середу, 7 грудня 2016 р.

Наскільки швидко треба читати?


  

  Вважаєте, що знаєте про читання абсолютно все? Тоді скільки слів ви здатні "розшифрувати" за хвилину?
  Швидкість читання є основним показником усіх інтелектуальних можливостей людини. Наш мозок має здатність працювати активно при швидкості читання 350–450 слів за хвилину. Середня ж швидкість читання дорослої людини становить лише 200–280 слів за хвилину. Це обумовлено навичкою промовляння тексту про себе. Оскільки мовний апарат не встигає за очима, саме він і гальмує сприйняття інформації. Ви можете відзначити таку особливість: коли ви читаєте якесь довге або складне слово і збиваєтеся, промовляючи його про себе, то автоматично повертаєтесь до початку слова, щоб прочитати його правильно. При такому темпі мозок починає «нудьгувати» й відволікатись, він не задіяний повністю, швидко втомлюється, і в результаті читання стає свого роду снодійним, а така робота мозку веде до його регресії.
  Швидкочитання є динамічним, або раціональним, читанням. Воно допомагає більше встигати і мати можливість продуктивніше розвиватися. За допомогою навички швидкочитання ми можемо в рази скоріше засвоювати будь-яку необхідну інформацію, читати набагато більше літератури – від художньої до спеціалізованої.
  Швидкочитання - це читання більше 300 слів на хвилину. Цікаво, що видатні письменники читали близько 600 слів на хвилину. Найбільша швидкість читання зафіксована в американського президента Дж. Кеннеді - близько 2000 слів на хвилину. У деяких зарубіжних компаніях не беруть на керівну посаду фахівця, якщо він читає менше 400 слів на хвилину.
  Дитині-школяру ж необхідне оптимальне читання. Це читання зі швидкістю розмовної мови, тобто в темпі від 120 до 150-ти слів за хвилину. Саме до такої швидкості пристосувався за багато століть артикуляційний апарат людини, саме при цій швидкості можна досягнути найкращого розуміння тексту. Диктори телебачення широко варіюють свою швидкість читання - у межах від 90 до 170-ти слів за хвилину при середньому читанні 130 слів на хвилину.

Цікаво знати, що...
  Фоточитання - одна із технік швидкочитання. Фоточитати зі швидкістю 20 тисяч слів за хвилину означає "фотографувати" книги менш ніж за три хвилини. Незважаючи на те, що ця ідея може виглядати зовсім радикальною, така концепція виникла за сотні років до того, як був створений термін фоточитання. Існують свідчення, що підтверджують існування таких розумових процесів. Вони використовувалися в різноманітних сферах, починаючи від військової підготовки і розвитку військових мистецтв і закінчуючи древніми релігійними обрядами. Основна складність полягає не в тому, чи повірите ви в можливості фоточитання. Фахівці кажуть, що найбільші труднощі - це навчитись використовувати закладені природою здібності в повсякденному житті при вивченні звітів, журналів, газет, книг, веб-сторінок і всього, що ви захочете прочитати. Я не зовсім "довіряю" цій техніці. Але ми повинні про неї знати, а, якщо хтось зацікавиться - то й спробувати!

  Поки що ж визначити свою швидкість читання ви можете за допомогою цієї таблиці:


Дізнатись більше:
Дехтяренко, О. Л. Впровадження інтерактивних технологій при формуванні навичок швидкочитання : початкова школа XXI сторіччя / О. Л. Дехтяренко // Розкажіть онуку. - 2010. - № 9 (вересень). - С. 7-34.
Любченко, О. Формування техніки читання - основа успішного навчання / О. Любченко // Початкова школа. - 2014. - № 7. - С. 12-14.

2 коментарі: