понеділок, 21 лютого 2022 р.

Сленгові бібліотечні комбінації

21 лютого - Міжнародний день рідної мови, заснований Генеральною конференцією ЮНЕСКО у далекому 1999 році. В Україні вшановуємо цю подію, починаючи з 2000-го року. Головною метою свята є підтримання самобутності і важливості кожної мови та її культурного різноманіття. 
Кожна сучасна мова — і українська не виняток — почала формуватися дуже і дуже давно, з часом поширилася далеко за межі Європи та постійно зростає у вжитку в самій Україні. 
Наша рідна мова постійно збагачується та оновлюється, у тому числі, завдяки сленгу.
Нагадаємо, що сленг – це стиль розмовної мови, що посідає місце, протилежне занадто формальній, офіційній мові. Межа між живою, розмовною мовою і сленгом є дуже розмитою, а тому він поширений серед найрізноманітніших верств населення. Різнобарвність сленгу не оминула і нашої улюбленої книгозбірні
Хочемо поділитися цікавим матеріалом, опублікованим в журналі "Дніпро" ( № 7, 2012 рік), де у постійній рубриці "Дотепні та вдалі українські синоніми" натрапили на цікаві😊 варіанти синонімів до слова бібліотека. Ось приклади запропонованих слів: авторівня, буквозасіки, буквозбір, букволенд, гігабайтека, ґуґльник, друкосховок, зачитальня, знаннєтека, інфоджерело, інфозала, інформиця, Кирило-Мефодниця, книгодай, книгодім, книгосвіт, книголежня, книголюбня, книгопристанище, книгопрокат, книгоскритка, книгосховок, книготека, книгочитня, книгохрам, книгоцентр, книжтайник, лайбрерійка, літеральня, мудродром, мудросклад, мудросховище, палацкниг, письменникарка, повнокнижжя, прецікавка, прочитет, розумарня, словохаус, сховокнижечка, словофонд, текстоклад, умосвіт, цікавиця, читачниця, читодім, читпарад, читскарбівня, чтоньки.
А як ви називаєте свою улюблену бібліотеку? Запропонуйте свої варіанти))

Цікаво про мову 


Немає коментарів:

Дописати коментар