пʼятницю, 17 червня 2016 р.

7 книжок про зелених велетнів

   Підготувати для вас книжки про дерева мене надихнув проект "ЕкоБібліотека" і... книжка. Називається вона "Хто росте у парку" (Міхаліцина, К. Хто росте у парку / худож. оформл. О. Була. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 35 с. : іл.). Це невеличка історія про дерева навколо нас - ті, повз які проходимо, та не завжди знаємо, що це за велетень тут росте. Тому книжка стане підказкою для всіх, хто хоче знати на ім'я найпоширеніші паркові дерева, навчитися розрізняти їх: у казковій ігровій формі завдяки чудовим ілюстраціям так легко запам'ятати, як вони виглядають, яка у них кора, насіння, листя, цвіт.
   Ось маленький паросток, що виріс у парку, роззирається довкола, уважно приглядається до своїх сусідів - берези, дуба, горобини, клена, ясена, явора, каштана, тополі, верби - і шукає, чий же він... 



Дерева. 50 найвідоміших видів : міні-енциклопедія / пер. з англ. - Київ : Країна Мрій, 2015. - 56 с. : іл.
За допомогою цього довідничка ви зможете розпізнати 50 найвідоміших видів дерев, а також дізнаєтеся про їхні основні ознаки та територію поширення. Також довідаєтеся про перебіг подій, які ми можемо спостерігати у житті дерев, їхню будову, переглянете зображення кожного листочка та ще багато усього. 



Дерева / авт. тексту Д. Берні. - Київ : Махаон-Україна, 2010. - 64 с. : іл., карта. - (Факти. Знахідки. Відкриття). 
У цій яскравій книжці ви зустрінетеся з такими звичайними і водночас незнайомими вам істотами – деревами. Дізнаєтеся, скільки років живуть лісові велетні та як їм удається вирости такими великими. Ви прочитаєте про те, які бувають на землі ліси і які дивовижні дерева в них ростуть. А ще на вас чекають зустрічі з лісовими мешканцями й захопливі історії про найнезвичайніші дерева. Також у книзі  - про дерева як місця проживання тварин, дари дерев, просте і складне листя та багато інших цікавинок.



Ільченко, О. Дерева : науково-популярна проза / О. Ільченко. - Київ : Грані - Т, 2010. - 71 с. : іл.
 А про цю книгу я вже вам розповідав у добірці "екологічних" книжечок. Та насправді: ми настільки звикли до цих велетенських рослин, так призвичаїлись бачити їх повсюдно, що, як правило, не задумуємось не лише про їх назву, а й навіть про вік. Не кажучи вже про те, як і коли вони з’явились отут – край дороги, біля будинку, за перехрестям. То ми, принаймні, почнемо цю розмову, складну, але несподівану й цікаву, - про історії деяких видів дерев, які живуть поряд із нами, в нашій країні, про їхні види, про те, як виглядають їхні силуети, і чим відрізняються їхні кора, гілки, листя, плоди, квіти.



Рослини Святого Письма та перспективи створення біблійного саду = The Plants of the Holy Writ / С. С. Руденко [та ін.] ; худож. оформл. О. Бржосніовської. - Чернівці : Букрек, 2010. - 420 с. : фотогр. 
Вам цікаво, як виглядає смоковниця, гранатове дерево, смирна?  У цьому чудовому виданні вперше здійснено класифікацію біблійних рослин за теологічними значеннями. Особливу увагу приділено деревам, покладеним в основу біблійних притч, виявлено синонімічні назви та відмінності в назвах біблійних рослин у різних українських перекладах. Біблійні рослини заслуговують на особливу увагу як ровесники давніх епох і свідки неповторних історичних подій. 



Дивовижні рослини / уклад. В. В. Борзова; дизайн обкл. Я. Є. Миколенка. - Харків : Талант, 2012. - 63 с. : фотоіл. - (Хочу все знати). 
Навколо нас - найрізноманітніші рослини, серед яких - і дерева: звичні й химерні, яскраві і майже непомітні, гігантські і мікроскопічні, корисні і небезпечні.
Енциклопедія розповідає про цікаві факти: горошини чорного перцю цінувалися на вагу золота, а іноді замінювали гроші, а розкішні магнолії, що прикрашають парки теплих південних країн, існували вже майже 100 мільйонів років тому...



Дерлеменко, Є. А. Парки України = Parks of Ukraine : фотоальбом / Є. А. Дерлеменко. - Київ : Балтія Друк, 2008. - 272 с. : фотоіл.
Де є багато-багато дерев? Звичайно ж , у парках. Україна надзвичайно багата своїми національними парками й садами. Вони всі різні, але унікальні. Кожний може пройтися стежками, наприклад, Довбуша на Прикарпатті або здійснити річковий маршрут в Одеській області. У книзі-фотоальбомі Євгена Дерлеменка ви побачите місто-сад Київ, незрівнянний парк Софіївку та ще безліч зелених куточків України.




Тому тепер, коли ви прочитаєте про природу, буде саме час здійснити прогулянку по лісу і прислухатися до неї!



1 коментар: