четвер, 12 травня 2016 р.

Наш зелений дім : у рамках проекту "ЕкоБібліотека"


Скільки років землі — і мільярд, і мільйон, 
а яка вона й досі ще гарна! 
Ліна Костенко

   Ні одна з істот не живе на Землі ізольовано - кожна рослина або тварина пов'язана з іншими живими організмами, а також із неживою природою. З того часу, як людина стала господарем планети Земля, її діяльність спричинила зміни довкілля та почала впливати на умови життя тварин. На жаль, діяльність людини вже призвела до часткового чи повного зникнення багатьох тварин і рослин. Тому нам дуже важливо зрозуміти, що лише зміни у нашій поведінці можуть врятувати Землю.
   Щоб допомогти закласти основи екологічної культури у найменших громадян України, бібліотекарі Львівської обласної бібліотеки для дітей розробили проект «ЕкоБібліотека». Так мешканці Львова та користувачі бібліотеки дізнаються більше про проблеми довкілля та можливості їх вирішення. У співпраці із громадськими організаціями, міською владою, ЗМІ, ми будемо намагатися максимально виконати це завдання. Екологічні знання допоможуть дітям стати свідомими громадянами з високим рівнем екологічної культури, і книги, безумовно, будуть для них вірними помічниками.


Для молодшого шкільного віку

   
Зелена планета / авт. тексту Е. Паруассьєн ; пер. з фр. А. Васильєва ; худож. Б. Алонні та ін. - Київ : Махаон-Україна, 2006. - 127 с. : іл. - (Нова енциклопедія). 
З цієї чудово оформленої енциклопедії можна дізнатися, для прикладу, чому розділилися континенти, чому виникають землетруси, як на Землі з'явилася вода, як формується печера, чому рослини зелені, чому озонові діри небезпечні та про можливе майбутнє нашої планети.





Книга юного натураліста / текст Г. Маскел ; ілюстр. Л. Едвардс ; пер. з англ. В. Наливаної. - Київ : Країна Мрій, 2010. - 47 с. : іл.
У цій книзі вдало поєднані ілюстрований атлас тварин та міні-енциклопедія тваринного світу. Малий читач побачить, як виглядає та чи інша тварина; дізнається, де вона мешкає та який веде спосіб життя. Наприкінці - цікава вікторина на закріплення знань.







Світ довкола тебе : кн. юного натураліста / ілюстр. С. Картрайта ; тести М. Лейсі ; пер. з англ. В. Наливаної. - Київ : Країна Мрій, 2008. - 48 с. : іл. - (Хочу все знати). 
Ця чудова книжка ознайомить малюка зі світом природи. Дитина навчиться досліджувати довкілля, виготовить годівничку, посадить дерево і познайомиться з мешканнями садка, лісу та ставка.




Чуб, Наталія. Азбука екології : кн. для читання разом з дітьми /  іл. Н. О. Бендус-Петровська. - Харків : Фактор, 2014. - 95 с. : іл. - (Енциклопедія для маленьких вундеркідів).
Книга "Азбука екології" - це чудова подорож ведмедика Мітча та його друзів. Разом з ними дитина побуває практично скрізь: від міста до морських пляжів. Ведмежа разом з малюком буде дізнаватися про важливість збереження природи, прибирання сміття та захисту тварин. Безліч комічних ситуацій і легкий гумор роблять книгу дуже цікавою.


Катаклізми : для мол. шк. в. / авт. тексту Р. Коуп. - Київ : Махаон-Україна, 2009. - 31 с. : іл. - (Я люблю читати!: 3 рівень).
Катаклізм, як відомо, - це несподіване лихо, яке спричиняє тяжкі наслідки і руйнування. Книжечка розповість про різні види природних катаклізмів: смерчі, лавини, землетруси, тайфуни, виверження вулканів та про їх наслідки. Крім того, маленький читач дізнається про те, як пристосовуються тварини до життя у різних місцях планети зі складними умовами проживання: у горах, пустелях, на Північному та Південному полюсах. А на оригінальній карті зможе знайти так звані, «най-най» місця на Землі: найсухіші, найвітряніші, найхолодніші, найвологіші. 




Екологія : для мол. шк. в. / авт. тексту Р. Коуп. - Київ : Махаон-Україна, 2009. - 31 с. : іл. - (Я люблю читати!: 4 рівень). 
У цьому виданні ви побачите Землю із космосу, прочитаєте про вирубування лісів, про океани, болота, пустелі, полювання на китів, забруднення повітря та багато іншого. Вкінці також є сторінка цікавих завдань  і поради для дорослих, як працювати з книгою.




Для середнього шкільного віку 


Природа. Екологія : для серед. шк. в. / авт.-упоряд. А. А. Ходоренко ; худож. оформ. Л. Д. Киркач-Осіпової. - Харків : Фоліо, 2008. - 315 с. : фотогр. - (Дитяча енциклопедія).
Головна мета цього видання — познайомити юних читачів з екологією- наукою, що вивчає взаємодію різних організмів між собою та із навколишнім середовищем. Книга розповідає про те, як саме закони екології працюють усередині живої природи, у взаєминах людини з природою, про те, що можна і потрібно, а що небезпечно робити в нашому спільному великому домі, що зветься Землею. Автори енциклопедії доступно розповідають, чому проблеми охорони навколишнього середовища залишатимуться актуальними впродовж ще багатьох віків.


Все про природу : понад 400 цікавих фактів / ілюстр. П. Денніс [та ін.]. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2012. - 63 с. : іл. - (Ілюстрована енциклопедія знань).
Все про природу - з чого складається біосфера, що таке біом, що таке фотосинтез. Які рослини і тварини характерні для пустель, степів, лісів і ін. Чим пампаси відрізняються від прерій. З чого складається планктон. Якої довжини щупальця в найбільшої медузи. Хто живе в глибинах океану та інші цікаві факти. Разом з новою серією юні читачі відправляться в подорож у світ знань, знайдуть відповіді на багато питань, зможуть написати шкільний реферат або блиснути додатковими знаннями на уроках історії, біології, географії, хімії, фізики та ін.



Давидов, Анатолій. Знай, люби, бережи : наук.-худож. кн. / худож. Г. Ю. Кузнецов. - Київ : Веселка, 1979. - 118 с. : іл.
Визнаний майстер слова Михайло Стельмах так писав про автора книги: «Анатолій Давидов – письменник своєї землі, а отже, свого кореня і нев’янучої гілки. Йому близьке і дороге те, повз що проходить людина байдужа, з холодним серцем, порожньою душею. Таким людям письменник нагадує: подивіться навколо себе, погляньте під ноги, не минайте ні роси, ні краси. Обережно ступайте по цій теплій і сивій одвіку, прабатьківській землі». Ці слова і книжка актуальні й нині.



Тола, Хосе. Атлас екології / мал. А. Паррамон; пер. з ісп. В. Й. Шовкун. - Харків : Ранок, 2005. - 96 с. : іл., фотогр.
Отож, екологія – це наука, що вивчає, як взаємодіють рослини і тварини із середовищем, у якому вони живуть. Цей атлас ознайомить читача з усіма аспектами екології. З нього можна  дізнатися, що таке екологічна піраміда і екосистема, від яких видів забруднення особливо страждає сьогодні наша планета і як треба себе поводити, щоб зберегти її для майбутніх поколінь. У атласі багато гарних ілюстрацій та схем, є алфавітно-предметний покажчик, який допоможе легко знайти потрібний матеріал.


Крижановська, Олена. Пригоди в Чарліссі : лісова фентезі / худож. оформл. О. Мазур. - Львів : Міські інформаційні системи, 2014. - 184 с. : іл.
А чи сподобається вам екологічне фентезі? Якщо так, то запрошую вас у подорож до країни Чарлісся. Ця країна знаходиться поряд із нами, але не кожен її бачить. Не всі дива, що чекають на вас у чарівному лісі, ви помітите у звичайному світі, але все, що є навколо нас в буденному житті, впливає на життя в Чарліссі та знаходить там своє відображення. Якщо ви пройдете шлях до кінця, то зможете стати лицарями Чарлісся. Не боїтеся? Відважні Зернятка – Розумник, Пустунчик та Лапуня – вирушають у подорож разом із вами! 



   Окремо хочу розповісти про чудову, неповторну серію "Природничі книжки для дітей" від видавництва "Грані-Т". Тут ви не почуєте голосного заклику "Бережімо природу!", але... неодмінно захочете уважніше, з любов'ю придивитися до кожної рослинки чи комашинки:



Мензатюк, Зірка. Український квітник : наук.-попул. проза. - Київ : Грані - Т, 2011. - 63 с. : іл.
Відома дитяча письменниця вирішила розкрити деякі із секретів власного квітника – й подарувала читачам мініатюрні есеї про найулюбленіші квіти. Як виявилося, ці квіти ми бачимо не лише мало не в кожному українському квітнику, а й на фресках, картинах, у малюнках, що їх створювали художники з часів античності й донині.
Різні часи, культури, народи плекали ці чудесні рослини, аби сьогодні вони прикрашали нашу землю й вабили око. Тож у цій унікальній книжці, крім дивовижних квіткових історій Зірки Мензатюк, ви знайдете й численні зображення зі старовинних гербаріїв, а також майже наукові описи тридцяти квітучих і пахучих чудес.




Ільченко, Олесь. Дерева : науково-популярна проза. - Київ : Грані - Т, 2010. - 71 с. : іл.
Книга про дерева ? Дивний задум, та лишень із першого погляду. Справді, ми настільки звикли до цих велетенських рослин, так призвичаїлись бачити їх повсюдно, що, як правило, не задумуємось не лише про їх назву, а й навіть про вік. Не кажучи вже про те, як і коли вони з’явились отут – край дороги, біля будинку, за перехрестям. То ми, принаймні, почнемо цю розмову, складну, але несподівану й цікаву, - про історії деяких видів дерев, які живуть поряд із нами, в нашій країні, про їхні види, про те, як виглядають їхні силуети, і чим відрізняються їхні кора, гілки, листя, плоди, квіти.




