середу, 23 серпня 2017 р.

26 книг незалежної України



2017 року ми святкуємо 26-ту річницю незалежності нашої держави і рівно стільки ж часу існує незалежна сучасна українська література. З цієї нагоди Бібліо-Граф пропонує вам для ознайомлення 26 книг, які обрано за різноманітними книжковими рейтингами, нагородженням літературними преміями, порадами фахівців та за допомогою аналізу їхнього попиту серед користувачів бібліотеки.

1991


Калинець, Ігор. Книжечка для Дзвінки : вірші та казка / І. Калинець ; передм. Н. Кир'ян; худож. Н. Кохаль. - Київ : Веселка, 1991. - 48 с. : іл.
1991 року побачила світ поетична збірка одного з найкращих поетів нашого часу Ігоря Калинця «Книжечка для Дзвінки». Дзвінка, Звенислава – це його донька. Коли писався цикл «Дивосвіт», Дзвінка була ще зовсім юною. Для неї зовнішній світ поставав багатобарвним, багатоголосим, дивовижно-загадковим. Він пробуджував найкращі почуття, що й передано у поезіях.

1992







Українська абетка / авт. І. Малкович ; худож. В. Харченко. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 1992. - 34 с. : іл.
«Видавництво Івана Малковича „А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА“» – українське книжкове видавництво, перше приватне дитяче видавництво незалежної України, засноване у Києві 1992 року. Історія видавництва «для малят від 2 до 102 років» почалась з публікації дитячої абетки у липні цього ж року. Розпочинається ця чудова «Абетка» з Ангелика (дитяча молитва до Ангела-охоронця). Нарешті у 1992 році до першої річниці незалежності України діти отримали справді національну абетку.




1993








Кащенко, Адріан. З Дніпра на Дунай : оповідання для юнацтва з часів скасування Запорозької Січі / А. Кащенко ; худож. О. Басс ; передм. і приміт. В. Бєляєв. - Київ : Веселка, 1993. - 64 с. : іл. - (Істор. б-ка для дітей «Золоті ворота»).
Оповідання для юнацтва з часів скасування Запорозької Січі. Автор подає події, враження через погляд зовсім юних козаків – хлопчика Василя і юнака Гната, сиріт померлого козака Рогози, що перебувають у старшого брата Петра в Новій Січі 1772 – 1775 років. Літературний доробок письменника – немалий, але ще не зібраний і зовсім не вивчений. У радянській Україні знайомство з А. Кащенком тривало до 1933 року, на Західній – років на дванадцять довше. В роки культу і застою на його книги було накладено категоричне табу. Після майже шести десятиліть мовчання Адріан Кащенко знову заговорив до нових своїх читачів, починаючи від наймолодших і аж до тих, які щось пам'ятають про нього ще з літ своєї юності.

1994





Улюблені вірші : [вірші українських та іноземних поетів] : [для малят від 2 до 102] / упоряд., ред. І. Малковича. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 1994. – 109 с.
«Улюблені вірші» – одна з найуспішніших книжок «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГИ», книга, яка постійно оновлюється малюнками й доповнюється новими віршами – найкоштовнішими взірцями класичної та сучасної української поезії, а також майстерними перекладами популярних віршів зарубіжної класики. За свідченням читачів, саме завдяки цій книзі в деяких сім'ях почали розмовляти українською мовою.




1995









Жук, Ігор. Золото України : наук.-худож. кн. : для мол. шк. в. / І. Жук ; худож. О. Кохан. - Київ : Веселка, 1995. - 28 с. : іл.
Разом з допитливим Питасиком, героєм цієї книжки, читач здійснить цікаву мандрівку у минуле України, дізнається про скіфське золото, золото гетьмана Полуботка; побуває в гостях у львівських золотарів, вироби яких славилися далеко за межами України; дізнається, як геологи шукають і знаходять золото, як його добувають; почує розповіді про ті місця, де в майбутньому будуть золоті копальні України.




