пʼятницю, 27 травня 2016 р.

Як живуть сусіди у книжках

 27 травня - Європейський День сусідів
    Сусіди є у всіх - у дерев, у тварин, у країн, у планет ...і, звісно ж, у людей. А щоб не забувати про те, що всі ми живемо близько, а, отже, ми - сусіди, не так давно - у 2000 році було засновано нове свято - Європейський День сусідів (European Neighbours Day), який святкують щорічно в останню п'ятницю травня. Його засновником є француз Атаназа Періфан (Atanase Périfan), який ще в 1990 році з друзями створив асоціацію «Paris d'Amis». Учасники асоціації збирали речі і кошти для сусідів, які опинилися у важкій життєвій ситуації, допомагали людям у пошуку роботи, спілкувалися з самотніми. Правда ж, це важлива справа?
  У книжках про моїх сьогоднішніх героїв ви переконаєтеся, що той, хто живе поруч, насправді може стати хорошим другом, або, якщо хочете - сусідом. Книги подаю, як зазвичай - спочатку для молодших читачів, а далі - для старших. Отже, знайомтеся:


Терезка та Бровко


Наталя Пасічник «Терезка з Медової Печери»
Терезка мешкає разом з господинею-письменницею у Львові. «Терезку на вулиці недолюблюють. Може, тому, що вона – такса, а може, тому, що грамотна: книжки читає. Оце вляжеться на ганку з якоюсь і носом сторінки гортає. Навколишні пси проходять повз, скоса позирають. І тільки найближчий сусід Бровко вітається…». Ось так. Як я вже сказав, такса Терезка — дуже розумна собака. Натомість її товариш Бровко — звичайний дворовий пес. Про те, як вони спілкуються - читайте у книзі.


Анді та бабуся


Міра Лобе "Бабуся на яблуні"
Повість розповідає про хлопчика, який вимріяв собі найкращу в світі бабусю. Аж тут у сусідній будинок приїжджає стара жінка. “Вона була невеличка, кругленька, з сивим волоссям, зачесаним на рівний проділ, і лагідними карими очима”. Звичайно сусідка не була “уявною бабусею”, вона жила у реальному світі, і разом з тим дуже нагадувала хлопчикові Анді його “уявного друга” – бабусю з яблуні. Анді починає гратися вже з сусідкою в “бабусю”. Анді вона дуже сподобалась. Він все частіше проводить час з “своєю новою бабусею”, забуваючи про вигадану.


Індія та Ґлорія


Кейт ДіКамілло "Спасибі Вінн-Діксі"
Вам сподобаються кумедні будні героїв книги - дівчинки та її собаки: вони ходили до бібліотеки міс Френні Блок, працювали у крамниці гітариста-чарівника Отіса, гостювали у садку Ґлорії Дамп, котра пригощала друзів незвичайними цукерками “Літмусів ромбик” (зі смаком ностальгії), задирались зі Стіві та Данлепом. Всі ці дивовижні люди, з котрими Індія Опал Булоні познайомилась того літа з допомогою харизматичного собаки Вінн-Діксі, розповіли яскраві події зі свого життя, навчаючи дівчинку мудрості. Як от слова сусідки Ґлорії Дамп: “Того, хто хоче йти, нізащо не вдержиш. Розумієш? Треба просто любити того, хто поруч із тобою.”


Емілі та Ільза


Лусі Мод Монтгомері "Емілі з місячного серпа"
Героїня роману, дівчинка Емілі — сирота. Її, що втратила матір, а згодом і батька, беруть на виховання родичі матері. Відтак вона звикає до нової родини, пристосовується до нового, незвичного середовища, набуває щирих і відданих друзів, розвиває свій літературний хист, аби в майбутньому стати відомою письменницею. Пізнання навколишнього світу вона розпочинає разом із сусідкою  Ільзою. Разом з ними ви побуваєте у долині Чорної Водиці, дізнаєтесь, де живе Повелителька Вітрів і що таке Місячний Серп. І хоча ці дівчатка геть різні, але це не завадить їм стати найкращими подругами.


Марта і Поліна

Дзвінка Матіяш "Марта з вулиці святого Миколая"
Повість Дзвінки Матіяш адресована підліткам. Це історія дорослішання дівчинки, яка мріє стати художницею, становлення її як особистості. Коли ви зануритеся в книжку, то перестанете зауважувати, що відбувається навколо. Вам ставатиме сумно в той час, коли Марті буде сумно, і вам буде смішно, коли їй буде смішно. Ви познайомитеся з подругою дівчинки Капітоліною, її сусідкою Поліною - мудрою й мужньою жінкою, а також найкращим учителем малювання паном Карло. Це чудова оповідь про життя Мартиних рідних, друзів та сусідів, про творчість і натхнення, живопис і музику, любов і втрату. І про народження нового життя…



Катберти та пані Рейчел Лінд


Лусі Мод Монтгомері "Енн із зелених дахів"
На фермі Зелені Дахи живуть немолоді вже брат із сестрою, Метью й Марілла Катберти, вирішують взяти із сирітського притулку хлопця, котрий міг би допомагати їм у господарстві на фермі. Але через непорозуміння під їх дах потрапляє не хлопчик, а руденька худорлява дівчинка одинадцяти років на ім'я Енн Ширлі. Розумна, жива Енн жадає бути всім у радість, вона дуже балакуча, але в той же час їй не подобаються власне ім'я, бліде обличчя, всіяне веснянками, і руді кіски. Нові батьки навсправжки беруться за її виховання. Береться за нього й невтомна та завжди спрагла новин сусідка пані Рейчел Лінд.


Агата, Клаудія та Зося

Малгожата Гутовська-Адамчик «Дівчата з 13-ї вулиці» 
Вважаю, що ви ще не читали такої відвертої, правдивої та проникливої книжки, де з надзвичайним розумінням описані проблеми чотирнадцятирічних! Вона написана популярною польською авторкою. Головні герої книги – три сусідки й однокласниці з надто різними характерами та інтересами, які не можуть терпіти одна одну. Вони змушені разом відбувати покарання – читати для своєї однолітки Магди, яка лежить у комі. За логікою жанру, ця терапія допоможе не тільки хворій, але й кожній із героїнь подолати свої внутрішні і зовнішні страхи і подарує їм дружбу.




Кайдаші та сусіди


Іван Нечуй-Левицький "Кайдашева сім'я"
В основу повісті "Кайдашева сім’я" автор поклав життя однієї селянської родини та її сісідів. Прототипом сім’ї Кайдашів стала родина селян Мазурів, відомих своїми бійками та колотнечами. Але Нечуй-Левицький порушує значно глибшу проблему, пов'язану з такими конфліктами -  бажання отримати якомога більше матеріальних багатств. Це робить людину черствою, байдужою, народжує в ній ненависть до своїх ближніх. У серці такої людини не залишається місця для любові. Дуже раджу читачам старшого шкільного віку прочитати цю трагікомедію.


Сусіди й Василько


Микола Ярмолюк "Сусіди, а між ними Василько"
Книжки Миколи Ярмолюка виходили великими тиражами та читачі їх одразу забирали з полиць магазинів і бібліотек. У нього надзвичайне вміння творити характер героя, текстам письменника властивий тонкий психологізм та самобутність. Про чуйних і завжди готових допомогти одне одному сусідів написана повість "Сусіди, а між ними Василько". Васильків батько загинув під колесами автомобіля, рятуючи чужу дитину. Проте хлопець не почувається сиротою. Окрім мами й бабуні, в нього є дорослі сусіди, яких він має за друзів. Василько зростає поряд з ними і стає красивим, добрим і мужнім. Бо взаємна підтримка дуже важлива. 
З днем сусідів!



Немає коментарів:

Дописати коментар