понеділок, 1 вересня 2014 р.

8 книжок про школу (які не входять до шкільної програми з літератури)

1. Книга для молодших школярів Івана Андрусяка «Третій сніг» — чудово ілюстрована казка-повість про лісову школу. Тут поруч зі страшними хижаками вчаться маленькі й милі хижаки (наприклад, їжак Петро) і тварини, сказати б, вегетаріанці. Ліс змальований великою і багатонаціональною країною, яка, втім, не має назви. Персонажі-звірі перебувають у пошуках себе, точнісінько як і читачі цієї книжки. Хтось знаходить себе через мову, хтось — у смертельній небезпеці, хтось — помиляючись і виправляючи помилки, а хтось — допомагаючи друзям у скруті. У книзі багато актуальної проблематики, починаючи від проблеми суржикомовності й завершуючи правами неповносправних діток. Деякі відповіді читачі мають шукати разом із батьками, тому книжка найкраще підходить для сімейного читання.



2. «Обережно, діти!» Марії Ткачівської — дотепна й жвава історія про хлопчачі витівки. Другий розділ книжки, присвячений шкільним будням 8-річного хлопчака на ім’я Марко, можна було б видати окремо як добру шкільну повістинку. Сюжет простий і завжди актуальний: як цілком нормальні й бешкетливі діти переживають нудьгу шкільних уроків. Мова повісті проста, з великою кількістю діалогів. Колізії цікаві та упізнавані і для дітей, і для дорослих. Місцями книжка нагадує французьку «хлопчачу» класику — «Малого Ніколя» Жан-Жака Сампе й Рене Ґоссіні. Утім, деякі моменти дітлахам будуть далекі; імовірно, батькам доведеться пояснити, хто такий «дід» Сталлоне й «тітка» Памела Андерсон і чому при згадці цих імен потрібно сміятися.



3. Дівчата зрадіють новій історії з серії про Трейсі Бікер британської письменниці . Трейсі — сирота, більшість її проблем так чи інакше обертаються навколо цього факту. У новій повісті Джаклін Вілсон «Слабо» Трейсі намагається вжитися з прийомною мамою, сказати б, перевіряє її на міцність. Звісно, їй також доводиться ходити в школу, де вчителі нерідко не розуміють величини Трейсиних талантів, а школярі, як відомо, не відзначаються толерантністю й чутливістю до чужих комплексів. Книжку написано від першої особи, український переклад жвавий, цілісний і дотепний.



4. Читачам середнього шкільного віку цікаво буде прочитати повість харківського письменника Валентина Бердта «Мій друг Юрко Циркуль та інші». Книжка отримала у 2012 році премію "Великий їжак". Це міська історія про будні й проблеми харківських підлітків — Вадька Журбіна, його друга Юрка Циркуля та інших. Історія про світ, у якому діти знають ціну мобільному телефону (у гривнях, оскільки самі мусять збирати на нього гроші), дружбі й людському життю. Автор не лише розважає читачів веселими шкільними пригодами, а й намагається відверто говорити з підлітками про серйозні речі — для прикладу, такі, як хвороби найближчих людей.



5. Роман польської письменниці Малгожати-Кароліни Пекарської «Клас пані Чайки» дуже популярний серед польських підлітків. Імовірно, секрет книжки — в її правдивості та універсальності. Характери й ситуації, описані письменницею, дуже нагадують життя і часом, здається, молодіжний серіал. У «Класі пані Чайки» охоплено кілька років із життя учнів одного класу однієї польської гімназії. За цей час у них багато всього стається: хтось із кимось дружить, хтось свариться, хтось закохується, хтось «розкохується» — тут вирують пристрасті, знайомі кожному, хто переживав підлітковий період. Персонажі дуже різні, читачі обов’язково знайдуть того, кому симпатизуватимуть або з ким асоціюватимуть себе. Від таких книжок, як від серіалів, чекаєш продовження, адже герої настільки справжні, що мимохідь споріднюєшся з ними й сторінок із 300 живеш їхнім життям.


6. Невеличкий роман «Дівчата з 13-ї вулиці» Малгожати Гутовської-Адамчик, як помітно з назви, більше сподобається дівчатам. А все тому, що три (чи навіть чотири) головні героїні цієї книжки — дівчата, школярки. У кожної з них свої проблеми: Зося не може піти проти волі батьків, які нав’язують їй професію лікаря, Агата живе з вітчимом і почувається непотрібною, а Клаудія постійно відчуває брак грошей і загалом переживає не найкращий період у житті. Є ще одна дівчина, Магда, вона лежить у комі, але без неї попередні троє дівчат ніколи б не подружилися. Книжка проблемна й неоднозначна, авторка наважується порушити теми, досі не проговорені в українській літературі для підлітків — наприклад, підлітковий секс і його наслідки.



7. Якщо ви розгорнете книжку І. Андрусяка "Вісім днів із життя Бурундука" лише тому, що захочете прочитати щось цікавеньке про бурундуків, ховрахів, пацюків чи інших гризунів, – тоді вам не по дорозі! Тому що ніякий він не Бурундук! Він - Івась Бондарук. А що його в класі так прозивають – то це, знаєте, не дуже приємна штука...
Івась мріє бути героєм класу, а може, й усієї школи?! Стрибати через козла і лазити по канату, забивати хвацькі голи й не боятися навіть директора… Тоді хлопці завжди братимуть його в команду, а головне – ніхто не насміхатиметься й не називатиме образливим прізвиськом.
Але що ж він повинен для цього зробити?! Можливо, попросити допомоги у батьків? Чи ні?




8. Повість Люби Балух «Мартусині уроки» – це розповідь про життєві уроки дівчинки Мартусі, які їй довелось пройти у першій половині дев’яностих років двадцятого століття в Україні. Драматичний початок та щасливий кінець повісті змусять замислитись над істинними цінностями життя. Міцний духовний стержень та вчинки головної героїні приємно здивують читача і відгукнуться в серці повагою до сильної духом дівчинки.


Немає коментарів:

Дописати коментар