1996






Слабошпицький, Михайло. Норвезький кіт у намисті : оповід. та казки : для мол. шк. в. / М. Слабошпицький ; мал. О. Міщенка. - Київ : Веселка, 1996. - 127 с. : іл.
Хто з вас чув про африканського папугу жако чи бачив норвезького кота ... в намисті? А може, бував колись у хаті, де живуть страхи? Ні? Тоді запрошуємо вас до цієї надзвичайно доброї, зворушливої, усміхненої, трохи таємничої книжки і обіцяємо: ви не пошкодуєте. У 1997 році Михайлові Слабошпицькому за книжку оповідань «Норвезький кіт у намисті» була присуджена літературно-мистецька премія імені Олени Пчілки.

1997







Малкович, Іван. Із янголом на плечі : вірші / І. Малкович ; худож. С. Білявська. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 1997. - 150 с. : фотопортр., іл.
Книга «Із янголом на плечі» побачила світ у видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» у межах видавничого проекту «Поетична аґенція «Княжів». Особливістю лірики Івана Малковича є національний колорит, заглибленість у проблеми людського буття. Деякі поезії написані верлібром, що дає більший простір для висловлення усіх нюансів авторських думок. Вони неоднозначно сприймаються читачем, часом ускладнені, бо заглиблені у філософські проблеми, вимагають асоціативного мислення, без якого не можна уявити процесу поетичної творчості. Книгу відзначено кількома літературними преміями.



1998







Живиця : хрестоматія української літератури ХХ століття : У 2 кн. — Кн. 1 / за ред. М. М. Конончука ; упоряд. М. М. Конончук, Н. І. Бондар, Т. І. Конончук ; вступ, ст. П. П. Кононенка ; худож. оформ. О. Д. Арламова. - Київ : Твім інтер, 1998. - 720 с.
До хрестоматії «Живиця» увійшли найкращі твори українських письменників XX ст., включені Міністерством освіти України до програм загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій, підготовчих відділень, а також вступних іспитів до вузів. Особливу увагу приділено маловідомим творам, які тривалий час були викреслені з літературного процесу. У літературознавчих статтях розглянуто не лише ті художні твори, що склали хрестоматію, а й інші, рекомендовані програмою, які за браком обсягу не могли бути включені до книги.




1999




Винничук, Юрій. Легенди Львова / Ю. Винничук ; худож. оформл. Ю. Коха, О. Погрібної-Кох. - Львів : Сполом, 1999. - 256 с. : іл.
Це книга, за якою львів’яни і не тільки вони, тужили давно. Її герої – король Данило і блазень Олелько, король Лев і славний бургомістр Зиморович. Львівські відьми, чорти, духи, водяники, скнилівські мудрагелі та сьвірки населяють цю книгу. Давній казковий Львів українців, поляків, євреїв, вірмен та інших народів постає перед нами, як унікальне явище світової культури, джерело багатющого міського фольклору та життєрадісного гумору. У 2012 році Ю. Винничук отримав відзнаку «Золотий письменник України».




2000









Світличний, Іван. Побрехеньки для Яремки : для мол. шк. в. / І. Світличний ; упоряд. та передм. Л. Світличної ; худож. В. Ковальчук. - Київ : Веселка, 2000. - 55 с. : іл. - (Українській дитині).
Цю книжку написав для свого племінника Яремки та для всіх дітей сміливий, добрий і справедливий письменник, критик, правозахисник. Відомий український поет Іван Драч писав: «Вірші для дітей мають писати лише добрі люди, злим людям писати вірші для дітей заборонено». Світличний міг писати вірші для дітей, недарма Василь Стус називав його доброоким. У 2003 році Вікторія Ковальчук отримала літературно-мистецьку премію Олени Пчілки за ілюстрування книжки І. Світличного «Побрехеньки для Яремки».




2001






Малик, Галина. Злочинці з паралельного світу / Г. Малик ; худож. С. Храпов. - Львів : Світ, 2001. - 70 с. : іл. - (Молодий світ України).
Фантастична повість відомої української письменниці Галини Малик визнана найкращим твором 1997 року після опублікування її журнальної версії у часописі «Барвінок» і нагороджена Міжнародною премією Степана Феденка (США). А книга була видана пізніше. Це весела розповідь про не завжди веселі, а часом і страшні, пригоди безпритульного хлопчика Хроні, пса Рекса та ще чотирьох героїв – кота Рати, вівчарки Доллі, папуги Фері та хом'яка Хомки.



