понеділок, 8 травня 2017 р.

Бібліотеки з ВИСОЧЕННИМИ стелажами


Коли дивишся на ці бібліотеки, перехоплює подих. Невже і справді існує така краса. Їх маcштаби вражають, величезні зали із височенними книжковими стелажами розміщені вздовж стін у три, чотири, пять і більше ярусів. На полицях знаходяться безліч старовинних рукописів, стародруків та інкунабул, зали прикрашені стельовими розписами робіт відомих художників, а доповнюють усю цю красу сходи та меблі з екзотичних порід дерева витонченої художньої роботи. Ну, справжня велич і краса. Давайте познайомимся з цими надзвичайними бібліотеками ближче.
 Бібліотека Страговського монастиря, Прага 


Страговський монастир – один із найстаріших монастирів Праги, заснований у 1140 році. Перлиною монастиря є старовинна бібліотека, фонд якої налічує понад 125 тисяч томів. У бібліотеці зберігаються пам’ятки чеської літератури із середини XII ст. і до теперішнього часу. Зали бібліотеки прикрашають різьблені горіхові книжкові стелажі дивовижної краси, виготовлені з нагоди закінчення тридцятирічної війни. Для їх встановлення було піднято стелю, яку згодом розмалювали чудовими фресками на тему алегорії наук і шляхів до вічної мудрості.

 Бібліотека монастиря Святого Флоріана, Австрія


Монастир Святого Флоріана – один із найвідоміших і найстаріших монастирів Австрії, заснований при Каролінгах у 1071 році монахами-августинцями. Будівництво бібліотеки було розпочато 1744 року. Сьогодні колекція нараховує близько 130 тисяч книг, серед яких є безліч старовинних рукописів та інкунабул. Зали бібліотеки прикрашені стельовим розписом роботи Бартоломео Альтомонте.

 Клементінум, Національна бібліотека Чехії, Прага


Національна бібліотека Чехії знаходиться у  корпусі колишнього єзуїтського монастиря святого Климента, який пражани називають Клементінум. Книгозбірня вміщує близько 20 000 томів книг, які розміщені на височенних стелажах від підлоги до стелі по обидва боки зали, а по  центру можна побачити великі старовинні глобуси. Ці глобуси є двох видів - географічні та астрономічні. Бароковий зал бібліотеки прикрашений чудовими фресками. 


Бібліотека Жуаніна, Коїмбра, Португалія



Бібліотека Жуаніна — історична університетська бібліотека Коїмбрського університету, заснована 1717 року. У фондах бібліотеки зберігається понад 250 тисяч томів видань до 1800 року, серед яких чимало рідкісних книг з астрономії, медицини, географії, історії, філології, права, філософії та теології. Бібліотека складається з трьох залів: червоного, синього та оливкового, що розділені декоративними арками. У кожному залі стоять двоярусні книжкові полиці до стелі. Двері виготовлено з деревини тикового дерева, що сприяє утриманню сталої температури всередині, необхідної для збереження як книжок, так і самих барокових полиць. Сама споруда та інтер'єр бібліотеки є яскравим зразком архітектури стилю бароко.


Португальська королівська читальня, Ріо-де-Жанейро, Бразилія



Португальська королівська читальня — спеціальна наукова бібліотека, заснована 14 травня 1837 р. групою португальських іммігрантів. Метою відкриття читального залу було просвітництво і поширення культури серед іммігрантів із Португалії. Будівля бібліотеки побудована в стилі мануеліно, характерному для португальської архітектури періоду Великих географічних відкриттів. Спроектував будівлю португальський архітектор Рафаель да Сілва-е-Кастру. Інтер’єр споруди багато прикрашений і витриманий у тому самому стилі. У читальному залі знаходиться найбільша колекція португальської літератури за межами Португалії. Вона налічує близько 350 000 книг, серед яких є чимало рідкісних видань.


Бібліотека Джорджа Пібоді, Балтімор, Меріленд, США



Бібліотека Джорджа Пібоді - одна з найкрасивіших бібліотек Північної Америки, побудова на пожертви Дж. Пібоді і відкрита 1878 року. Вона містить більше 300 тисяч книг, велика частина яких датована 18 - початку 20-го століть. Фондами читальні можуть користуватися усі бажаючі згідно заповіту мецената, який мріяв про бібліотеку як про культурний і науковий центр міста.

Національна бібліотека Австрії, Відень


Австрійська національна бібліотека розташована в палаці Гофбург у Відні, колишній резиденції імператорської родини Габсбургів. Тут зберігаються примірники усіх австрійських видань, книги австрійських авторів, виданих за кордоном, а також твори про Австрію. Колекція нараховує понад 7,5 млн. примірників книг, 180 тис. папірусів, найдавніший з яких датований XV століттям до н. е, рукописи, старовинні й рідкісні книги, інкунабули, карти, глобуси, картини, фотографії, автографи, плакати, партитури відомих композиторів.          
            
Бібліотека Трініті-коледжу, Дублін, Ірландія



Бібліотека Трініті-коледжу - одна з найбільших і найвідоміших бібліотек Європи. Її родзинкою є "довгий зал", витягнуте двох'ярусне приміщення довжиною 64 метри. Це справжній храм книг. Перед кожною секцією книжкових шаф встановлені бюсти знаменитих письменників і вчених. У бібліотеці можна відшукати рідкісні та екзотичні книги, а також помилуватися старовинними виданнями як творами мистецтва.
Якщо вам сподобалася моя підбірка, раджу якнайшвидше відвідати свою улюблену бібліотеку і взяти почитати хорошу книгу.

Джерела:


Немає коментарів:

Дописати коментар