четвер, 9 листопада 2023 р.

Чуєш брате мій, товаришу мій!


9 листопада народився Богдан Лепкий (1872-1941) - людина непересічного таланту, яка залишила нам багату спадщину як поет, прозаїк, критик, літературознавець, видавець і художник. Його відомий вірш "Журавлі" ("Чуєш (видиш), брате мій"), на слова якого брат Левко написав музику, - став народною піснею. Щоразу відгукується журливими рядками "Чути: кру! кру! кру! В чужині умру", коли курличуть у небі журавлі.

Доля щедро обдарувала Богдана Лепкого. У його літературному доробку: історичні повісті та оповідання "Крутіж", "Орли", "Каяла", "Сотниківна", цикл повістей про гетьмана Івана Мазепу, трилогія спогадів "Казка мого життя", драматичні твори, казки для дітей ("Під ялинку", "Про діда, бабу і качечку кривеньку", "Про дідову Марусю і про бабину Галюсю", "Казка про Ксеню і дванадцять місяців"та ін.). Вагоме місце займає поезія. 

Богдан Сильвестрович переклав на польську мову "Слово о полку Ігоревім", твори Т. Шевченка, М. Коцюбинського та ін. Упорядкував і видав 62 томи творів української класики з ґрунтовними дослідженнями, примітками, коментарями. 

На сайті Леотеки у методичному портфелі є методико-бібліографічний покажчик "Казка мойого життя", який містить інформацію про життя і творчість Богдана Лепкого, методичні розробки сценаріїв за книгами письменника, списки бібліографічних джерел.


Немає коментарів:

Дописати коментар