четвер, 10 лютого 2022 р.

"Книжка, як матеріальна платформа, яка творить нові досвіди та змінює установки", – Аліна Штефан

 

"Щоб цікаво розповісти про науку – без літератури не обійтися", – переконана письменниця, журналістка, книжкова оглядачка Аліна Штефан, яка сьогодні 10 лютого святкує День народження. 
За фахом Аліна Штефан є лікар, медична генетикиня, а ще викладачка молекулярно-генетичної діагностики для дорослих, а також природничих наук для дітей. Власне це і стало однією з причин, чому авторка написала «Літо довжиною у ДНК».
Про цю та інші книги письменниці, які можна почитати в бібліотеці - в нашому стислому огляді))

Отже, повість «Літо довжиною у ДНК» про історію та останні відкриття в галузі біотехнологій. Книга містить безліч цікавого тексту та цілком зрозумілі малюнки та схеми, які можуть легко замінити нудний урок з біології. Виділені в тексті слова мають відповідники мовою світової науки. Школярі можуть гуглити ці значення або звертатися до статей із джерел, розміщених на початку книги. На останніх сторінках уміщено цікаві фотоматеріали. 

Продовженням біологічної тематики є книга "Лу-ветеринарка" про одинадцятирічну дівчинку Луїзу або просто Лу, яка дуже цікавиться тваринами. Вона мріє колись зібрати на якомусь острові свій зоопарк, як натураліст Джеральд Даррелл і написати багато книжок, як найвідоміших ветеринар світу Джеймс Герріот. А сьогодні вона наполегливо вивчає усе про тварин, малює їх і веде свій блог @Lu_Animalius. Удома вона має песика Шерлока, шиншилу, равликів, щура та паличників.

Купу цікавої інформації зі світу тварин можна почерпнути з книжки «Шафа під сливою». Сюжет дуже незвичайний: подорожі-метаморфози двох дівчат, які стають то пінгвінами, то коником і жабкою, а то й зовсім дивовижними предметами. Поштовхом до нових пригод слугують спонтанні думки героїнь, тому логіка сюжету дуже незбагненна. Чого тільки вартують: карколомні спуски бобслейною трасою, фехтування, байкджоринг і польоти на дирижаблі. Ця книжка - це цікавий мікс гарно намальованого комікса, енциклопедії і пригодницького фентезі.

Захоплива, сповнена пригод є повість-фентезі "Реальність Барґеста". Одна з трьох сестер знаходить і приносить додому книгу-перевертня, що викрадає наймолодшу сестричку і забирає її в Реальність Барґеста – світ штучно синтезованих уявних, міфічних та казкових істот. Дівчинка і її найстарша сестра разом з друзями вирушають в Реальність Барґеста, щоб урятувати свою сестричку Малу і весь казковий світ.

Деякі казки й оповідання Аліни Штефан увійшли до збірок : "Коли сніг пахне мандаринками", "Казки під ялинку", "Дереза", "Хто творить Різдво", "Котигорошка. Заплутані казки".

Немає коментарів:

Дописати коментар