четвер, 27 листопада 2014 р.

У Львові можливо все...


9 особливих романів та оповідань, події яких відбуваються у Львові


1. Роман Іваничук "Манускрипт з вулиці Руської"
   Більш, ніж тридцять років тому, знаний український письменник Роман Іваничук написав свій роман «Манускрипт з вулиці Руської». Простою та дотепною мовою автор розповів історію господаря-крамаря Лисого Мацька та колоритно описав його кнайпу-винярню.
 Аби краще уявити середньовічний Львів, письменник прогулювався старовинними площами і вуличками, навіть заглядав у вікна, чим неабияк тривожив пересічних львів’ян. Уже досліджуючи матеріали, довідався, що на вулиці Руській існувала корчма Лисого Мацька, який продавав вино. Торговець був настільки скупим, що записував щонайменші витрати на себе та родину, не кажучи вже про відвідувачів кнайпи. Попри це, Лисий Мацько займався просвітництвом, продавав книги братствам.


2. Петро Яценко "Львівська сага"
   Доля двох сімейств - Ліщинських і Малодобрих - переплітається у старовинному місті. Донька найвпливовішого міського злочинця закохується у нащадка родини катів, що завше представляли правосуддя. Вона кидає виклик суспільству, а він, що не має духу приплеснути навіть муху, виявляє у себе таємний хист. Їх долі тісно переплетені з долею Міста, що проходить крізь дві світові війни.

Книжка Петро Яценко ""Львівська сага" : роман" (фото 1)


3. Станіслав Лем «Високий Замок»
   «Високий Замок» Станіслава Лема — це не зовсім книжка про Львів, хоч вона, безперечно, потішить аматора Львова 20-30-х років і посяде гідне місце у книгозбірні кожного львів'янина. Бо це - спогади з дитинства, своєрідна «філософія згадування», дослідження людської свідомості, отих «найцінніших — бо ж найперших» зв'язків із матеріальним світом. А втім, цю книгу можна читати й не обтяжуючись жодними рефлексіями, насолоджуючись легким і дотепним стилем одного з найвідоміших львів'ян всіх часів і народів.
«Високий Замок» перекладено англійською, болгарською, німецькою, російською, шведською та іншими мовами.




4. Юлія Мельникова "Львів самотніх сердець"
   Роман молодої російської письменниці Юлії Мельникової увійшов до серії художніх перекладів, що їх видає у "Приватній колекції" Василь Габор. З часів "Манускрипту з вулиці Руської" Романа Іваничука це перший прозовий твір про Львів, який умовно можна назвати середньовічним, хоча дія відбувається в часи бароко, в другій половині 17 сторіччя. Але Львів сам обирає собі час. Як Рим чи Єрусалим, міста, позначені обраністю, міста-символи. Трагічна історія лже-месії Шабтая Цві, з якого почався рух сабатіанців, що охопив і землі Речі Посполитої, впливає на долю інших персонажів: книгаря Леві, названого брата Шабтая, що виконує таємну місію у Львові, прекрасної шляхтянки Сабіни, юного Менделя Коена, єзуїта Несвіцького та багатьох інших. Їхні серця розбиваються, розквітають, сохнуть, щоб здобути життєву мудрість чи, навпаки, втратити її. Майстерне письмо авторки дозволяє забути, що в цьому світі все можна пояснити раціонально.Тут сови переносять полонянку за сотні миль від місця ув’язнення, тут люди перетворюються на вужів, а віра чинить дива… У Львові можливо все. Це – моторошне й прекрасне місто, яке дивовижно поєднало в собі східну емоційність і західний прагматизм.



5. Ілько Лемко "Сни у Святому Саду"
   «Сни у Святому Саду» Ілька Лемка - це перший роман про легендарну українську рок-групу «Супер Вуйки», але автор вирішив не обмежуватися історією групи і ввів до книжки розповіді про низку інших гіпі, учасників тусовки в Святому Саду, й додав до кожного з підрозділів свій сон (разом близько пів сотні сновидінь). Книжка виглядає доволі об´ємною, але читається легко. Лемко в основному дотримується хронології подій, імена більшості дійових осіб хоча й трохи "підредаговано", та впізнавання прототипів не є проблематичним (Гуцул - Лемко; Монах - Святий; Казус - Казік; Рогач - Рожок; Блекмор - Річі тощо). 




6. Галина Вдовиченко "Бора"
   Роман дівчини Бори ще не дописано, тож несподіваний подарунок — особняк у Львові — міг би стати її затишною творчою лабораторією, але став притулком-«рукавичкою» для ще шістьох душ... Старе і мале, давня подруга та дивакуватий незнайомець, кіт і собака та, звісно ж, сама Христина Нора на наших очах стають справжньою сім'єю. Споріднені душі, відверте й щире спілкування вони знаходять, не ховаючись за вигаданими ніками і аватарками. Але на те воно й життя, аби дивувати справді неймовірними, але невіртуальними, сюрпризами. Може, варто й нам скуштувати реального життя?
Книжка Галина Вдовиченко "Бора : роман" (фото 1)

7. Антологія "Львів. Львів'янки. Любов"
   Під обкладинкою зібрані фрагменти нових романів і оповідання та но­вели як авторок з літературною біографією, так і початківців, що згодом, без­сумнівно, підтвердять перші спроби свіжими творами. Це Тетяна Вергелес, Маріанна Вдовиковська, Тетяна Грунська, Любов Долик, Оксана Кришталева, Оксана Лозова, Христина Лукащук, Катерина Міхаліцина, Надія Мориквас, Ірина Показанова та Жанна Слоньовська. Добір авторок – «на сумлінні» упорядниці, теж жінки – відомої письменниці Оксани Думанської. Вона розповіла, що цю книгу їй хотілося присвятити саме Львову. Відтак, все, що у ній є, – пов’язане з цим містом.




8. Анна Хома "Лемберг. Під знаменами сонця"
1886 рік. Галичина під владою Австро-Угорщини. Двоє ворогів – багатий шляхтич і бідний львівський злодій – несподівано опиняються в одній зав’язці та змушені боротися за справедливість під одними знаменами. Доля веде їх від одного випробування до іншого; яскраві пригоди й несподівані сюжетні повороти, шляхетність і підлість, відвага і боягузтво, любов і ненависть – усе це на тлі старовинного Львова. Книжка дозволяє відчути його незрівнянну атмосферу та зрозуміти, що навіть у дощовому Львові вистачало сонця.


9. Світлана Горбань, Наталя Лапіна "Роман з містом"
   «Ця книжка пахне кавою, звучить фортепіанною музикою, віддає запахом дощу – тим, особливим, львівським; вона зачаровує атмосферою минулого століття, щемить болем нерозділених почуттів, радістю кохання, горем втрати і життєвих випробувань. Вона – про зовні слабку, але сильну духом Жінку. Та головне - вона сповнена любові до Львова, міста, яке неможливо не любити. «Бо де ж іще людям так добре, як тут? Тільки у Львові!» – співають, щоправда, польською, герої.




Немає коментарів:

Дописати коментар