Ільченко, Олесь. Жуки та інші поважні особи : кн. про твердокрилих, рівнокрилих, прямокрилих та ін. дивовиж. комах : наук.-попул. проза. - Київ : Грані - Т, 2011. - 55 с. : іл.
Страшний на вигляд рогач із велетенськими рогами і милий бедрик, улюбленець дітвори; оспіваний шевченковим генієм хрущ, без якого неможливо уявити чарівних українських вишневих садків, і містичний скарабей – священна істота в стародавніх єгиптян; дивовижний світлячок і химерний богомол; співоча цикада і прудка бабка…
Усі вони, а також іще чимало жуків та інших поважних істот є героями цієї книжки, якою відомий письменник Олесь Ільченко та видавництво «Грані-Т» продовжують серію пізнавальних оповідей про таємничий світ природи.



Ільченко, Олесь. Риби річок та озер / худож. пейзажів І. Леві. - Київ : Грані - Т, 2009. - 87 с. : іл.
У цій книзі для дітей та їхніх батьків ідеться про надзвичайно цікавих тварин – кісткових риб, точніше, про тих, що живуть у річках, озерах і ставках нашої країни. Жоден клас тварин на нашій планеті не налічує стільки видів, як кісткові риби – близько двадцяти тисяч! І чи не кожна риба має свою нерозгадану загадку поведінки чи існування в певних умовах. Багато поколінь учених-іхтіологів вивчали риб і дізналися чимало про приховане від людського ока життя цих підводних істот. Деякі риби мандрують на далекі відстані – тисячі кілометрів, як вугри, а деякі, як карасі, все своє життя проводять у маленькому озерці. Одні є справжніми хижаками, а інші живляться лише дрібними безхребетними, рослинною їжею чи планктоном. Понад двісті видів риб водяться у водоймах України. Книга розповість про найцікавіші з них. Можливо, колись ти, юний читачу, станеш видатним ученим і розгадаєш деякі таємниці риб.




Ільченко, Олесь. Наші птахи. Круки, шуліки, мартини та інші птахи України : розповідь для дітей та батьків / худож. І. Землянських. - Київ : Грані - Т, 2008. - 80 с. : іл.
Найзаповітніша мрія людини – літати. Як птах, – високо і вільно. Ось чому птахи завжди захоплювали і привертали увагу людей. На теренах нашої батьківщини мешкає приблизно 300 видів птахів. Письменник Олесь Ільченко та художник-орнітолог Ігор Землянських яскраво відобразили життя та особливості 30 із 300 видів рідних для України пташок, об’єднавши за ареалом життя: степ, гори, ліс, водойми та місто.
Ігор Землянських цікавитися птахами і малювати їх почав з дитинства. Самостійно вивчав птахів рідної місцевості. Нині ілюструє наукову та науково-популярну літературу з орнітології, бере участь у виставках, співпрацює з періодичними виданнями, пише популярні нариси на теми життя птахів України.


Твардовський, Ян (отець). Гербарій / пер. і післямова Д. Матіяш. - Київ : Грані - Т, 2008. - 55 с. : іл.
Ця книжка – це також своєрідний гербарій. До неї увійшли вірші отця Яна Твардовського, присвячені рослинам. Деякі з цих віршів смішні, деякі дуже серйозні, – але всі вони схиляють до тихого й теплого розмислу про світ людини і світ природи.
Отець Ян Твардовський жив у затишному будиночку при монастирі в центрі Варшави, щодня служив месу в костьолі й раз на рік виїжджав у село, щоб відпочити від міського гамору. Там він збирав гербарії і писав вірші. Гербарії були дивовижно красиві, а вірші – сповнені мудрості й простоти. Недарма вони так полюбилися багатьом людям у всьому світі! Органічно доповнюють цей унікальний гербарій поета-священика малюнки українських і польських дітей. Усе це витворює книжку з особливою атмосферою, аналогів якій шукати годі. Я впевнений, що для багатьох читачів ця книжка стане улюбленою!




Ільченко, Олесь. Бджолині родичі : кн. про мурах, бджіл, ос, шершнів, джмелів... : наук.-попул. проза / худож. Н. Дойчева-Бут. - Київ : Грані - Т, 2010. - 59 с. : іл.
Відомий український письменник вирішив розповісти не лише про цікаве сімейне (ройове) життя величезних волохатих бджіл, які приносять найсолодше у світі чудо – мед! Олесь Ільченко зібрав під однією обкладинкою всіх їхніх родичів (тобто мурах, ос, шершнів, джмелів, – як їх називають у науковому світі перетинчастокрилих комах), щоб ми дізналися і про корисні, і про небезпечні якості цих створінь.  Декоративний і якийсь ледь анімаційний світ істот, яких навколо людей без перебільшення – мільярди.





   У бібліотеці є ще чимало інших книжок (в тому числі й навчальних посібників) з екології. Щоб їх знайти, ви можете скористатися електронним каталогом або завітати до нас.

1 коментар: