четвер, 5 квітня 2018 р.

За тиждень Великдень, а недалечко червоне яєчко

Серед українських народних свят одним із найбільших і найурочистіших є Великдень — Світлий Празник Христового Воскресіння. Це свято багате на народні звичаї. З ним пов’язано чимало традицій і символів. Неодмінною ознакою Великодня є фарбовані яйця, писанки. Великодні писанки не просто фарбуються: вони пишуться, тобто розмальовуються за допомогою особливих технічних прийомів. Від цього і сама назва їх - писанки.

Достеменно невідомо, коли на наших землях зародилося писанкарство, говорять, що, мабуть, десь тисячу років тому. У кожній християнській країні є свій різновид великодніх яєць: їх розфарбовують у різні кольори та наносять малюнки. Однак такої різноманітності, багатства орнаментів та кольористики, які притаманні українській писанці, немає ніде. 

Принцип писання писанок полягає в тому, що воском наноситься рисунок на писанки. Застигаючи, віск щільно прилягає до поверхні яйця і захищає її від дії фарби. Коли нанести віск на біле яйце, на готовій писанці ці місця будуть білими.

Виготовлення писанки розпочинається з підготування яйця до малювання. Беруть переважно курячі яйця, але можна використовувати качині та гусячі. Яйце повинне бути видутим. Це робиться за допомогою маленької гумової груші. Спочатку ножем з гострим кінцем потрібно зробити дві маленькі дірочки в шкарлупці на чубках, розбовтати яйце циганською голкою і нагнітати повітря грушею в одну з дірочок так, щоб іншою дірочкою з нього виходив його вміст.

Вибираємо малюнок писанки. У писачок потрібно покласти маленький кусочок воску, і, нагріваючи його над полум’ям свічки декілька секунд, починаємо малювати.

Коли елементи писанкового взору нанесені на яйце, можемо починати фарбування. Занурюємо яйце у фарбу, або природній барвник.
Повну писанку (з сирим яйцем) необхідно прогріти в духовці 10-15 хв. при температурі 80-100° С так, щоб яйце було тепле і віск злегка розплавився, а потім ще трохи нагріти на полум’ї свічки або газу і витерти ганчіркою. Таке прогрівання потрібне для того, щоб яйце не псувалося і довго зберігалося.

Отже, писанка готова! Я пропоную переглянути книги, де ви знайдете ідеї візерунків та способи написання писанок.



КНИГИ

Манько, Віра. Українська народна писанка / Віра Манько ; худож. оформл. С. Бурак. - Львів : Свічадо, 2001. - 47 с. : іл.



Книга "Українська народна писанка" багатогранна і цікава. Народна майстриня і писанкарка Віра Манько зібрала величезну колекцію українських писанок, світлини яких розміщені на сторінках видання. Авторка звертає увагу на функціональність писанки й особливо на символічність її орнаменту, адже писанка – це не просто витвір мистецтва, а наша історична пам’ять.

Дубіч, Тетяна. Диво-писанка : посібник для дітей мол. та сер. шк. в. / Тетяна Дубіч. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2005. - 22 с. : іл.

 


У цій книзі ви знайдете цікаві відомості з історії писанкарського мистецтва, ознайомитесь із видами писанок, традиціями їх написання, різноманітними орнаментами та їх елементами, послідовністю виконання роботи, а також із колекційними авторськими писанками.

Соломченко, Олексій. Писанки українських Карпат / Олексій Соломченко. - Ужгород : Карпати, 2004. - 239 с. : фотоіл.



До вашої уваги - ілюстроване монографічне дослідження писанкового розпису різних етнографічних регіонів Українських Карпат. Подано зразки писанкової орнаментики, технології розпису, способи виготовлення природних барвників, консервації і реставрації писанок, словники орнаментальних мотивів та майстрів писанкового розпису.

Писанка : традиції та модерний дискурс / упоряд. Р. Загайська ; ред. В. Дудко. - Львів : Апріорі, 2009. - 163 с.

Усі, хто цікавиться, любить і шанує писанку знайде в цій книзі фахові матеріали про цей вид мистецтва, що найбільшого розвитку досягнув саме в Україні. У виданні подано унікальні відомості про історію виникнення писанки, про технологію її виготовлення, особливості оздоблення в різних регіонах України.

Клід, Ірина. Диво писанкове / Ірина Клід ; худож. Н. Окрепка. - Тернопіль : Підручники і посібники, 2006. - 64 с. : іл.

Ви зможете глибше пізнати й вивчити фольклор та звичаї українського народу, ознайомитися з історією, традиціями і технікою писанкарства. У книжці вміщено візерунки і символи писанки, великодні коломийки, сценарії свят для дітей.

Світ у писанках Тараса Городецького / упоряд. В. Манько ; худож. оформл. Х. Рейнарович ; кольор. фото Я. Гнилякевича. - Львів : Свічадо, 2012. - 128 с. : фотогр. 


Видання, присвячене творчості унікального писанкаря - Тараса Городецького. Альбом містить  велику кількість фотографій, які демонструють мистецьку цінність творів та унікальну техніку  виконання, інформацію про фарбування писанок природними барвниками та спогади про майстра.

Влененко, Тетяна. Фарбуємо писанки природними барвниками / Тетяна Влененко, Любов Ктіторова. - Львів : Свічадо, 2015. - 127 с. : фотоіл.


У книзі представлені взірці писанок відомих майстрів, розписаних з використанням рослинних барвників. Подано історичні дані про використання в писанкарстві природних барвників, якими користувались ще наші прабабусі. Також детально описані техніки фарбування писанок в сучасних умовах з використанням рослин.

Подаруй ми писаночку : Івано-Франківськ : альбом / пер. О. Гладишевої ; авт., упоряд. М. Бойко ; дизайн та худож. оформл. Б. Губаль. - Львів : Каменяр : Герден Графіка, 2001. - 95 с. : іл.




У альбомі відображено виставку дитячого малюнка, яка відбулась у Івано-Франківську. Мета проекту ознайомити з багатим фольклорним та літературним матеріалом, що стилістично пов’язаний з феноменом писанки та писанкарством. 

Верхова, Марина. Великодня писанка = The easter pysanka = Pyssanka du grand-jour paques : наук.-худож. нарис / Марина Верхова, Марина Юрченко ; пер. англ. А. Бабки ; пер. фр. Г. Хоткевич. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2008. - 40 с. : іл. 


Якименко, Тетяна. Пригоди Писанки та її друзів : оповідання / Тетяна Якименко ; худож. О. Коломієць. - Кіровоград : Імекс-ЛТД, 2008. - 40 с. : іл. 


Стельмах, Богдан. Котилася писанка : для дошкільнят та мол. школяриків / Богдан Стельмах ; мал. автора. - Львів : Сполом, 2006. - 80 с. : іл.
Стельмах, Богдан. Писанка : вірші та казки / Богдан Стельмах ; худож. І. Боднар. - Львів : Каменяр, 1993. - 184 с. : іл. 

Напередодні Великодня скрізь розписують писанки. Передвеликодня майстерка запрацювала і в нашій бібліотеці.


Гарних Великодніх Вам свят!

Немає коментарів:

Дописати коментар