вівторок, 7 червня 2016 р.

Екологічний календарик

*у рамках проекту "ЕкоБібліотека" 

Червень

5 червня – Всесвітній день навколишнього середовища
Всесвітній день довкілля вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря, яку щороку святкують 5 червня в більш ніж 100 країнах світу, починаючи з 1973 року. Щорічне святкування дня довкілля допомагає привернути увагу суспільства до екологічних проблем і підкреслює необхідність зміни ставлення людини до природних ресурсів.

8 червня – Всесвітній день океанів
Проголошенням цього свята ООН підкреслила важливість океанів для планети, а також необхідність турботи про збереження органічного світу океанів, екологічну чистоту вод. Цей день - привід нагадати про те, що Світовий океан є колискою життя на нашій Планеті, 70% якої покрито водою. Ресурси океану – основа розвитку й існування людської цивілізації, його простори – арена світової торгівлі. А його води – один з головних поглиначів вуглекислого газу.

15 червня – Всесвітній день вітру
Щороку 15 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день вітру. У різних країнах світу в цей день проводяться численні заходи, що пропагують екологічно чисте і поновлюване джерело енергії - вітер. Метою проведення Дня вітру , координованого Європейською вітроенергетичною асоціацією ( EWEA ) і Глобальною Радою з вітроенергетики ( GWEC ), є підвищення розуміння політиків і суспільства потенціалу та невичерпності вітрових ресурсів і позитивних ефектів, які дає широкомасштабне використання поновлюваних джерел енергії.


Серпень


20 серпня (третя субота серпня) – Міжнародний день безпритульних тварин
Цей день увійшов до міжнародного календаря згідно з пропозицією міжнародного Товариства Прав Тварин (ISAR) США. Проблема безпритульних тварин знайома кожному великому місту і навіть селищу. Представники громадських організацій, а також небайдужі жителі країни в цей день можуть висловити своє ставлення до того, як влада вирішує проблему зниження чисельності безпритульних тварин в місті. 


Вересень


16 вересня – Міжнародний день захисту озонового шару
Цей день - пам’ять про підписання Монреальського протоколу щодо необхідності збереження озонового шару, який фільтрує сонячне проміння і попереджує шкідливий вплив ультрафіолету на поверхню Землі, тим самим зберігаючи життя на планеті. Втрата озонового шару стратосфери, який захищає усе живе на землі від згубної дії ультрафіолетового випромінювання сонця, вважається однією з головних глобальних екологічних проблем. ЇЇ подолання можливе лише завдяки скоординованим діям усіх націй та верств суспільства на глобальному рівні. 


22 вересня – День без автомобілів
День без автомобілів погоджують органи місцевої влади. Як правило, в цей день намагаються уникати пересування на автомобілях, використовуючи альтернативні способи пересування. Іноді акція триває довше, ніж один день. Мета такого заходу – привернути увагу до проблеми забруднення атмосферного повітря транспортними засобами, знизити рівень концентрації вихлопних газів у міському повітрі, зменшити шумове навантаження, сприяти розвиткові альтернативних видів пересування. День без автомобілів в Україні офіційно не затверджений, однак такі акції проходять за ініціативою громадськості чи місцевих органів влади в окремих містах України.

29 вересня (останній четвер вересня) – Всесвітній день моря
Ідея святкування Всесвітнього дня моря виникла як реакція на масштабне виловлювання риби в морях і океанах нашої планети. Бездумні дії людини наносять непоправну шкоду природі і стають причиною зникнення багатьох рідкісних видів риби. Крім того, це призводить до забруднення вод і глобального потепління на планеті. Одним з факторів, що згубно впливає на стан світового океану, є забруднення вод нафтою. Величезні нафтові плями, що покривають сотні гектарів морських площ, стають причиною загибелі риби. 

30 вересня-1 жовтня – Міжнародні дні спостереження за птахами
Такі дні проводяться з ініціативи товариств охорони птахів. До них залучаються усі охочі. Під час акції фіксують, які види птахів зустрічаються у тій чи іншій місцевості, в якій кількості, особливості їх поведінки тощо. Основною метою цієї акції є заохочення широкого загалу до пізнання світу пернатих і привернення уваги до проблем їх збереження, оскільки, внаслідок діяльності людини і забруднення довкілля, чисельність деяких видів значно зменшується або ж знаходиться під загрозою зникнення. Результати своїх спостережень учасники акцій надсилають в товариства охорони птахів. Фахівці ці результати опрацьовують, узагальнюють та оприлюднюють.


