понеділок, 13 листопада 2023 р.

Дитячі часописи Галичини початку ХХ століття (до Дня україномовної преси)

Одні з перших україномовних дитячих часописів, які видавалися у Львові кінця 19 - початку 20 століття були "Дзвінок", "Світ дитини" та "Дзвіночок". Останні два зберігаються в  читальному залі нашої Леотеки.

Перший номер журналу "Світ дитини" вийшов у жовтні 1919 року, завдяки Михайлу Тараньку, редактору, журналісту, громадському діячеві. Часопис мав змінний формат, однокольорову обкладинку, чорно-білі ілюстрації. Друкувалося це видання протягом 1919-1939 років. 
"Світ дитини" виконував важливу педагогічну роль та роль національного виховання як на західноукраїнських землях, так і в діаспорі. Зміст журналу складали вірші, байки, казки, легенди, ігри, пісні, оповідання, науково-пізнавальні статті, сценічні картинки, події з дитячого життя, бібліографічні та рекламні матеріали. Часопис гуртував навколо себе найкращих педагогів, дитячих письменників, ілюстраторів Галичини.
Своїми дитячими спогадами про "Світ дитини" поділився Ярослав Лемик, який разом із дружиною Лідією відродив і видавав цей часопис уже в часи незалежности, починаючи з 1993 року.
"Згадував, що йому ще малим пощастило читати перші примірники «Світу дитини», якими ділилися з ним діти священника, з якими бавився на вулиці. Бо тоді в їхньому селі лише священник міг дозволити собі виписувати журнал для дітей".
До оформлення відродженого журналу були залучені відомі львівські художники та письменники. В основу видавничої концепції часопису було покладено єдину вимогу - патріотичність, виховання дітей на ідеалах національної гідності та християнської моралі.
У 2017 році «Світ дитини» оновлюється, стає повноколірним. З'явилися нові рубрики, серед яких: інтерв’ю, казки, кіноклуб та літературний клуб, майстерня, традиції, ігри тощо. Видання, очевидно, припинили друкувати наприкінці 2018 року.

У листопаді 1931 року у Львівській друкарні Івана Тиктора з’явився на світ «Дзвіночок». Його редактором, засновником і видавцем був Юрій Шкрумеляк. Це ім’я тепер відоме, але довгі роки його замовчували. Шкрумеляк був великим майстром слова. Усе, що він подавав до «Дзвіночка», надзвичайно старанно редагував. Його помічником тоді була Марійка Підгірянка - поетеса і освітянка.
"Дзвіночок" вміщував матеріали з історії, етнографії, культури, мови, літературознавства, на релігійні теми, зокрема про відзначення християнських свят, твори українських письменників, переклади класиків іноземної літератури. Такі числа виходили в яскравому оформленні, з віршами на відповідні теми, а часто і з текстами сценок та декламацій для дітей. В журналі існували постійні рубрики: "Задачі, ребуси, шаради", "Сміховинки", "Забави" тощо.

Журнал «Дзвінок» у 1890 році за власний кошт започаткував громадський діяч, етнограф, публіцист Володимир Шухевич. 

Журнал "Дзвінок: Письмо ілюстроване для науки і забави руських дітей і молодежі". Обсяг - 8 друк. арк., формат змінний, ілюстрації - чорно-білі. З 1907 р. випускався з "Додатком для малих читачів".

На змістовний рівень часопису вплинуло і те, що в 90-х роках І. Франко став постійним його співробітником, до співпраці з виданням залучені Олена Пчілка, Леся Українка, Л. Глібов, М. Коцюбинський та ін. Журнал «Дзвінок» виходив до 1914 року. Свій творчий злет журнал переживав, коли редакційну колегію очолювали відома освітня діячка Костянтина Малицька та історик Іван Крип’якевич.
Журнал знайомив дитячу аудиторію з найкращими зразками світової літератури і фольклору. На сторінках часопису вміщувалися загадки, акровірші, шаради, головоломки, «забавки наукові», «задачі буквові» і «задачі рахункові», спрямовані на розвиток у дитини кмітливості й винахідливості.

Джерела до теми:
До 130-річчя журналу «Дзвінок» (1890—1914, Львів)
У Львові презентували відновлений журнал “Світ дитини”
Корнєєва, Галина Друкована українська книга та преса для дітей у Галичині (кінець XIX - перша пол. XX ст.)

 


Немає коментарів:

Дописати коментар