четвер, 12 вересня 2024 р.

Подорож до дитинства Лема!


12 вересня народився один з найвидатніших письменників-фантастів ХХ століття Станіслав Лем (1921-2006). Його дитинство й юність тісно пов’язані зі Львовом. Родина Лемів належала до заможної інтелігенції Львова. Батько Самуїл Лем - лікар-ларинґолог - дуже любив хлопчика і ладен був зробити для нього все, що завгодно, аби потішити малого. Станіслав отримав ґрунтовну освіту в гімназії, проте німецька окупація 1941 року завадила йому продовжити навчання в університеті. У 1946 році Леми виїхали до Кракова. За все життя Станіслав Лем так і не скористався жодною з численних можливостей відвідати батьківщину.

Львів став важливою частиною дитячих спогадів письменника. Прогулянки містом, відвідини Високого Замку назавжди залишили своє відображення у творах, зокрема в автобіографічній книжці «Високий замок».

"Високий замок" - це не лише опис реальних місць, але й глибокі роздуми Лема про минуле, спогади про свою родину та дитинство. «Якщо я й був чудовою дитиною, то лише в очах своїх поштивих тітоньок. Зате я був дуже вразливий. Звідси моя перша, дуже рання схильність до поезії». Він згадує про дворики, вулиці та будинки старого Львова «У той час із усіх принад і пам’яток Львова мене найбільше вабила цукерня Залевського на вулиці Академічній. Вочевидь, я мав гарний смак, бо відтоді, щиро кажучи, ніде не бачив цукерничих вітрин, оздоблених із таким розмахом. Це була, по суті, велика сцена, оправлена в металеву раму, на якій кілька разів на рік змінювалися декорації, що були тлом для вражаючих скульптур і алегоричних фігур із марципану». Згадував гімназію і своїх викладачів «Математику викладав професор Зарицький… Ми страшенно його боялися, зокрема я, бо математика завжди була моєю ахіллесовою п’ятою… Часом за гарну відповідь міг запропонувати учневі вийти з класу й прогулятися містом».

Більше цікавої інформації про письменника Станіслава Лема знайдете у бібліографічному покажчику "Станіслав Лем - львів'янин зі світовим ім'ям", що на нашому методичному порталі:  
https://metod.lodb.org.ua/methodical-portfolio/stanislav-lem/


 



Немає коментарів:

Дописати коментар