понеділок, 11 липня 2016 р.

Книжки про острови та морські пригоди


   Той, хто зачитувався романом Даніеля Дефо, неодмінно мріяв хоч на мить опинитися на безлюдному острові і пережити частину пригод, що випали на долю Робінзона Крузо. Брендон Грімшоу, англієць з Йоркшира, ніскілечки не сумнівався в тому, що мрії треба здійснювати. Звільнившись з роботи, близько 50 років тому він оселився на острові Муаен в Індійському океані і присвятив себе служінню природі! Брендон разом із помічником оберігав і примножував флору та фауну острова. Вони висадили приблизно по 16 тисяч дерев. Крім того, Брендон закупив на
сусідньому острові кілька зникаючих гігантських черепах, і зараз на Муаене їх мешкає вже більше ста. Але головне досягнення Робінзона - птахи! За той час, поки вони з "П'ятницею" жили на острові, їх тут з'явилося близько двох тисяч. І після двадцяти років
наполегливих зусиль Брендон нарешті домігся того, що в 2008 році острів оголосили національним парком. В одному з пізніх інтерв'ю чоловіка запитали, чи не почувався він коли-небудь самотнім. «Так, лише одного разу. Я тоді винаймав кімнату в Лондоні», - відповів він.
   Ось як можуть зачарувати нас творіння природи, які, без сумніву, є досконалішими від усіх творінь мистецтва. А якщо ви ще не впевнені, чи готові до таких пригод, або не знаєте, чого очікувати - раджу почати з читання якоїсь із цих книг:


Із серії "Капітан Фокс"
Інноченті, Марко. Острів доктора Топіморта : для мол. шк. в. - Харків : Mikko : Прінт-Сервіс, 2011. - 125 с. : іл. - (Капітан Фокс ; 4). 
Одного разу познайомившись із Ріккі Ретом – безстрашним мишеням з добрим серцем, ви вже не зможете відірватися від незвичайних пригод головного героя, котрий волею долі став членом піратського екіпажу. Проковтуючи сторінку за сторінкою, юний читач не перестане захоплюватися мужністю бравої команди і силою духу маленького Ріккі, який протистоїть підступам рептилій Імперії Великої Ящірки.



Гаврош, Олександр. Галуна-Лалуна, або Іван Сила на Острові Щастя / іл. О. Мазур. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2010. - 374 с. : іл.
Іван Сила, найдужча людина світу, щасливо зажив у сімейному колі – з дружиною Мілкою та трьома діточками-шибайголовами. Аж якось одного ранку спокій родинного життя порушує дивний лист – запрошення відсвяткувати на пароплаві «Колумбіна» 10-річний ювілей від останніх гастролей цирку пані Бухенбах. Усе сімейство Сили вирушає у подорож. На пароплаві збираються чи не всі циркові друзі і виявляється, що ніхто не знає, хто ж надсилав запрошення. А перед ними – безкрає море…



Верн, Жуль. Таємничий острів : роман / пер. з фр. В. Омельченка ; іл. Г. Акулова, П.  Луганського. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан. - Київ : Веселка, 2004. - 527 с. - іл.
Герої книги — п’ятеро мужніх чоловіків — тікають з полону на повітряній кулі й опиняються на безлюдному острові, де їм доводиться все починати з початку. Натхненна, злагоджена праця перетворює невеличкий острів на 
справжній цивілізований світ! Цей пригодницький романа Жуля Верна є заключним у трилогії, куди входять також романи «Діти капітана Гранта» та «Двадцять тисяч льє під водою».


Роздобудько, Ірен. Пригоди на невідомому острові / мал. О. Грищенко. - Київ : Теза, 2010. - 156 с. : іл. - (Пригодницька бібліотека).
Якщо є двоє дівчаток-п’ятикласниць, й одна з них розумниця, а інша більше схожа на хлопчика, то чекай небезпечних пригод та витівок. Рено, як її називають однолітки, і Клава – справжні подруги. І тому не дивуєшся, коли вони вирішують дослідити невідому печеру під річкою. Аж тут дівчат течією виносить до якоїсь дивної печери, а тоді в море, де вони і причалюють до невідомого острова, потрапляючи чи то у минуле, чи то у зовсім інший світ. Дівчатка знаходять таємничий скарб, який виявляється листом чоловіка, що колись потрапив на цей острів...


Вдовенко, Сергій. Острів неприємностей. – Київ : Зелений пес, 2006. – 368 с.
 Головний герой цієї гумористичної фентезійної повісті – молодий чаклун Гомпеш, який є одним з найкращих серед прибічників темного володаря. Хазяїн відправляє його виконати надзвичайно небезпечне завдання: викрасти з острова Альдера художника, який у своїх картинах може виявляти сутність людини. Гомпеш не має вибору, як погодитися на небезпечну шпигунську операцію. От тільки сам острів зачарований світлими силами таким чином, що всі, хто туди потрапляє, змінюються і знаходять у собі добро та світло. Для всіх «темних» це дійсно «Острів неприємностей».