2002






Луговик, Марійка. Вовченятко, яке запливло далеко в море / М. Луговик ; худож. С. Ус. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2002. - 32 с. : іл.
Чи чули ви будь-коли, що Вовченя може запливати всередину моря, щоб побавитися там зі своїми друзями? Правда воно, як і ви, не знає ні про жахливе Морське Страховисько, ані про підступну Рибу-Пилу. Але дуже швидко йому доведеться про це дізнатися, адже воно потрапить у справжній вир дивовижних підводних пригод... У 2012 році це видання з’явилося й англійською мовою. Нагорода: найкраща дитяча книга 2002 року (Національний конкурс «Книга року-2002»).




2003






Нестайко, Всеволод. Казкові пригоди і таємниці : повісті-казки : для мол. шк. в. / В. Нестайко ; передм. А. Костецького ; мал. А. Василенка. - Київ : Веселка ; Тернопіль : Навч. книга-Богдан, 2003. - 446 с. : іл.
Всеволод Нестайко – автор, чиї твори для дітей увійшли до золотого фонду дитячої літератури. Вони видавалися 136 разів багатьма мовами світу, в незалежній Україні – 53 видання. Загальний наклад – понад 2 млн. примірників. Згідно з соцопитуваннями, проведеним в 1990-1992 роках Державною бібліотекою для дітей та Міністерством культури, Нестайко – лідер читацького інтересу. Його твори включено до шкільної програми.




2004









Воронина, Леся. Суперагент 000. Таємниця золотого кенгуру : дит. детектив / Л. Воронина ; мал. К. Білетіної. – 3-є вид. – Вінниця : Тезис : Соняшник, 2004. – 192 с. : іл. – (Пригодницька бібліотека).
До цієї книги, за яку письменниця у 2004 році стала лауреатом Всеукраїнської акції «Книжка року», ввійшла надзвичайно цікава, шалена історія “У пошуках золотого кенгуру”. Незламний Суперагент 000 Гриць Мамай розплутує найзагадковіші злочини, перемагає найпідступніших ворогів і рятує світ від неминучої загибелі. Книга сповнена цікавими пригодами, блискучим гумором та іронією. Видання здобуло титул «Книжка року 2004» у номінації «Дитяче свято».




2005






Павленко, Марина. Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських / М. Павленко ; мал. Н. Шишковської. - Вінниця : Теза : Соняшник, 2005. - 217 с. : іл. - (Пригодницька бібліотека).
«Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських» – перша із чотирьох історій про Русалоньку із 7-В дуже сильно полюбилася юним читачам. Це справжня сучасна казка про неймовірні пригоди семикласниці Софійки, яка попри все намагається розплутати зловісну таємницю. Ця книга є спробою запровадити до української дитячої літератури новий жанр – краєзнавчий детектив, адже героям твору, потрапляючи у містичні пригоди, доводиться стати справжніми пошуковцями. Не просто детективами, але й етнографами, фольклористами, істориками, документознавцями.







2006






Мензатюк, Зірка. Казочки-куцохвостики / З. Мензатюк ; худож. С. Хміль. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2006. — 32 с. : іл.
«Казочки-куцохвостики» – це яскраве видання для дошкільнят. Чому куцохвостики? А тому, що вони короткі за сюжетами. До того ж їх у збірці небагато – усього дванадцять. У книзі є достатньо пізнавальної інформації – про дні тижня, кольори веселки, ноти, фази місяця, цифру сім, чому Новий Рік починається в січні, про що свідчать кольори українського прапора. Гарно доповнюють зміст видання вигадливі, добрі і веселі малюнки художниці Світлани Хміль.




2007




Рутківський, Володимир. Джури козака Швайки / В. Рутківський ; худож. М. Паленко. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2007. – 430 с. : іл.
Серед творів сучасної літератури для дітей шкільного віку привертає увагу яскравістю неповторного світу пригод, захопливих відкриттів історична трилогія Володимира Рутківського «Джури», яка тепер складається з книг «Джури козака Швайки», «Джури-характерники» й «Джури і підводний човен». У першій книзі письменник знайомить нас із головними героями: юним характерником Саньком і його вірним другом Грициком, а також із козаком Швайкою – мужнім воїном і народним месником.



2008








Гаврош, Олександр. Пригоди тричі славного розбійника Пинті / О. Гаврош ; іл. М. Паленка . – Львів : Видавництво Старого Лева, 2008. - 279 с. : іл.
«Пригоди тричі славного розбійника Пинті» –перша українська повість про легендарну постать нашої історії – Григора Пинтю, опришка, українського Робін Гуда, якого народ називав Хоробрим. Пинтя був такий відомий, що указ про його арешт видав сам австрійський імператор, а грошова винагорода була визначена у 500 дукатів – велетенська на той час сума. Пинтя та його опришки здебільшого діяли на теренах Закарпаття та Прикарпаття. Сюжет твору розгортається у період, коли західні українські землі входили до складу Австро-Угорської імперії. Повість про Пинтю має, як і казка, щасливий кінець – добро перемогло зло. Ілюстрації до книжки намалював знаний український художник Максим Паленко.




2009



 

Дитяча Євангелія. Оповіді про Ісуса / худож.-іл. К. Лавро. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2009. – 41 с. : іл.
Вічна книга для дітей - світла, з поетичною мовою і чарівними ілюстраціями. Уперше «Дитяча Євангелія» з'явилася в 1992 році. По суті, це було зовсім інше видання - нова Євангелія має нові допрацьовані малюнки, а над її текстом працювали представники усіх залучених церков. Про зміст книжки можна здогадатися вже з самих ілюстрацій, на яких - найважливіші моменти з життя Ісуса. Ці картини належать руці головного художника видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Костеві Лавро. Він створив їх у стилі традиційного іконопису і народної дерев'яної скульптури. За словами представників церкви, «Дитяча Євангелія» - це найкраще видання для діток серед тих, які сьогодні є в Україні і чим можуть користуватися недільні школи.




2010







Дерманський, Сашко. Чудове Чудовисько в Країні Жаховиськ / С. Дерманський ; худож. М. Паленко. - 1-е вид. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2010. - 288 с. : іл.
«Чудове Чудовисько в Країні Жаховиськ» – друга частина майбутньої трилогії про чудовисько Чу. У першій книзі, яка вийшла друком у 2006 році автор розповідає про дівчинку Соню та чудовисько Чу, котре мало заробити сім подяк від людей, щоб не потрапити в Країну Жаховиськ. На думку директора київського видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Івана Малковича, "«Чудове Чудовисько"»– це найвеселіша українська книжка після знаменитих "Тореадорів" Всеволода Нестайка». Книжка здобула перемогу рейтингу «Книжка року» - 2010 в номінації «Дитяче свято».




2011






Вдовиченко, Галина. Мишкові миші : повість: для дітей мол. шк. в. / Г. Вдовиченко ; худож. А. Сарвіра. - Київ : Грані - Т, 2011. - 63 с. : іл.
«Мишкові миші» - це історія про незвичайне товариство, що оселилося в одній із львівських квартир. Сказати, що головними персонажами твору є миші – це майже нічого не сказати, адже вони – когорта творчих особистостей, серед яких є композитори, музиканти, поети, співаки і навіть аранжувальники: Мишкова (домашня Миша), Джойстик (комп’ютерна Мишка), Олько (представник польової мишви), Глаша (Гламурна Миша). Усі ці незвичайні персонажі працюють над створенням власної рок-групи, а допомагає їм хлопчик Мишко. У персонажів книги «Мишкові миші» є своя життєва історія і кожна з них є і повчальною, і смішною, а подекуди – навіть філософською.

 
2012





Еники-беники : лічилки та примовлянки до ігор / уклад. Н. Дзюбишина-Мельник ; мал. О. Шингур. - Львів : Свічадо, 2012. - 56 с. : іл. - (Затишна книжка).
Гра для дітей – це спосіб існування, а одним із елементів гри є лічилка. Чудернацька й нібито абсурдна, вона є яскравим виявом дитячого прагнення переінакшувати світ дорослих та створювати власний. І водночас служить для впорядкування стосунків між дітьми. Та є дитячою грою із рідною мовою, аби ліпше її засвоїти, оскільки автор книги – кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Києво-Могилянської академії. Отож, книга дуже потрібна для гармонійного зростання дитини в національному середовищі.




