вівторок, 19 вересня 2017 р.

Артбук - стерео тексту та ілюстрації



Артбук (від англ. art - мистецтво, book - книга) — книга митця, книга-об'єкт, авторська книга, симбіоз літератури та образотворчого мистецтва. Артбук є популярним способом самовираження людини.
Окрім традиційної «книжкової» форми, артбуки виготовляють з дерева, текстилю, фетру і шкіри, є вишиті нитками та бісером, викладені соломкою, а ще в'язані гачком та спицями. Такі книжки створюють для того, щоб розглядати, гратися, взаємодіяти і, звичайно, читати.
Формально давні рукописні книги можна вважати книгами художників чи хоча б їх передвісниками. Прототипом сучасних артбуків є дамські альбоми або гостьові книги 18-19 ст., «мистецькі книжки» футуристів, і навіть шкільні «дівочі анкети», популярні наприкінці 1990-х.
Сьогодні на книжковому ринку України з’являється все більше авторів, які працюють над створенням арт-книг саме для дітей. Особливої уваги заслуговують артбуки, створенні творчою майстернею Аграфка (Романа Романишин та Андрій Лесів) : «Паперове майбутнє», «Ріпка», «Рукавичка», «Про молоко», «Валізка вражень», «Може, це все», «Шептицький від А до Я» та інші. А ще чимало видань презентовано львівським Видавництвом Старого Лева.

Знайомтесь з артбуками і читайте їх у бібліотеці




Винницька, Ярина. Скриня. Речі сили / Я. Винницька, Ю. Табенська, Д. Осипов. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 156 с. : іл.
Унікальний артбук із спецефектами - витинання, тиснення золотом, друком на прозорій та напівпрозорій основі, ефектами об'ємності. Це книга про українське і для українців, про те, з чого колись складався світ наших бабусь і що так невблаганно зникає з нашого життя. 

Відута, Любов. У царстві Лева = In the Lion's Kingdom / Л. Відута ; мал. Х. Лукащук ; пер. О. Лущевська, М. Найдан. - Чернівці : Чорні вівці, 2015. - 23 с. : іл. 

Артбук "У царстві Лева" є запрошенням у надзвичайний, потаємний світ. Світ, де є лише одні запитання і немає жодної відповіді. Світ, де є так багато Добра, що, здається, воно просто не втримається на сторінках книги, а піде собі жити окремим життям. І від прочитання теж стає так затишно і спокійно не лише діткам, а й дорослим.




Романишин, Романа. Війна, що змінила Рондо / Р. Романишин ; текст та ілюстр. авторів. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. - 35 с. : іл.

Книга «Війна, що змінила Рондо» розповідає історію міста Рондо, в якому живуть тендітні та вразливі створіння. Головними персонажами є троє друзів – Данко, Зірка та Фабіян. Одного дня у мирне місто приходить війна. Лихо завжди з'являється зненацька, війни ніхто ніколи не знав і тим паче не чекав, проте вона прийшла і торкнулася кожного мешканця Рондо. Ця книга – привід для вдумливої розмови з дітьми (або й зі собою) про те, що діється нині в країні чи деінде у світі.



Романишин, Романа. Антоміми. Веселі монстри, що демонструють слова з протилежними значеннями (антоніми) / Р. Романишин, А. Лесів ; графіч. опрац. авт. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2014. - 36 с. : іл. 

Антоміми – веселі монстри, що демонструють значення протилежних слів (антонімів). В цій книжці живуть кумедні створіння, які, немов міми-театрали, продемонструють малюку значення сухого і мокрого, великого й малого, веселого й сумного, колючого та м'якого і ще ряд інших протилежностей. Кожен з монстрів має свої особливості — колір, форму, настрій, текстуру. Книга також містить сторінки, на яких читач зможе самостійно домалювати власні пари антомімів. 






Рукавичка : укр. нар. казка / худож. Р. Романишин, А. Лесів. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2011. - 23 с. : іл. 
 Усім відома «Рукавичка» отримала нове втілення у спільному проекті видавництва «Навчальна книга – Богдан» та львівської творчої майстерні «Аґрафка» — книзі ручної роботи. Книга-іграшка, книга-сувенір, книга-рукавичка - усі її головні герої отримали новий, оригінальний імідж – вони тепер вив’язані та зібрані у червоній теплій модерній рукавичці!  «Рукавичка» оголошена серед переможців престижного Міжнародного бієнале в Братиславі "ВІВ 2011", а також увійшла до престижного міжнародного щорічного каталогу «Білі круки-2012» («White Ravens»), виданого Міжнародною дитячою бібліотекою (м. Мюнхен).









Тихолоз, Богдан. Франко від А до Я / Б. Тихолоз, Н. Тихолоз ; граф. опрац. Р. Романишин, А. Лесів. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 46 с. : іл.
Це ілюстрована франківська енциклопедія, зі сторінок якої визирає живий письменник у колі своєї родини, друзів та персонажів. І всі вони дуже привітні, колоритні й аж ніяк не занудні! А провідником у цій захопливій мандрівці – Лис, та ще й Фарбований!.. Але досить розголошувати таємниці, решта – у самому виданні.





Ушкалов, Леонід. Шевченко від А до Я / Л. Ушкалов ; іл. А. Стефурак. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. - 80 с. : іл.
Яка була улюблена пора року у Шевченка? У які очі він полюбляв заглядатися – карі, блакитні, а, може, зелені? Про що він думав, дивлячись на зорі? Про все це у новій абетці, текст до якої написав відомий шевченкознавець Леонід Ушкалов. Проілюструвала видання Анастасія Стефурак. 




Терещук, Галина. Шептицький від А до Я / Г. Терещук, О. Думанська ; графіч. опрац. Р. Романишин, А. Лесів. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. - 71 с. : іл.
Ця незвична книга «Шептицький від А до Я», яка вийшла у  «Видавництві Старого Лева» уже підказує, що це абетка. У якій сім’ї ріс митрополит Андрей Шептицький? Що він любив у дитинстві?  Скільки знав іноземних мов? Якого був росту? Про все це дізнаєтесь із цього чудового артбуку. 


А на завершення «Нarbuz» – перше естетичне періодичне видання для дітей в Україні. Пізнавальні тексти тут поєднуються із художніми, а серед серйозних статей трапляються матеріали розважального характеру. У журналі багато простору, білого кольору, ілюстрації легкі та спокійні. За задумом авторів проекту тексти орієнтовані на дітей від 5 до 10 років, проте батькам теж буде цікаво читати й обговорювати прочитане з дітьми.

Читайте та насолоджуйтесь))

Немає коментарів:

Дописати коментар