вівторок, 3 листопада 2015 р.

7 незвичайних бібліотечних послуг

  • У Фінляндії працює 197 бібліобусів. Вони упродовж дня відвідують школи, дитячі садочки, лікарні, будинки для престарілих, а також тих, кому важко надовго вийти з дому. Внутрішня наповненість книгами бібліобуса змінюється залежно від типу тієї соціальної групи, яку він має відвідати.

  • А як щодо бібліотечних послуг у готелі? В центрі Нью-Йорка існує готель «Бібліотека», призначений спеціально для книголюбів. У номерах розміщено більше шести тисяч книг. Замовляючи номер, потрібно вказати шифр за бібліотечно-бібліографічним каталогом, завдяки чому працівники підготують літературу спеціально для гостя.

  • Місцева влада Мадрида відкрила на восьми станціях метро так звані філіали BiblioMetro. Це невеличкі кіоски, що нагадують бібліотеки. У кожному знаходиться близько 500 книг. Подорожній може підійти і вибрати собі одну зі списку, а потім безкоштовно користуватися нею до 15 днів. 

  • Бельгійські бібліотеки, щоб принадити до читальних залів відвідувачів, обіцяють їм романтичне побачення - влаштовують масову зустріч, на якій присутні можуть познайомитися, а потім за допомогою книг запросити одне одного на побачення.

  • Людина замість енциклопедії – саме так можна охарактеризувати нову послугу однієї із бібліотек Голландії. Той, хто цікавиться культурою чи звичаями, наприклад, мусульман, або циган, може за гроші орендувати на годину «живу енциклопедію» – представника того чи іншого народу, або ж віросповідання, і таким чином отримати потрібну інформацію.

  • Цікавий бібліотечний проект з'явився у Львові - в обласній бібліотеці для дітей відкрилася «Волонтерська агенція НББ-Невгамовні Бібліотечні Бабусі». Бабусі допомагають дітям, проводять майстер-класи, а діти та бібліотекарі допомагають бабусям: навчають їх, як користуватися комп’ютером, використовувати всі функції мобільного телефону, спілкуватися по скайпу, писати електронні листи та ін. До роботи в агенції бібліотека залучає усіх охочих львів’ян пенсійного віку, які бажають стати волонтерами.

  • В Японії створили робота, який дає можливість читати книги, не заходячи в бібліотеку. Він оснащений цифровою відеокамерою і особливою механічною рукою. Керування ним здійснюється через Інтернет. Машина здатна вибрати книгу і своїми механічними пальцями перегортати сторінки, передаючи вміст на дисплей користувача. Робот створений для людей, які не мають часу чи можливості ходити до бібліотеки. Також його перевагою є те, що він може «обслуговувати» читачів навіть уночі. А ви хотіли б, щоб такий робот був і у нас? Чи краще - спілкування з живим бібліотекарем?)

Немає коментарів:

Дописати коментар