четвер, 10 грудня 2015 р.

Не зовсім "рожеві" книжки про дівчат


Знайомтеся - Джаклін Вілсон!
Дата народження: 17 грудня 1945 року.
Місце проживання: Великобританія.
Улюблений колір: чорний і срібло.
Улюблена зачіска: стрижка-їжачок.
Улюблена прикраса: великі перстені на пальцях.
Улюблений музикант: Фредді Мерк'юрі.
Життєве кредо: завжди і на все дивитися з гумором.
Професія: журналіст, письменниця.
   
   Як зізнається письменниця, першу книгу вона написала у віці 9 років. Сьогодні ж її перу належать близько 70 творів, включаючи 5 детективних романів. Романи Джаклін Вілсон видаються в 22 країнах світу, лиш у Великобританії тираж її книг перевищив 10 мільйонів екземплярів. Її ім'ям названо молодіжний журнал, за її творами знімають кінофільми і ставлять вистави. Вона досі друкує свої історії на старомодній друкарській машинці і не розлучається з плюшевим кроликом... Джаклін Вілсон дивиться на світ через сріблясті окуляри і впевнена в тому, що навіть у найбільш безнадійно заплутаного завдання, яке піднесе тобі життя, є просте рішення - найголовніше вчасно посміхнутися і подивитися на себе збоку!

"Я тільки трішечки багата
(так, що можу купувати собі багато перснів і книг)

і тільки трішечки відома 

(так, щоб діти іноді впізнавали мене і просили автограф), 

але - це ЧУДОВО бути письменником!"



   Українським читачам Джаклін Вілсон відома  насамперед як авторка, котра пише книжки для дівчаток. Але чи справді книги Вілсон — це типова література для дівчат? Чи, може, письменниця іноді торкається значно глибших тем?
  "Історія Трейсі Бікер": ця дівчинка — справжнісінький карлсон у спідниці. Недарма весь сиротинець від неї плаче. Бо якщо розпитати Трейсі, стане зрозуміло, що кривда, якої вона зазнає від інших дітей, цілком виправдана, адже Трейсі воліє «давати здачі» не після того, як хтось її скривдить, а завчасно, та ще й дражнитися вміє. Проти своїх бід вона вибудувала цілу стіну з вигадок. Мама вкотре не змогла приїхати? Не дивно, у знаменитих актрис такий щільний графік, зате коли вже приїде… І насправді вона, Трейсі, чудово провела день у МакДональдсі — а зовсім не блукала довкола, голодна і змерзла. І вона ніколи не плаче, просто має напади алергії. Може, такі вигадки добре працюють, але за цією стіною фантазій Трейсі мало не втрачає здатності помічати, що дехто її все-таки любить і цінує.


   Прочитавши перші дві книжки про невгамовну сирітку Трейсі Бікер, хтось може вирішити, що вона заживе собі спокійно з прийомною мамою... Тричі ха-ха! Трейсі Бікер повертається — і то з цілим оберемком пригод та проблем! Чого тільки не трапляється з дівчинкою, якій «не слабо» у міських нетрях! З книжки, поміж усього іншого, ви дізнаєтеся про те, як Трейсі повернулася до мами, як вона розсварилася з Кам і знайшла справжніх щирих друзів. Про Трейсі у Британії навіть зняли цілий серіал, тривалістю 5 сезонів ( був на телеекранах з 2002 по 2006 рік).
   Ельза, героїня "Зірки з ліжка та сніданку", мріє стати відомою комедіанткою. Її стіна захисту від бідності та всіх наслідків — проблем у школі, материної депресії, принизливої байдужості дорослих, насмішок однолітків — це гумор. Це її надія на майбутнє, її розрада, і Ельза вірить у свою захисну стіну до останнього, попри те, що її жарти майже нікого не здатні розсмішити. 
   Вайолет із книги "Опівночі", на перший погляд, не потребує захисту. Може, хіба, від брата, який вигадує для неї жорстокі ігри… Але ж ні, Вайолет любить його і, власне, не почувається жертвою, вона вірить, що рано чи пізно зуміє дати братові відсіч. Істинна її проблема — це самотність. І проблема її брата — теж. Вона ховається за стіною казкового, ірреального, у світі фей. Він ховається за стіною показної незалежності й жорсткості. Коли з’являється Жасмин, дівчинка, яка кожного з них може позбавити цієї самоти, обоє готові зруйнувати свій мур. Та тільки їх — двоє, а Жасмин — одна...
    "Дитина-валіза" — це взагалі книга-словничок. Кожен розділ на певну літеру розповідає про якусь частину життя дівчинки. А — це Андреа, тобто, сама героїня. Б — бабуїн, як вона прозиває вітчима. І так далі. "Де житиме наша маленька?" – запитує дівчинку соціальна працівниця. Але Андреа не хоче розлучатися ні з мамою, ні з татом, тож їй доводиться жити по тижню то в одному, то в іншому будинку.



   "Вечірки з ночівлею" – найцікавіші вечірки! Усі Геленині подруги входять до Абеткового клубу: Ані, Белла, Венді та Ґлорія вже влаштовували вечірки з ночівлею на свої дні народження. Гелена теж хотіла б усіх їх запросити, але їй не хочеться, щоб її друзі дізналися про її сестру… Повість письменниці піднімає нелегкі, але напрочуд важливі теми. Дружба, визнання однолітками, стосунки у родині – усе це тут є, але є і ще щось дуже важливе. Головна героїня, яка має сестру з особливими потребами, не лише познайомить малих читачів із цією проблемою, а й пояснить, як ставитися до однолітків з фізичними та розумовими вадами.
   Книжка "Дівчата закохані" може зачепити за живе будь-якого підлітка. Адже йдеться у ній про КОХАННЯ! Трійко дівчат-дев’ятикласниць живуть буденним і, чесно скажу, мало романтичним життям. Але переживань, помилок, «тупиків» і «виходів» у цьому житті — тьма-тьменна! Бо ж одна з героїнь безупинно фліртує та водить табуни залицяльників, інша ж листується з молодшим хлопцем, а усім каже, що зі старшим красунчиком…І чим усе це для них обернеться? Мені надзвичайно цікаво, а вам?



Джерело: ЛітАкцент
                                                                *за матеріалами Валентини Шевченко

Немає коментарів:

Дописати коментар