2013





Прохасько, Мар'яна. Хто зробить сніг / М. Прохасько, Т. Прохасько ; ілюстр. М. Прохасько. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2013. - 71 с. : іл.
Ця книжка унікальна, з якого боку не поглянь. Перша дитяча книжка Тараса Прохаська та перший досвід Мар’яни Прохасько у ролі ілюстратора. Тепла казка по родину кротів та їх тринадцять кротенят, про дружбу та взаємодопомогу, про турботу та домашній затишок, а також про те, хто насправді робить сніг… «Хто зробить сніг» стала переможцем конкурсу «Книга року ВВС – 2013» у номінації «Дитяча Книга року ВВС – 2013». Книга отримала премію «ЛітАкцент року 2013» у номінації «Поезія і проза для дітей», посіла перше місце рейтингу «Книжка року 2013» у номінації «Дитяче свято», потрапила до світового каталогу«The White Ravens» у 2014 році.

2014





Романишин, Романа. Зірки і макові зернята / Р. Романишин ; текст та ілюстр. Р. Романишин, А. Лесів. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2014. - 23 с. : іл.
Перед нами – книжка-картинка. Це історія про маленьку дівчинку Дору, доньку відомих математиків, про один день із її звичного життя. Дора намагається полічити геть усе на світі, навіть незліченні речі – від листочків в парку і макових зернят до піщинок в усіх пустелях світу і зірок на небі. Лідер літа за версією «Книжка року’2014» (номінація «Дитяче свято»). Книга отримала відзнаку BolognaRagazzi Award 2014 в категорії Opera Prima на Болонському ярмарку дитячої книги.




2015






Романишин, Романа. Війна, що змінила Рондо / Р. Романишин ; текст та ілюстр. авторів. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. - 35 с. : іл.
«Війна, що змінила Рондо» – це книга про те, що війна не має серця і не розуміє жодної мови, зате торкається кожного і на всіх залишає шрами. Та якщо спільно збудувати машину світла і навчитися співати попри все, тоді навіть найтендітніші істоти зможуть вистояти й перемогти. А ще ця книга – це привід для вдумливої розмови з дітьми (або й зі собою) про те, що діється нині в країні чи й деінде у світі, у форматі чарівної історії, яка завжди залишає місце для надії та оптимізму. Переможець конкурсу Bologna Ragazzi Award 2015 (спеціальна відзнака журі у категорії Нові Горизонти (NewHorizons)). Увійшла до щорічного каталогу книжкових рекомендацій в галузі міжнародної дитячої та юнацької літератури «Білі круки – 2015» («White Ravens 2015»). Переможець премії «ЛітАкцент року» у номінації «Поезія і проза для дітей» (2015).






2016



Франко від А до Я / тексти Б. Тихолоз, Н. Тихолоз ; гр. опрац. Р. Романишин, А. Лесіва. — Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. - 72 с. : іл.
«Франко від А до Я» – абетка-енциклопедія про Івана Франка. Ми звикли називати його українським Каменярем, Вічним революціонером, енциклопедистом та генієм через неймовірну жагу до знань і працелюбство. Але чи знаємо ми насправді, яким Франко був: що любив, які мав хобі, куди подорожував?
Цей винятковий арт-бук, книжка для дітей (і не лише для них), завдяки якій знайомство з Франком стане початком дружби на роки. В цій книзі багато фактів, гумору, вміння дивитися на себе та інших без зайвого пафосу, а ще стільки цікавого і раніше незнаного. Візуальна складова книжки – заслуга творчої майстерні «Аґрафка». Текстова – Богдана та Наталії Тихолозів. Ця книжка – про Франка: стильного, молодіжного, близького. Вона – чудовий приклад того, як варто знайомити класиків і читачів, щоб вони полюбили один одного. «Найкраща книга Форуму видавців - 2016».





2017



Шевченко від А до Я / текст Л. Ушкалов ; іл. А. Стефурак. — Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. - 80 с. : іл.
«Шевченко від А до Я» – арт-бук для родинного читання про талановитого живописця, ґравера, прозаїка, драматурга, співака, актора, скульптора Тараса Шевченка. Яка була улюблена пора року у Шевченка? У які очі він полюбляв заглядатися – карі, блакитні, а, може, зелені? Про що він думав, дивлячись на зорі? Про все це у новій абетці, текст до якої написав відомий шевченкознавець Леонід Ушкалов. Проілюструвала видання Анастасія Стефурак. 


За матеріалами "25 книг незалежної України" .














Немає коментарів:

Дописати коментар