вівторок, 2 грудня 2014 р.

Книжкові чарівники

Сучасні українські ілюстратори, котрих знають навіть діти


Кость Лавро (1961) – відомий книжковий графік, лауреат Шевченківської премії. Його роботи неодноразово входили до виставок дитячої книги у Болоньї, Братиславі, тощо. У своїх колоритних ілюстраціях художник наслідує український авангард 20-х років з елементами народного малярства. Його ілюстрації до книжки «Ніч перед Різдвом» Миколи Гоголя здобули численні нагороди та титули.  Персонажі художника мають неповторні національні риси та стиль який легко вирізнити серед інших. Класичні котики та зайчики Костя Лавра стали улюбленими мальованими персонажами багатьох українських дітей.


lavro П’ятірка найкращих дитячих ілюстраторів України
lavro4 П’ятірка найкращих дитячих ілюстраторів України



Владислав Єрко (1962) - український художник-ілюстратор, переможець багатьох художніх та книжкових виставок, володар численних нагород, найбільш відомий своєю співпрацею з дитячим видавництвом «А-ба-ба-га-ла-ма-га». Проілюстрована ним «Снігова королева» Ганса Христіана Андерсена завоювала гран-прі на всеукраїнському конкурсі «Книжка року – 2000», титул «Найкраща дитяча книга – 2006» у США, медаль Фонду Андерсена та чимало інших нагород. У 2004 році книжка «Казки Туманного Альбіону» оформлена художником отримала нагороду як «Книжка року-2003». Казкові ілюстрації Єрко це дивовижний всесвіт, який вабить та чарує. Його роботи можна роздивлятися годинами, адже вони сповнені яскравих деталей, які одразу можна не помітити. Дитячі книги проілюстровані художником заохочують дітей до читання, розвивають уяву та дарують задоволення від людської творчості.

 



Євгенія Гапчинська (1974) – популярна живописиця, яка вважається найдорожчою серед сучасних українських художників. Кожного року художниця робить чимало нових виставок в Україні та закордоном. Її роботи зберігаються в європейських музеях і приватних колекціях найвідоміших людей. У 2008 році Укрпошта ввела у обіг марки «Знаки зодіаку» авторства Євгенії Гапчинської, які неодмінно мають бути у колекціях маленьких філателістів. 2010 року книга «Піратські історії» видавництва «Розумна дитина», яку проілюстровала Євгенія Гапчинська, потрапила до каталогу найкращих дитячих книжок світу «White Ravens 2010», що видає Міжнародна Мюнхенська дитяча бібліотека. Щороку робить більше десятка нових виставок по всьому світу. Має кілька власних галерей в Україні та в Росії. Її роботи зберігаються в європейських музеях та приватних колекціях поціновувачів і діячів мистецтва.





shtanko2 П’ятірка найкращих дитячих ілюстраторів УкраїниКатерина Штанко (1951) вважається однією з найуспішніших українських дитячих графіків. Має безліч нагород та дипломів за свої неповторні, яскраві ілюстрації. А зробила вона їх чимало, адже встигла оформити вже кілька десятків дитячих книг. Душа її пензля лежить до етнічних казок, ще у 80-х роках минулого століття проілюструвала «Фінські народні казки», «Норвезькі народні казки».Співпрацювала з видавництвами «Веселка», «Дніпро», «Свенас», «Марка України», «А-ба-ба-га-ла-ма-га», «Грані-Т» та «Видавництво Старого Лева» .



Мар’ян Пирожок (1979) - львівський дизайнер, художник, музикант. З дитинства цікавився різними видами прикладного мистецтва. Навчався у Львівському Державному Лісотехнічному Університеті на кафедрі дизайну.Творчий доробок: «Цвях і молоток» (об’ємні роботи на дереві зі шкіри і цвяхів), «Лемки та Гуцули» (серія листівок і картин), «Залізничні хронічки» (листівки та картини), «Хроніки Невідомого Львова» (серія олійних робіт), ілюстрації до казки "Маленьке левеня і львівська мишка".

Марина Михайлошина (1982) живе і працює у столиці. Закінчила ДХСШ ім. Т. Г. Шевченка, факультет живопису. Працювала зі скульптурою та керамікою (факультет декоративно-ужиткового мистецтва). У 2001 р. вступила в НТУУ «Київський поліграфічний інститут» (спеціальність «Графіка»). З 2010 року працює як «вільний художник», займається оформленням книг. Перша виставка робіт відбулась у 2011 році в рамках проекту «Україна – Грузія: два серця – одна душа». ЇЇ роботи зберігаються у приватних колекціях України, Росії, Грузії, Ірландії, США, Австралії.



Garkusha.jpg
Віктор Гаркуша (1980) почав малювати майже з пелюшок, обмалював практично всі книжки. Закінчив РХСШ імені Тараса Шевченка. Над книжкою «Момотаро, або Хлопчик-Персик» видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га», куди увійшли найпопулярніші японські народні казки, працював понад чотири роки. Робота над однією ілюстрацією подеколи тривала до п’яти місяців. Цілком можливо, що Гаркуша може претендувати на звання найретельнішого і найповільнішого ілюстратора світу, хоча в реальному житті він захоплюється мотоперегонами і відчайдушно гасає на шалених швидкостях.


Немає коментарів:

Дописати коментар