пʼятницю, 31 серпня 2018 р.

Власна книга мудрості, або чому корисно виписувати цитати

Любите читати? А виписувати із прочитаного влучні слова, вислови, думки чи цитати? Якщо так, кілька корисних порад стануть вам у нагоді.
Для початку, хочу поділитися відгуком читача про прочитану книгу: «Ось парадокс: в книзі величезна кількість цитат, які мені сподобалися. Схоже не тільки мені. З книги у 192 сторінки спільними зусиллями виписано 818 цитат. І це при тім, що середня оцінка книги досить низька».  

7 порад допоможуть це робити якісніше і правильно:

1. Віддайте перевагу паперовому блокноту, в якому будете вести свої записи, фіксувати витяги з текстів. Зрозуміло, можна зберігати їх і на електронних носіях - так швидше і простіше. Але, коли ми власноруч записуємо їх на папері, вони максимально точно відображаються в нашій пам'яті.  

2.  При читанні позначайте все, що привертає вашу увагу: окремі словосполучення, цілі абзаци, цікаві історії. Заздалегідь приготуйте собі декілька закладок🚩🚩🚩, які вкладатимете між сторінками книжки або позначайте окремі місця олівцем, який пізніше можна буде стерти. Ще, як варіант, можна зафіксувати на камеру свого мобільного потрібний текст, а потім занотувати у блокнот.

3. Виписувати цитати можна і на невеликих картонних картках, а потім їх розкласти по категоріях або за різними темами.

4. Довгі уривки можна набрати на комп’ютері і роздрукувати. 

5. Чи чули ви про термін «маргіналія»?
Так ось, з латинської це слово перекладається, як  «перебуває на краю», «край». Тобто, малюнки і записи на краях книг, рукописів, листів, що містять коментарі, тлумачення, думки відносно фрагментів тексту і думки, які текстом були викликані.

Під час читання ви можете ділитися своїми думками на полях книг із особистої бібліотеки. Така своєрідна розмова з автором і з книгою називається маргіналіями. Не бійтеся критикувати, сумніватися і захоплюватися, записуйте все, що спадає вам на думку💬.

6. Варто виписувати цитати не тільки з книжок, але й фрази із розмов, фільмів, п'єс, публічних виступів, промов, власні думки і спостереження. 

7. Використовуйте записане у житті. Мудрі думки, використані своєчасно і в потрібному місці, завжди допоможуть скласти про людину гарне враження, показати його освіченість, цілеспрямованість, ерудованість. «Навчання ніколи не вичерпує розум», - сказав  Леонардо да Вінчі.

За джерелами: 
Чому корисно виписувати цитати з книг і як це робити правильно
Виписувати цитати з книг - корисно

2 коментарі: