понеділок, 25 січня 2021 р.

З днем народження, Оксано Думанська!

«Життя цікаве у всіх його виявах, 
а пильне око і добрий слух
допомагають людині виокремити з нього
щось особливе»
Оксана Думанська

25 січня свій 70-літній ювілей святкує Оксана Іванівна Думанська – відома українська письменниця, перекладач, літературний редактор, лауреат премії імені Дмитра Нитченка (2004) та літературної премії ім. Ірини Вільде (2007). А також вона є володаркою особливої нагороди – медалі «Великий друг маленьких читачів» (2011) від читачів Львівської обласної бібліотеки для дітей.

«Я випадкова письменниця», – каже про себе пані Оксана. Перший роман «Ексклюзив» (2002) написала і опублікувала після свого п’ятдесятиліття. А потім її наче затягнуло у процес книготворення. Порівняно за короткий час вона зуміла підготувати і видати чимало творів для дітей та дорослих.

У своїх творах письменниця змальовує яскраві характери героїв, її персонажі – різні, живі, правдиві. Авторка вважає, що книжка не може народитися на якійсь абстракції, а тільки на «живому» матеріалі. Та й сама письменниця переконана, що юному читачеві цікаво читати саме таку літературу. Саме тому її книги «Спосіб існування білкових тіл» (2005) (у перевиданні – «Школярка з передмістя» (2007), «Бабусина муштра» (2008), «Дитя епохи»(2009), «Собаче життя кота Хитруна» (2011), «Принцеса Горошинка» (2013), «Попелюшка в домашніх капцях» (2013), «Марійчині пригоди» (2015), «Лариса і Архімед» (2016), «Миколчині сни» (2019) та багато інших видань недовго затримуються на бібліотечних полицях.

Оксана Думанська є бажаним гостем бібліотечної спільноти, де радо ділиться не тільки своїми творчими здобутками, а й власно випеченим духмяним хлібом.

Цікава інформація про письменницю на цьому ресурсі Виховання літературного смаку з Оксаною Думанською, а також пропонуємо відеоогляд її книг))

 

Немає коментарів:

Дописати коментар