четвер, 12 березня 2015 р.

Письменницька душа - не без гроша: на що витрачали свої гроші нобелівські лауреати


   Кожен лауреат Нобелівської премії, окрім загального визнання, отримує і солідну грошову винагороду.
   Першим лауреатом Нобелівської премії з літератури став французький поет Сюллі-Прюдом. Він отримав 150 782 шведських крон. На сьогодні ця сума становить 10 мільйонів шведських крон. І що? Премія - за премію! Письменник віддав отриману нагороду на заснування власної поетичної "Премії Сюллі-Прюдома". Проіснувала вона шість років, до смерті поета. 

   А Бібліо-Граф вирішив (в окремих випадках - не без долі гумору) дослідити, на що ж витрачали такі великі кошти за свій літературний талант шановані нами письменники. 

Гуляй, Іване, - три дні свят!

Відомий російський письменник Іван Бунін отримав премію з літератури в 1933 році. І якщо б він був трохи ощадливішим, її повинно було вистачити до кінця його життя. Але повернувшись до Франції, Іван Олексійович не рахуючи грошей, почав влаштовувати бенкети, роздавати невеличкі "допомоги" емігрантам, жертвувати кошти для підтримки різних товариств. Нарешті,  він вклав суму, що залишилася, в одну "безпрограшну" справу і залишився ні з чим.


Один день у подорожі - кращий, 
ніж рік, проведений вдома
Нобелівський лауреат 1965 року письменник Михайло Шолохов витратив гроші на те, щоб побачити світ, показати своїм дітям Європу і Японію. На автомобілі вони об'їздили всю Англію, Францію та Італію. Частину з отриманих 62 тисяч доларів Шолохов витратив на будівництво бібліотеки та клубу в Ростовській області.


Не хочу ні премії, ні нагороди!


Французький філософ і письменник Жан Поль Сартр був удостоєний Нобелівської премії з літератури в 1964 р., але боячись, що слава нобелівського лауреата зашкодить його радикальній політичній діяльності, Сартр від премії відмовився.


Довіритись  банку?

Премія письменника Олександра Солженіцина, лауреата 1970 р., довго залишалася в західних банках. У 1973 році Солженіцин закінчив роботу над першим томом праці «Архіпелаг ГУЛАГ», після чого був заарештований і депортований у ФРН. Звідти він переїхав до США, де на нобелівські гроші купив садибу в штаті Вермонт.

Видавничий бізнес

Свою премію у 1982 році письменник Габріель Гарсія Маркес вклав у бізнес - видання журналу "Revista Cambio", який виходив у Колумбії та Мексиці.

Не за твір, а за мир

Президент СРСР Михайло Горбачов - лауреат не літературної премії, а премії миру за 1990 рік. Він перерахував отримані гроші у державний бюджет. Усі кошти було витрачено на будівництво лікарень в Росії, Україні і Білорусі. А книгу таки написав: "Наодинці з собою" - таку назву має його найвідоміший твір. 

...і 8 березня не треба

Як зразковий чоловік вчинив Ірме Картеш, лауреат Нобелівської премії з літератури 2002 року - він віддав преміальні своїй дружині. "За десятиліття життя зі мною, в самоті й убогості, дружина заслужила право витратити призові гроші так, як їй заманеться. Нехай накупить собі суконь і прикрас", - сказав угорський письменник.


   На сайті Львівської обласної бібліотеки для
дітей http://lodb.org.ua/ започатковано міні-проект «Нобеліада». Щотижня, впродовж року, ми знайомимо читачів із лауреатами Нобелівської премії в галузі літератури.
   Також ви можете переглянути бібліографічниий покажчик, який містить цікаві факти про заснування нагороди та про тих її лауреатів, котрі писали для дітей — Редьярда Кіплінга, Сельму Лагерлеф, Ернеста Хемінгуея. А ще знайдете відомості про лауреата 2014 року – Патріка Модіано.

Немає коментарів:

Дописати коментар