вівторок, 17 жовтня 2023 р.

"У сонцем зацілованих садах. Слова мої! Шикуйтесь сміливіше" Іван Драч


17 жовтня  - день народження Івана Драча (1936-2018) - поета-новатора, перекладача, есеїста, сценариста, одного із найвидатніших українських митців другої половини ХХ ст. 

Знаємо Івана Драча як талановитого автора відомої нам поеми-мозаїки "Чорнобильська мадонна", де поет нагадує людству про вічні цінності, про свій обов'язок перед природою і Землею; ще одна поема-виклик "Ніж у Сонці" - про негативний вплив наукових відкриттів на життя планети. В новорічній баладі "Крила" поет в образі крил уособлює вічне прагнення людини до творчої мрії, з допомогою метафор роздумує про сенс життя. Модерна "Балада про соняшник" - незвичний твір, якому притаманні баладні елементи фантастики та особливий драматизм.

За сценаріями Івана Драча було створено низку культових фільмів: "Пропала грамота", "Вечори на хуторі біля Диканьки" (за творами Миколи Гоголя); "Камінний хрест" (за мотивами новел Василя Стефаника); "Криниця для спраглих" (фільм присвячено пам'яті народного артиста Дмитра Мілютенка); "Іду до тебе…" (фільм 1971 року, присвячений 100-річчю з дня народження української поетеси Лесі Українки); «І в звуках пам'ять відгукнеться…» (про видатного українського композитора Миколу Лисенка). У фільмі "Зона" (1988), знятого за п'єсою Миколи Куліша, піднімається тема голоду 1925 року.

Іван Драч - перший голова Народного Руху України (1989-1992), народний депутат України 3-го скликання, Герой України (2006), лавреат Національної премії імені Тараса Шевченка (1976). Разом з Ліною Костенко та Павлом Тичиною був номінантом на Нобелівську премію з літератури.

P.s. На віртуальному плакаті - картина «Калинова балада. Портрет Івана Драча» (1963) пензля талановитої художниці-модерністки, шістдесятниці Алли Горської (1929-1970). На полотні зображено погруддя Івана Драча, до якого прихилилося молоде дівча, уквітчане кетягом калини. На передньому плані величезні руки поета тримають дівчинку, а над головою Івана Драча яскраве коло - німб або сонце. Поет не позував Аллі Горській, ця робота - цілковитий витвір її багатої уяви. Портрет-картина «Калинова балада» була подарована Національному музею літератури України Іваном Драчем у 1996 році.

Про Івана Драча:


Немає коментарів:

Дописати коментар