понеділок, 21 липня 2014 р.

5 найкращих книг про собак


   Собаки вважають, що людина - істота слабка, беззахисна, потребує постійної любові і турботи. Лизнеш  легенько руку, і бідний господар знатиме: друг не покине його в біді.

                                                                                        (М.Макгрегорі)


  Чи є у вас домашній улюбленець? У мене є - ось його портрет, він висить у найбільшій залі мого маєтку. 

Думаю, для кожної людини, котра щиро любить собак, книга про них - це щастя спостереження й впізнавання їх у літературному герої.


Джером, К. Джером. Троє в одному човні (якщо не рахувати собаки) : роман / К. Д. Джером ; пер. з англ. Ю. Лісняка; обкл., ілюстр. В. Дунаєвої. - К. : Школа, 2009. - 223 с. : ілюстр.


    Блискучий оповідач Дж. К. Джером у своїй гумористичній повісті змальовує кумедні пригоди трьох друзів (трьох, якщо не рахувати собаки), які вирішили здійснити подорож у човні по Темзі. Вони мали намір відпочити від Лондона, чудово розважитися, насолодитися природою. Та після низки невдач їм довелося тікати до Лондона, покинувши свій човен під дощем. Повість сповнена яскравого гумору і не полишає байдужим жодного читача.

ДіКамілло, Кейт. Спасибі Вінн-Діксі / Кейт ДіКамілло ; пер. з англ. В. Панченко; ілюстр. В. Буркіна. - К. : Махаон-Україна, 2010. - 174 с.



Інколи ми навіть не підозрюємо, що одна випадкова зустріч може позбавити самотності, подарувати щирих та відданих друзів, а отже кардинально змінити майбутнє. Так трапилось із маленькою героїнею Індією, котра знайшла незвичайного друга, в якого серце – дуже велике й добре. І навіть всміхався він як людина!

Троєпольський, Г.М. Білий Бім Чорне Вухо : повість / Г.М. Троєпольський; пер. з рос. В.Білова; іл. В. Дунаєвої. - К. : Школа, 2005. - 255 с. : ілюстр.


Ця повість — про собаку, розумного, доброго сетера Біма, і про людей, добрих і лихих, яких він зустрічає на своєму шляху. Бімового господаря  кладуть до лікарні, і він залишається один. Намагаючись знайти Івана Івановича, він розпочинає свої мандри по чужих будинках та незнайомих родинах…

Чехов, А.П. Каштанка : рассказ /А. П. Чехов; рис. Г.А.В.Траугот. - М. : Малыш, 1985. - 80 с. : ілюстр.


   Молода руда собака - змішана такса з дворняжкою – мордочкою схожа
на лисицю, бігала туди-сюди по тротуару і неспокійно озиралася. Зрідка вона зупинялася і, плачучи, піднімаючи то одну змерзлу  лапу, то іншу, намагалася зрозуміти: як могло статися так, що вона заблукала?

Чорний, Саша. Щоденник Фокса Міккі / С. Чорний ; худож. Н. Ярова; з рос. пер. М. Савка. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2011. - 117 с. : ілюстр.



Скажу вам на вушко - собаки можуть не тільки гавкати і кусатися - деякі вміють читати, і навіть писати. Перед вами - справжнісінький собачий Щоденник фокса Міккі. 
========

Стронг, Джеремі. Нові пригоди Ракети на чотирьох лапах : роман / Дж. Стронг ; з англ. пер. В. Морозов ; ілюстр. М. Паленка. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2013. - 219 с. : ілюстр. - (Читання для реготання). 

А в окремій "номінації" -  найвеселіша, найсмішніша книга про собак. Звичайно ж, це -  «Ракета на чотирьох лапах» відомого дитячого британського письменника Джеремі Стронґа.

1 коментар: