вівторок, 20 листопада 2018 р.

Як цікаво провести спільний час з дитиною?




20 листопада відзначаємо Всесвітній день дитини. Дитинство - особлива пора, це період, коли дитина усього вчиться, з допомогою ігор пізнає світ, дізнається багато цікавого. Люблячі батьки намагаються заповнити дитячий світ різними розвагами: організовують похід у кіно, цирк, зоопарк, театр, "МакДональдз", катання на ковзанах, купують абонементи в "Ігроленд", "Дитячу Планету", "Аквапарк". Звичайно, такий відпочинок дуже подобається діткам. Цікаво? А чи можна весело і цікаво провести час із дітьми у квартирі, чи недалеко від домівки, і щоб запам’яталася кожна хвилина? Сьогодні я спробую відповісти на це запитання і порадити, як легко це зробити!
🎂 Організуйте домашній пікнік. Це може бути дуже весело.
🏟️        Використовуючи стільці, крісла, ковдри, подушки чи будь-які інші підручні матеріали, побудуйте фортецю чи намет.🎪 
🎶 Організуйте вечірку із танцями під ваші улюблені мелодії.
📖 Почитайте книгу і обговоріть її.
📗 Зробіть власний буквар. Разом з дитиною створіть ілюстрації предметів, назва яких починається з певних літер алфавіту.
Пограйте у школу, дітям цікаво спробувати себе у ролі вчителя.
📚 Перегляньте фотоальбоми, іноді так приємно зануритися в минуле.
📹 Якщо є відеокамера, спробуйте зняти фільм про свою сім'ю.
🤡 Попросіть дітей намалювати їх улюблених персонажів з мультфільмів.
🃏 Пограйте в настільні ігри, наприклад, в «Монополію» або «Лото».
🧙‍♂️ Змайструєте костюм супергероя з підручних дрібниць,    розіграйте театральну виставу за улюбленою казкою.
👘 Пограйте в переодягання: спробуйте одягтися, як відомі люди або ваші знайомі.
🎳 Боулінг вдома. Візьміть різноманітні пластикові банки з ванни (шампуні, креми), розставте їх в одну лінію. Залишилося знайти невеликий м'яч, і ваш домашній боулінг готовий!

🍚 Ще одна корисна сімейна традиція - вечеряти разом. Можна придумувати тематичні вечері, наприклад, кожну п'ятницю готувати національні страви якої-небудь країни. Нехай дитина сама вибере, яка країна їй цікава. Так діти знайомитимуться із звичаями різних народів і залюбки допомагатимуть вам готувати.

💁‍♂️ Щоб набути життєвих навичок, дітям необхідно проводити з вами якомога більше часу і набиратися досвіду. Так дозвольте їм брати участь у вирішенні простих побутових проблем! Наприклад, якщо в будинку щось зламалося, а ви можете полагодити це власними силами, залучайте дітей до цього заняття. Запропонуйте їм посвітити ліхтариком або подати інструменти. Розповідайте, що і як ви робите. Повірте, для дитини - це дуже захоплива гра.

🌌  Якщо за вікном хороша погода, можна гарно провести час на свіжому повітрі. А під час вечірньої прогулянки зможете обговорити, як минув день, поділитися таємницями. Після цього малюки, швидше за все, добре заснуть, а ви будете наповнені відчуттям того, що провели особливий час з вашими дітьми, і не втратили його перед телевізором...


Пропоную книги до теми


Гордієнко Н. Ігри для дівчаток та хлопчиків / Наталя Гордієнко. - Харків : Веста, 2010. - 128 с. : іл. - (Розвиваючі ігри).

Книжка подарує багато корисних навичок: зосередженість і концентрація уваги, логічне мислення, відчуття мови. Вона є незамінною вдома, на дачі, в різних мандрівках, коли необхідно зацікавити дитину, зайняти її захопливою справою.



Гордієнко С. Ігри для юних ерудитів / С. А. Гордієнко, Н. І. Гордієнко. - Харків : Веста, 2010. - 128 с. : іл. - (Розвиваючі ігри).

Це видання - чудовий засіб від нудьги. У ньому є все, що буде цікавим для дитини та її друзів: ігри та завдання на кмітливість, веселі картинки, літеромішалки, цікаві кросворди. Читаючи книжку і розв’язуючи хитромудрі логічні загадки, малюк станеш іще розумнішим і дотепнішим.



Ґрі А. Ігри та розваги : активіті Алена Ґрі / Ален Ґрі ; пер. з англ. Л. Тичина. - Харків : Ранок, 2017. - 67 с. : іл.

