пʼятницю, 12 травня 2017 р.

Зі святом Матері!

                   

                      

Вона розламала хліб навпіл і дала його дітям, що почали жадібно їсти.
"Не залишила нічого собі", - звернув увагу сержант.
"Тому, що вона не голодна", - мовив солдат.
"Тому, що вона матір", - заперечив сержант.
                                                           Віктор Гюго



Привіт, мої любі! Я впевнений, що всі ви з нетерпінням чекаєте вихідних, адже цієї неділі, 14 травня, всі українці та багато інших народів відзначатимуть таке по-справжньому сімейне, тепле, радісне свято - День Матері. З цієї нагоди я підготував для вас невелику добірку книг.



Коханій мамі : твори та народні пісеньки / Т. Шевченко, О. Пчілка, Б. Грінченко, Л. Антонова ; худож. О. Продан. - Київ : Розумна дитина, 2011. - 21 с. : іл.

У нашім раї на землі нічого кращого немає, 
Як тая мати молодая
З своїм дитяточком малим.
                                        Тарас Шевченко


Що ще можна додати до цих прекрасних рядків? Лагідні, затишні ілюстрації, теплі тони та найкращі українські вірші про маму – все це є в книзі видавництва «Розумна дитина». Кожен вірш цієї добірки наповнений любов’ю, а чудові картинки, що їх ілюструють, зацікавлять кожного малюка. Ця книга – ще одна гарна нагода поспілкуватися зі своєю дитиною. А ще книга "Коханій мамі" здобула престижну премію Львівського Міжнародного дитячого фестивалю - "Книжкове левеня".




Підгірянка, Марійка. Материнський віночок / М. Підгірянка ; уклад. В. Левицький; іл. Я. Оленюк . - Івано-Франківськ : Нова Зоря, 2009. - 28 с. : іл.

Образ Матері пронизує всю творчість відомої української дитячої письменниці Марійки Підгірянки. Здається, що до і після неї ніхто так колоритно не оспівував яскраву та хвилюючу тему материнства. Письменниці це вдалося хоча б тому, що сама вона народилася в сім'ї, де було шестеро дітей. А ще поетеса і сама була матір'ю чотирьох дітей та бабусею трьох чудових онуків. У цій поетичній збірочці зібрано найкращі вірші поетеси, присвячені Богородиці та нашим рідним мамам. Книжка видана коштами сина Марійки Підгірянки Маркіяна, що проживає в Австралії та стараннями краєзнавця з Білих Ослав Василя Левицького.



Моїй рідненькій : зроби подарунок своїми руками / уклад. Ю. Рібцун. - Київ : Літера, 2010. - 31 с. : іл.

Мама... Лише одне слово, а скільки в ньому тепла, турботи, ніжності й доброти! Дуже важливо змалечку виховувати в дітей повагу до матері, привчати їх пам'ятати про день народження, День Матері та заздалегідь готуватися до них. І зовсім необов'язково, щоб подарунком мамі була якась коштовна річ.  Готуючись до свята, виберіть разом із дитиною та вивчіть вірш для мами, приготуйте подарунки, зразки для виготовлення яких Ви знайдете у цьому виданні.


Про маму : збірник художніх творів на кожен день і до свята / упоряд. та передм. Г. Кирпи ; худож. С. Железняк. - Київ : Національний книжковий проект, 2010. - 223 с. : іл.

Ця книжка, що складається з найкращих творів вітчизняної та зарубіжної літератури, нікого не залишить байдужим - вона вся мовби дихає любов'ю до матері. Збірник також містить матеріали, які можуть використовуватися вчителем для проведення тематичних уроків, святкових вечорів тощо.


Книга про матір : українські поети ХІХ-ХХІ століть : антологія / передм. О. Омельченка; упоряд. В. Чуйко; худож. В. Чуйко. - Київ : Криниця, 2003. - 319 с. 

У цій унікальній за змістом антології вперше тематично підібрані та об'єднані поетичні твори 232-х українських поетів, що присвячені українській матері, яка на важких роздоріжжях історії самовіддано бореться за добро і світло в житті своїх дітей, за продовження роду, а значить - за збереження та відродження української нації. Прищеплювати високі почуття любові до Вітчизни, до рідної землі, до матері як наставниці душі та хранительки Життя - саме цій меті служить "Книга про Матір".




Слова Любови для Тебе, Мамо : думки та історії / пер. з англ. О. Пущак. - Львів : Свічадо, 2014. - 121 с. : іл.


Багато речей у світі ми отримуємо двічі, тричі. Інші приходять до нас десятками і сотнями. Безліч троянд, зірок, заходів сонця, веселок, брати і сестри, наші рідні, друзі, але на цілому світі є тільки одна Мати.
                                              Кейт Дуглас Віджін

Для неї – єдиної і найдорожчої, тієї, якій завдячуємо своїм життям на цій землі, – слова любові у цій книжці, зворушливі цитати, спогади, листи й біблійні вислови. А ще – переписи смачних тістечок, коржиків та інших солодощів, аби виявити матусі свою любов і принести хвилини тихої радості.

P. S. А щоб ще краще підготуватися до свята, запрошуємо вас до нас у бібліотеку на майстер-клас із написання тексту різновидом середньовічного письма - скорописом, який відбудеться у неділю 14 травня о 13.00 год.



Немає коментарів:

Дописати коментар