Жовтень

4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин
Свято запроваджено у 1931 році на Міжнародному конгресі, що відбувся у Флоренції. Саме ця подія дала поштовх тому, що найрізноманітніші організації захисту тварин із всіх куточків світу вирішили об’єднати свої зусилля. В цей день проводять різноманітні заходи з метою підвищення суспільної свідомості та активності громадян щодо захисту тварин.

31 жовтня – День Чорного моря
День Чорного моря святкуємо в день, коли в 1996 р. шість причорноморських країн – Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія та Україна – підписали Стратегічний план дій щодо реабілітації та захисту Чорного моря. Це - зменшення забруднення, удосконалення управління живими ресурсами, підтримка соціального розвитку у спосіб, що не шкодить довкіллю, а також фінансування екологічних проектів. Екологічні організації причорноморських країн відзначають цей день низкою акцій, щоб привернути увагу до деградації морського середовища та до необхідності проведення заходів для запобігання цьому на регіональному рівні.
Листопад


25 листопада – День без покупок
 Мета цього дня – звернути увагу на соціальні, економічні, екологічні та етичні наслідки сучасної культури споживацтва і дати зрозуміти людству, що крім товарів, у світі є багато більш цінних і цікавих речей. Ця щорічна акція проводиться на знак протесту проти надмірного споживання в розвинених країнах, яке багато в чому нав'язане рекламою, а також проти нерівного розподілу матеріальних благ у світі.


Грудень

11 грудня – Міжнародний день гір
Мета цього дня - залучення уваги до проблем розвитку гірських районів планети. Гірські райони займають приблизно 26% поверхні Землі і є важливим джерелом водного, енергетичного та біологічного розмаїття. Крім того, вони є джерелом найцінніших ресурсів - корисних копалин, лісових та сільськогосподарських продуктів, і відкривають широкі можливості для відпочинку. Як одна з найбільших екосистем гори мають велике значення для виживання глобальної екосистеми.


Січень

11 січня – День заповідників
 Заповідники є найвищою формою охорони природи в нашій державі. Сучасна мережа природних заповідників України сформувалась внаслідок праці багатьох поколінь природоохоронців і є важливою у вирішенні проблем збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, підтриманні екологічної рівноваги у природі, формуванні світоглядних орієнтирів людини, спільнот, суспільства. До слова, всього у світі створено більш як 11 тис. заповідних територій, що мають статус заповідника чи національного парку.


Лютий

19 лютого – Міжнародний день захисту морських ссавців
Міжнародний день захисту морських ссавців вважається днем захисту не лише китів, але й усіх морських ссавців та інших живих істот морів та океанів. Святкується з 1986р., коли, після 200-річного винищення китів, Міжнародна китова комісія ввела заборону на китовий промисел і на торгівлю китовим м'ясом. Щорічно в цей день різноманітні природоохоронні групи проводять акції із захисту китів та інших морських ссавців. В Україні це свято можна назвати днем захисту дельфінів, адже вони є єдиними представниками морських ссавців, які мешкають у наших солоних водах.


Березень

3 березня – День дикої природи
У резолюції з цього приводу зазначається цінність диких тварин і рослин, особливо тих, які потребують захисту. Під міжнародною охороною сьогодні знаходяться 5600 видів тварин і 30 тисяч рослин. Учасниками Конвенції є 176 держав. Можливо, нова дата допоможе привернути увагу до проблеми браконьєрства, що має далекосяжні екологічні, економічні та соціальні наслідки.

19 березня – Всесвітня акція «Година Землі»
Україна приєдналася до всесвітньої акції вперше у 2009 році. Незважаючи на те, що про свою участь заявили всього 16 міст, люди та організації у інших населених пунктах України теж вимкнули світло на одну годину, тим самим підтримуючи Годину Землі. В 2015 році більше 55 міст та містечок нашої країни підтримали кампанію. По всій Україні пройшли десятки подій, присвячених Годині Землі – вуличні концерти при свічках, перегляд екофільмів, екологічні ярмарки, вікторини та багато іншого. 

21 березня – Всесвітній день лісів
Весняний період є сприятливим для саджання та вирощування дерев. Щороку в цей день фахівці з усього світу обговорюють користь лісу, товарів та послуг, отриманих з лісу; люди можуть дізнатися про стале управління лісами, невиснажливе використання лісових ресурсів з метою їх збереження для майбутніх поколінь. Також Всесвітній день лісів пов'язаний з діяльністю щодо висадження лісів та висвітлення важливості цієї справи. 


