неділю, 26 лютого 2017 р.

Про що розповість календарик


  Поки ви у передчутті яскравого сонечка й тепла рахуєте на своїх календарях, скільки днів залишилося до весни, я трішки розповім вам про виникнення та види цих літочислів, а також покажу невеличку колекцію наших, бібліотечних.
  Прабабусі сучасних календарів, календарно-астрономічні таблиці, були відомі вже у древніх єгиптян. Один з найдавніших збережених календарів - римський календар 354 року нашої ери. В середні віки календарі нерідко містилися на початку богослужбових книг. А "світські" календарі з'явилися в Європі в 13-14 століттях.  Видання ж друкованих календарів, які містили, крім календарно-астрономічних відомостей, практичні поради, передбачення, анекдоти і т.п., почалося з середини 15 століття.
  Календар – періодичне довідкове видання, в якому послідовно зазначають дні, тижні, місяці конкретного року. Нам відомі відривний (перекидний) календар, настінний, настільний, календар книжкового типу та багато інших видів місяцеліків.
  Мабуть, кожен з нас має невеличкий кишеньковий календарик. Це дуже зручно. І ми в бібліотеці часто даруємо "фірмові" календарики своїм користувачам. Цікаво, якими вони були впродовж десяти років? Тоді я вам про це розповім!

2006
2006

  У 2006 бібліотека стала переможцем Всеукраїнського конкурсу бібліотечних ідей з проектом "Львів читає дітям", що згодом вилився у створення щоденної телепрограми "Хатка Левенятка" на Львівському обласному телебаченні. А все тому, що "Світ, в якому читають" був гаслом на календарику цього року.


  У 2008 та 2009 роках ми так само плідно працювали і продовжували дбати про те, щоб наші користувачі зростали з книгами.


  2010 року Львівській обласній бібліотеці для дітей виповнилося 70 років. Цей ювілейний рік було оголошено Роком Бібліотечного Левенятка, яке є емблемою і добрим талісманом бібліотеки.


"Навчально-бібліотерапевтичний центр "Ковчег"" не один рік плавав бібліотерапевтичними морями і океанами. В рамках проекту відбувалося безліч заходів, а також у 2011 році був виданий розміщений вище календарик.

  
Чемпіонат Європи з футболу 2012 року — 14-й чемпіонат Європи, фінальна частина якого відбулася в Україні (зокрема, і у Львові) влітку 2012 року. І ми разом з нашими читачами теж були учасниками цього спортивного свята!


У 2013 році світ дізнався про те, що в місті Лева читають навіть леви!




Ось така серія календариків з'явилася у нас в 2015 році. Бібліотека - копальня ідей, знань, натхнення, пізнання та творчості! І якщо ви - мої читачі, то я певен, що в цьому вже давно переконалися.


    І нарешті - мої улюблені, із місяцями 2016 : "Читання - це зростання" та "Бібліотека надихає". 
  Як бачимо, кишеньковий календарик - це справді дуже корисна річ. Особливо, коли він нагадує про те, де можна якісно провести час та де вам завжди будуть раді - у бібліотеці

Немає коментарів:

Дописати коментар