пʼятниця, 8 вересня 2023 р.

Світ словниковий онлайновий!

Як часто ви звикли користуватися словниками: у роботі, навчанні чи просто "мандрувати" їх безмежним світом? Різну інформацію можна знайти в них про слова і вирази, грамотне їх написання, переклад чи тлумачення. Словники є нашими найліпшими помічниками у здобутті й поглибленні знань, вони допомагають нам ставати грамотнішими та розумнішими.

Читальня нашої Леотеки вміщує велике зібрання довідкових видань, серед них і словники. Їх легко знайти на окремо виділених стелажах, а також в електронному каталозі бібліотеки - https://opac.lodb.org.ua/. Проте у доступності та зручності перевагу мають саме онлайн-словники! 

Сьогодні ж, у Міжнародний день грамотності, ділимось онлайн-ресурсами, які вміщують не тільки перелік поширених словників української мови, але й програми для перевірки орфографії, стилістики та граматики.

Отже, розпочнемо з "Гороху":

Горох - https://goroh.pp.ua/ - онлайн-бібліотека, яка вміщує тлумачний, орфографічний, фонетичний, фразеологічний, етимологічний словники, а також словники римувань, синонімів, перекладів, частотний, афіксальних морфем, анаграм та слововживань.
Словник.ua - https://slovnyk.ua/ - тлумачний словник української мови. Окремо є перехід на сервіси: звертання, транслітерації, наголоси. Помічник, який допомагає уникнути суржику та підкаже правильне слово. Також на сайті розміщений Український правопис 2019 року. 
Велика чи мала літера? Словник-довідник (В. В. Жайворонок) http://velyka-chy-mala-litera.wikidot.com/ - вміщує: «Короткий словник жарґонної лексики української мови» Лесі Ставицької, «Культура слова. Мовностилістичні поради» Олександра Пономарева, посібник Євгенії Чак «Чи правильно ми говоримо?», «Як ми говоримо» Б. Антоненка-Давидовича та багато інших мовних термінів й словників.
Словотвір - https://slovotvir.org.ua/ - майданчик для перекладів запозичених слів й утворення нових.
Без бар’єрів - https://bf.in.ua/ - як спілкуватися без бар’єрів, складові безбар’єрності, етика взаємодії, словник термінів, календар подій.
OnlineCorrector - https://onlinecorrector.com.ua/uk/ - автоматично шукає та виправляє помилки в текстах українською мовою.
LanguageTool - https://languagetool.org/uk - програма для перевірки орфографії, стилістики та граматики, яка допомагає виправляти та перефразовувати тексти.

Нині дуже легко знайти онлайн-словник, який буде зручним саме для Тебе!

Більше інформації про словники:
Словники у нашому житті: історія та сьогодення


Немає коментарів:

Дописати коментар