22 березня – Всесвітній день води (Всесвітній день охорони водних ресурсів)
Всесвітній день води започаткований на Конференції з довкілля та розвитку, що відбулася у 1992р. в Ріо-де-Жанейро. Основною причиною започаткування цього дня є швидке зменшення запасів питної води.  Метою проведення цього Дня є підвищення рівня обізнаності про значення і важливість води для продовження життя на Землі, а також про те, як раціональне використання водних ресурсів сприяє підвищенню рівня економіки і соціального добробуту.


Квітень


1 квітня – Міжнародний день птахів (День зустрічі птахів)
Міжнародний день птахів проходить щорічно в рамках програми ЮНЕСКО "Людина і біосфера" і не випадково саме в квітні. 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція про охорону птахів. День птахів – це не лише річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. Вперше цей день як масове дитяче свято став проводитися в Сполучених Штатах Америки. Організатором виступив педагог з містечка штату Пенсільванія. Незабаром його підтримала газета «Пітсбургська телеграфна хроніка», що почала популяризацію Дня птахів.


15 квітня – День екологічних знань
Важливе завдання дня – інформованість громадськості про екологічну безпеку, дотримання чинного природоохоронного законодавства. День проводять шляхом організації та проведення конференцій і семінарів, круглих столів, присвячених екології. З огляду на те, що майбутнє належить молодому поколінню, його вмінню оцінювати ситуацію, адекватно реагувати на зміни і вирішувати проблеми, пов’язані з виживанням планети, дедалі важливішим стає формування екологічної поведінки людини, яка базується на новому екологічному мисленні.

16 квітня (третя субота квітня) – Всеукраїнський день довкілля
Український день довкілля організовує спеціальний комітет, який займається підготуванням тематичних заходів, пов'язаних з висадкою рослин в лісах і парках, прибиранням паркових територій, плануванням скверів, газонів, клумб в населених пунктах, ліквідацією стихійних звалищ в громадських місцях та місцях відпочинку і дозвілля.

22 квітня – Міжнародний день Землі
День Землі покликаний об’єднати людей планети для захисту навколишнього середовища. У цей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглі території, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля.
У День Землі в різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті й збереження краси нашого спільного дому. 

Травень


3 травня – День Сонця
 В цей день ентузіасти й професіонали, громадські організації й фірми по всій Європі організовують різні заходи, пов'язані з демонстрацією можливостей сонячної енергетики. Це дні відкритих дверей сонячних і енергоефективних будинків - і експериментальних, і часток, що дозволяє переконатися в реальності й корисності здійснених і здійснюваних проектів; дні відкритих дверей дослідницьких і проектних інститутів, конкурси, змагання, пробіги сонячних автомобілів, електромобілів; виставки й зустрічі із громадськістю в міських і торгових центрах, зелених зонах, інших громадських місцях тощо.

12 травня – Свято екологічної освіти
Екологічна освіта була представлена ЮНЕСКО і Програмою ООН з охорони довкілля як один з основних засобів гармонізації взаємодії людини і природи.
За визнанням української і світової громадськості, центральним чинником у вирішенні проблем взаємин "Людина - Суспільство - Природа" є екологічна освіта. Цей День проводять шляхом організації конференцій і семінарів, круглих столів, присвячених темі екології. Організовують його в навчальних закладах усіх рівнів - від дитячих садків до вищих навчальних закладів.

15 травня – Міжнародний день клімату
Заснування цього свята стало відповіддю на заклик метеорологів захищати клімат як важливий ресурс, що впливає на добробут нинішніх і майбутніх поколінь.
Збереження клімату – одна з глобальних проблем, які сьогодні постали перед людством. Глобальне потепління, природні катаклізми, зміна погодних умов на планеті – все це веде до погіршення клімату Землі і, як наслідок, чинить негативний вплив на продовольчу, життєву і майнову безпеку людей, негативно позначається на стані природних ресурсів та розвитку держав.

24 травня – Європейський День парків
 Сьогодні Європейський день парків символізує міжнародну солідарність територій, що охороняються. Свято організоване з метою підвищення профілю заповідників Європи, а також для того, щоб викликати суспільну допомогу у їхній роботі. Цього дня проводяться багаточисельні заходи на території і довкола парків, присвячених святкуванню природної краси Європи і її культурного надбання, не забуваючи про їх захист і тепер, і в майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар