вівторок, 15 листопада 2016 р.

Книжки, про які можна було тільки мріяти


  Раніше оживити книжкові ілюстрації ми могли хіба що за допомогою власної розвиненої уяви. А тепер можна завантажити спеціальний додаток, скажімо, на свій мобільний телефон - і звичайний малюнок у книжці стає анімацією! Коли я вперше побачив, як працює з книжкою один з інтерактивних додатків, то був у неймовірному захваті. Це дивовижно! Тут рухаються картинки з візуальними ефектами, звуками, музикою, вмикаються відеоролики ...
  Я вважаю, що для дітей такий додаток буде ще одним стимулом полюбити книжку і не випускати її з рук якнайдовше. Бо хочемо ми того, чи ні, сьогодні діти виростають з планшетами, для них ґаджети – невід'ємна частина цього світу. Отже, маємо шанс по-новому розкрити для малюків книжки.Тому сьогодні вперше до вашої уваги– добірка українських інтерактивних книжок для дітей. Серед них – і найпростіші, з невибагливою анімацією, і найскладніші, створені за технологією доповненої реальності Augmented Reality.


Забавляночки

Результат пошуку зображень за запитом "забавлянки малик"“Забавлянки” Галини Малик – збірка віршів для найменших читачів (“Видавництво Старого Лева”). Інтерактивна версія на iTunes з’явилася 2011 року. Інтерактивних елементів тут небагато, є нескладна анімація та звукове відтворення тексту. “Забавлянки” вважають першою інтерактивною книжкою для дітей в Україні. Ви зможете побачити першу українську дитячу інтерактивну книгу на екрані завдяки відео-презентації з iPad.





“Ходить котик по лавочці” – інтерактивна версія 2014 року паперової книжки від видавництва “Колесо” (уклала Люба П’ятночко, намалювала Олена Гижа). Додаток розроблено для iPad та Android. У книжці зібрано примовлянки і забави для найменших дітей.

screen480x480















Інтерактивні книжки від видавництва Glowberry Books

  Інтерактивну версію урбаністичної історії для дітей “Мама поспішає додому” Світлани Дорошевої розроблено 2012 року разом із компанією PocketBook та оновлено 2014-го. Завантажити додаток можна на App Store та Google Play.
  Інтерактивна версія книжки "Мама поспішає додому" з оригінальними ілюстраціями Ольги Дегтярьової обов’язково має оселитися на мультимедійних пристроях мам, які працюють. 
Це дотепна й несподівана, дуже "міська" історія мами, яка поспішає з роботи до свого малюка. Маму тут уперше в українській дитячій літературі представлено свого роду "супергероїнею", яка навіть дракона здатна приручити, аби лишень дістатися вчасно до своєї дитини. Інтерактивна версія доступна безкоштовно для iPad та Android.




"Райдугони" (Glowberry Books)
Письменник Антон Сіяніка – один із найбільш "анімованих" українських авторів. Ось і його книжки про сімох кольорових драконів-райдугонів стали мультимедійними додатками. Райдугони – ті, хто будує веселки й допомагає людям спускатися з небес на землю (чи то пак повертатися зі світу мрій у реальність). Книжки "Райдугони та Маленький Сонько" і "Райдугони та великі перегони" можна завантажити на AppStore (а паперова версія першої, звичайно ж, є у бібліотеці).








Казкотерапія
  “Дерево щастя” – одна з книжок Катерини Єгорушкіної із серії “Казкотерапія”. Інтерактивну версію для iOS розроблено 2012 року командою z3x-team. Музика – Михайло Синіцін, ілюстрації – Ольга Поворозник. Автори поставили собі завдання створити електронне видання українською мовою для маленьких українців. Адже на такій масштабній платформі як iPad ще не прогресують україномовні програми.  В книжці є авторське озвучення українською мовою та англійський літературний текстовий переклад.



Серія електронних книжок ZZ Tale

  Серію інтерактивних казок від компанії ZZ Wolf відкрила 2014 року казка "Лисиця та журавель", наступною стала казка "Кіт та миша". Інтерактивні книжки доступні для iPhone, iPad та Android.

 Українська народна казка "Котигорошко" від KievSeaPirates (2013) з ілюстраціями Івана Суліми. ЇЇ створювали майже два роки. "Котигорошко" має два варіанти: зі звуком та без. Варіант без начитки розрахований на батьків, які хочуть самі читати дітям. Доступна на App Store.


Від Ангеляток
  Ipad-додаток "Зовсім нестрашний дракон" із серії "Історії дракончика ОППІ" (2014) від чудових журналів "Ангелятко" та "Ангеляткова наука". Перша історія - "Зовсім нестрашний дракон" призначена для дітей 3-7 років. Додаток доступний шістьма мовами: українською, англійською, російською, іспанською, німецькою, французькою, польською. З такою розумною книгою діти навчатимуться читати і уважно слухати казку про пригоди нового друга Дракончика ОППІ. Із особливим захопленням діти знайомляться з українською версією, адже над її озвученням працювала Марта Більська - програмний директор "Радіо Люкс" (Львів). . Її неповторний голос та манера озвучування саме казочок зачаровує малечу.



Чарівна Снігова королева

Результат пошуку зображень за запитом "“Снігова королева” Г.Х.Андерсена""Снігова королева" Г. Х.Андерсена з ілюстраціями В.Єрка (видавництво "А-ба-ба-га-ла-ма-га"). Ця казка з такою холодною назвою уже майже 200 років зігріває мільйони дитячих сердець в усьому світі. iOS-версію було розроблено 2011 року в студії Timecode. Відтоді інтерактивну книжку кілька разів оновлювали. 2015 року вийшла версія книжки для Android.




Веселі монстри антоміми
"Антоміми" творчої майстерні "Аґрафка" (2015) – інтерактивна версія однойменної друкованої книжки ("Видавництво Старого Лева", 2014), створена компанією Smart Adventure. Доступна на App Store.
  В цій книжці живуть кумедні створіння, які, немов міми-театрали, продемонструють малюку значення сухого і мокрого, великого й малого, веселого й сумного, колючого та м'якого і ще ряд інших протилежностей. Кожен з монстрів має свої особливості — колір, форму, настрій, текстуру.






Ґаджет про ґаджети


Gadgetarium – інтерактивна книжка для дітей про гаджети від одеського цифрового видавництва Gutenbergz (2015), створена за технологією доповненої реальності. Краудфандинговий проект: кошти на розробку збиралися на платформі Kickstarter 2013 року. Книжку можна завантажити безкоштовно на App Store.

Садиба в місті

  І нарешті - інтерактивний додаток «The Pumpkin’s Year» (2015) до книжки «Гарбузовий рік» Катерини Бабкіної з ілюстраціями Юлії Пилипчатіної - розробка компанії DigitalDealerz. Цифрову книжку створено за технологією доповненої реальності. Розроблено для iPhone та iPad.





   

   Видавництво Старого Лева, у якому вийшла книга, "оживило" її завдяки інтерактивному додатку The Pumkin's Year. Для цього потрібно завантажити додаток на планшет чи смартфон і навести його на обкладинку або на одну з ілюстрацій Юлії Пилипчатіної: кожна з них перетворюється на коротеньку анімацію, приправлену інтерактивними елементами - можна змусити велосипед рухатися, а грака - каркати.
  А ось як діти разом із бібліотекарем читали цю інтерактивну книжку в бібліотеці:

Хочете спробувати? Ласкаво просимо!

Немає коментарів:

Дописати коментар