вівторок, 2 червня 2020 р.

То не просто мандри, то літературні мандри!

Подорожувати завжди цікаво, а з хорошою книжкою і поготів. Із початком літа, друзі, із новими враженнями! 
Ми теж помандруємо і познайомимося із сучасною перекладною літературою для дітей та підлітків, якою так стрімко поповнювалася наша бібліотечна колекція упродовж останніх років. 
А розпочнемо свої літературні мандри європейськими країнами, і першою буде - сусідня держава Польща.  Із деякими сучасними польськими авторами ми мали чудову нагоду зустрітися: Барбара Космовська, Ґжеґож Касдепке, Марцін Щигельський були гостями львівських книжкових форумів, тому розповідь сьогодні про  них.

Барбара Космовська - письменниця, яка пише переважно для підлітків. У своїх романах "Буба", "Буба. Мертвий сезон" "Позолочена рибка" (видавництво "Урбіно"торкається  таких тем, як стосунки у  родинах, перше кохання, дружба, розчарування. Її героїні змальовані з особливою симпатією, розумінням, тонким почуттям гумору. 

Дитячі книжки Ґжеґожа Касдепке читають і люблять в усьому світі. Вся творчість Ґжеґожа Касдепке наповнена веселими пригодами, яскравими персонажами та  іскрометним гумором. Українські переклади його книжок вийшли у львівському видавництві "Урбіно"  - "Велика книга почуттів", "Міфи для дітей", "Бон чи тон, або гарні манери для дітей", у харківському "Школа"  -
"Касперіада. Незвичайні пригоди звичайної родини""Я не хочу бути принцесою", "Знайомтесь: детектив Нишпорка", "Зачіпки детектива Нишпорки","Обережно!","Жахасько та інші ко(с)мічні оповідки"у видавництві "Грані-Т" -  "Детектив Ниточка", "Нові турботи детектива Ниточки", "Вузлики" детектива Ниточки".  


Із творчістю цього сучасного польського автора український читач познайомився завдяки видавництву "Урбіно", де було опубліковано три його романи: "Ковчег часу", "За синіми дверима", "Театр Невидимих Дітей". 
Марцін Щигельський - володар трьох премій  конкурсу імені Астрід Ліндґрен.
У своїх книгах автор піднімає серйозні і болючі теми: війни, варшавського ґетто, поневіряння дітей у дитбудинках, їх життєві труднощі. Попри усе, у творах письменник акцентує увагу на дружбі, людяності, доброті. "Я хотів би, щоб діти після прочитання ставили питання своїм батькам і вчителям", - поділився думками Марцін Щигельський в одному інтерв'ю.

Немає коментарів:

Дописати коментар