четвер, 30 листопада 2017 р.

Перші книги для дітей





Книга є найкращим способом для  пізнання навколишнього світу. Дитяча книжечка допомагає швидко і легко розвинути творчу і розумну особистість. Але необхідно пам’ятати – для того, щоб книги були цікавими, для кожного віку має бути своя «бібліотека».


Як слід читати книги дітям до 1 року

З 5-6 місяців дитині починає подобатися торкатися різних предметів, трясти їх, пробувати на смак. Настає час знайомства малюка з книжками-іграшками, які допомагають розвивати тактильну пам’ять, дрібну моторику, що стимулює розвиток мовлення. Дитина може обмацувати таку книжку, вивчати за допомогою пальчиків матеріал, з якого ця зроблена і розглядати малюнки. Так у малюка з’являється перший досвід спілкування з книгою.

М’які книжечки









Мої іграшки / пер. М. Добоні ; худож. С. Купряшова. - Київ : Перо, 2010. - 11 с. : іл. - (Найперші слова).


Книги для дітей від 1 до 2 років

Для діток віком від 1 до 2-х рочків ілюстрації мають теж важливе значення. Малюнки перших книжечок допомагають формувати у дитини точне уявлення про навколишній світ. Зазвичай, їм дуже подобаються видання про тварин. При виборі книги, збірника казок та віршів необхідно звернути увагу на їх художнє оформлення. Найважливіша вимога до малюнків у книгах для маленьких дітей - щоб ілюстрації були великими, яскравими, і найголовніше - зрозумілими.

Фесюк, Ірина. Кольори / І. Фесюк ; худож. Н. Бендус-Петровська. - Харків : Ранок, 2015. - 24 с. : іл. - (Перші кроки).







Рєзніков, О. "Живі Малюнки" / О. Рєзніков ; іл. Ю. Платов, К. Савва. - Харків : "Данко Тойс", 2012. - 13 с. : іл. - (Чарівна книга).


Книги для дітей від 2-х до 3 років 
До трьох років малюк уже непогано розмовляє і задає батькам багато запитань. Тому, під час читання книжок, необхідно пояснювати дитині усі незрозумілі слова і вирази, але важливо не перестаратися, щоб маля не втратило зацікавлення. «Колобок», «Курочка-Ряба», «Кривенька качечка», «Ріпка», «Івасик-Телесик» – усі ці казки можна разом читати і розглядати малюнки, починаючи уже з дворічного віку.



Лущевська, Оксана. Пливуть кораблі / О. Лущевська ; мал. К. Степаніщева. - Харків : Читаріум, 2017. - 14 с. : іл.


Бардуль, Летиція. Любі казочки для найменшеньких / Л. Бардуль ; пер. з фр. Л. Кононовича ; іл. Л. Бардуль, К. Машон, Л. Моке, К. і М. Саве. - Київ : Країна Мрій, 2015. - 95 с. : іл.

Ріпка : стара казка, по-новому розповів І. Франко / намал. "Аграфка" ; ідея, ілюстр., макет, граф. опрац. Р. Романишин та А. Лесів ; упоряд. тексту Б. Тихолоз. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2012. - 18 с. : іл.


Книги для дітей від 3-х до 6-ти років
У період з 3-х до 6-ти років дитина швидко дорослішає, а разом з нею змінюються і її вподобання. Для цього віку також підійде читання казок. Для розвитку пам’яті і логіки малюка необхідно просити його переказувати прочитане. Дитяча книга має бути розрахована на тривале розглядання, до нього дитина повертатиметься ще не один раз. Паралельно з читанням перегляд ілюстрацій допомагає глибше сприймати прочитане. Щоб не відбити у дитини бажання читати, ніколи не примушуйте її, не споглядайте на годинник, керуйтеся тільки тим, зацікавлений малюк у книзі чи ні.



Чуб, Наталія. Про Сонну Мишку і вередливу пилинку / Н. Чуб ; іл. М. Пузиренко. - Харків : Ранок, 2017. - 29 с. : іл. - (Казкотерапія).







Ніцой, Лариса. Зайчикове щастя / Л. Ніцой ; мал. Х. Лукащук. - Чернівці : Чорні вівці, 2015. - 31 с. : іл.











Ніцой, Лариса. Ярик і рогатий Мі : казка для читання в родинному колі / Л. Ніцой ; худож. Е. Елліс ; в авт. ред. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2013. - 23 с. : ілюстр.







Шкляр, Василь. Песик Гав, соловейко, джміль і два жолуді = Woofy the dog, a Hightingale, a Bumblebee, and two Acorns : оповідання / В. Шкляр ; худож. К. Лавро; пер. І. Головачова. - Львів : Апріорі, 2016. - 46 с. : іл.
      А які дитячі книжечки читали Ви?

Немає коментарів:

Дописати коментар