нести непосильний тягар», «Мули в кінській упряжці», «Ріжок сурмить правду». Остаточно сформулювала назву, взявши рядок із вірша поета Ернеста Доусона. До речі, ім'я головної героїні Скарлетт автор придумала прямо в редакції.
                                                                                                                                           




Лев Толстой «Війна і мир» 
   Перші варіанти назви, придумані Львом Толстим, були дещо неточними. Тому довелося відмовитися від заголовків "Три пори" і "Тисяча вісімсот п'ятий рік". Пізніше з'явився чудовий варіант в стилі Островського: "Добре те, що добре закінчується". Але така назва не здатна була відобразити змісту подій, зображених у творі. Тому письменник подумав ще трохи, та й надумав «Війну і мир».

Немає коментарів:

Дописати коментар