Книга-актівіті великого формату для дітлахів від 4 років. У книзі: головоломки, завдання, саморобки, лабіринти, ігри. До кожного завданння на сторінках є відповіді.




Давидова О. Розумні ігри для малят / Оксана Давидова ; худож. У. Балан. - Київ : Мамине сонечко, 2013. - 35 с. : іл.

Яскрава книжка з гарними виразними малюнками навчить дитину від 2 до 5 років основ лічби, розвине дрібну моторику, мовлення, знання про світ. І все це весело, граючись з Котиком та Мишкою.



Дівчаче дозвілля на всі 100 % / уклад. Н. В. Зотова ; худ. Є. Житник. - Харків : Школа, 2017. - 367 с. : іл.

Чим займатися у вільний час і як його спланувати? Які розваги обрати з друзями чи якщо ти сама? На ці та багато інших питань щодо твого дозвілля ти знайдеш відповіді у цій книжці. А також багато ідей для самореалізації, творчого прояву твоєї особистості. Тож відпочивай... але з користю для себе!



Дозвілля цілий рік : Дозвілля. Рукоділля. Творчість / пер. з фр. С. А. Колесник. - Харків : Mikko, 2010. - 207 с. : іл.

Діти знайдуть у книзі близько 200 чудових ідей з майстрування, гримування, перевдягання, а також виробів, що можна легко зробити власноруч разом з родиною або з друзями в школі. До кожної моделі подано перелік необхідних матеріалів, викрійки та докладні пояснення щодо техніки виконання.  


Зотова Н. Дозвілля вашої дитини / Наталія Зотова ; ред. Н. В. Бірічева. - Харків : Ранок, 2011. - 128 с. : іл.

Перед кожним із батьків стоїть нагальне питання: «Як організувати дозвілля дитини? Як весело та з користю провести вільний час?». Адже дозвілля включає в себе найрізноманітніші види діяльності в науці, техніці, спорті, мистецтві, літературі. Все залежить від бажань і схильностей ваших дітей. Водночас це ще й гарна можливість побути разом, усією сім’єю.


Ігри на всі випадки життя / упоряд. Н. Ф. Юрченко. - Харків : Основа, 2010. - 271 с. : іл. - (Для турботливих батьків).

Основною діяльністю дитини дошкільного віку є гра. Граючись, малюки усебічно розвиваються, пізнаючи світ і себе в ньому. Посібник містить добірку різноманітних цікавих ігор, у які можна грати з дитиною на прогулянці, на кухні, у ванній кімнаті, під час подорожі, відпочинку. Ці ігри допоможуть розважити дитину та з користю провести час.


М'яка іграшка : для орг. дозвілля / уклад. О. І. Стадник ; ред. Н. В. Бірічева. - Харків : Ранок, 2011. - 128 с. : іл. - (Кращий подарунок для дівчинки).


Цікавим заняттям для дітей може бути пошиття забавки. У книзі автор дає поетапні інструкції щодо виготовлення іграшки, яка вам сподобалась.




Панкова М. Енциклопедія дитячих розваг / Марія Панкова, Т. В. Чернецька ; худож. оформл. Т. В. Чернецької. - Харків : Пегас, 2010. - 112 с. : іл.
Кумедні конкурси, фокуси, різноманітні ігри... Все це - "Енциклопедія дитячих розваг". Посібник розрахований на роботу з дітьми 8-12 років. Тут зібрані найпопулярніші групові та одиночні ігри в приміщенні й на свіжому повітрі, описи простих дитячих саморобок, викладені основи гри в шахи, наводяться поради проведення дитячих свят.


Руденко А. Ігри і казки, які лікують. Кн. 2 / Аліна Руденко. - Харків : Основа, 2017. - 167 с. : іл.

Видання адресоване дбайливим батькам і всім, хто бере участь у вихованні дітей. Спираючись на цей практичний посібник, можна навчити малечу говорити правду, бути наполегливою і цілеспрямованою, прищеплювати їй любов до книг за допомогою гри і казки.



Чуб Н. Азбука дитячого дозвілля : кн. для читання разом із дітьми. Кн. 1 / Наталія Чуб ; ілюстр. М. Пузиренко ; фотогр. А. В. Воронков. - Харків : Фактор, 2007. - 111 с. : іл. - (Енциклопедія для маленьких вундеркіндів).
Книга стане незамінним помічником під час організації будь-якого дитячого свята, проведення урочистого заходу чи просто — для розваги. Скористайтеся ідеями, запропонованими на її сторінках, дайте волю своїй фантазії, і нагородою вам стануть щасливі посмішки і веселий сміх ваших дітей.

А як Ви проводите вільний час із дітьми?

Немає коментарів:

Дописати коментар