Стівенсон Р. Л. Острів скарбів / Р. Л. Стівенсон ; переказ з англ. Л. Кузнєцової ; іл. В. Котлярова. - Київ : Країна Мрій, 2014. – 256 с. : іл. 
В одному з найпопулярніших творів відомого англійського письменника ви прочитаєте про пригоди хороброго і винахідливого юнги Джима Гокінса під час пошуку піратського скарбу на загубленому в морі острові, про людську 
доброту і справжню чоловічу дружбу. До слова, коли письменник писав свій роман, він читав записки найвідоміших піратів минулого, всі вони бували на острові Хувентуд.


Книжки для старшого шкільного віку


Мартель, Янн. Життя Пі : роман / пер. з англ. І. Шувалова. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 394 с.
«Життя Пі» — роман-притча, який розповідає історію Пі, сина власника одного індійського зоопарку. Волею долі він, разом із сім’єю, змушений емігрувати до Канади. Під час мандрівки їхній корабель зазнає аварії, і хлопець опиняється в рятувальному човні: сам на сам із тигром, гієною, мавпою та зеброю. Що ж чекає на них попереду? Це непроста історія про віру, випробування долі, боротьбу за виживання, пошуки Бога та про найпотаємніші закутки людської душі.

Ґолдінг, Вільям. Володар Мух : роман. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. - 302 с. - (Світовий бестселер).
«Володар мух» — дивна, страшна й напрочуд приваблива книжка. Її вважають шедевром світової літератури. Безлюдний острів. Блакитна лагуна. Діти. Рай?.. Саме тут опинились підлітки, які внаслідок авіакатастрофи залишилися на самоті, без дорослих. Що може трапитися з людиною на порожньому острові?.. Абсолютно усе. Діти, які загрались у жорстокість, війну, боротьбу за владу дуже швидко забули, що таке порядність, доброта й милосердя... Втратити людську подобу виявилося вкрай легко. Це напружена, мов напнута стріла, книга. Твір, який варто читати — і від якого неможливо відірватися! Переклад Соломії Павличко.

Дев'ятко, Наталія. Скарби Примарних островів. Кн. 1 : Карта і компас / худож. А. Марковська. - 2-ге вид. -  Харків : Богдан, 2015. - 371 с. : іл. 
Піратський капітан Ярош Сокіл отримує зачаровану карту, на якій вказано шлях до скарбів Примарних островів. Але карта зникає: малюнок проявиться знову, коли він збере нову команду... У книзі підлітки знайдуть захопливі морські битви, закручений сюжет із усілякими перипетіями. А більш дорослий читач - філософське підґрунтя того, що насправді «Скарби примарних островів» - не скарби в звичайному розумінні, що це - не дорогоцінні камені, золото або срібло, а щось набагато важливіше.


А виключно для дівчаток у мене є ось такі два видання. Небезпечних пригод тут майже немає, зате які чудові краєвиди на острові принца Едварда!


Монтґомері, Лусі Мод. Джейн з Пагорба Ліхтарів /  пер. з англ. Х. Кунець ; худож. оформл. І. Ключковська. - Львів : Свічадо, 2015. - 251 с. 
Сповнена тепла розповідь про те, що в кожному з нас живе велика сила - потрібно просто мати віру і любов, щоб її відкрити. Одинадцятирічна Джейн живе зі своєю улюбленою матір'ю та суворою бабусею в Торонто. Одного разу вона дізнається, що її батько мешкає на острові Принца Едварда. П
ереконана, що він був причиною розпаду шлюбу її батьків, Джейн неохоче їде до нього на час літніх канікул. Але потім відбувається низька надзвичайних подій ...


Монтгомері, Лусі-Мод. Енн із Острова Принца Едварда : роман / пер. з англ. А. Вовченко; обкл. Ю. Симотюк. - Львів : Урбіно, 2013. - 272 с.
Перед нами - третя книжка циклу про Енн Ширлі. Острів Принца Едварда — однойменні острів і провінція на сході Канади. У романі «Енн з Острова Принца Едварда» героїня полишає ейвонлійську школу, де досі працювала вчителькою та їде навчатися до коледжу. Попереду нове життя, нові друзі і… кохання.



Чудового вам читання та відпочинку!

3 коментарі:

  1. Відповіді
    1. Ваш запит прийнято;) Сподіваємось, невдовзі Ви потрапите на острів. І навіть не через книжку, а насправді:)

      Видалити
  2. У "Скарбів Примарних островів" є перевидання, що вийшло не в скорочення, як у 2011-му році.
    http://avtura.com.ua/book/1481/
    А ще аудіоверсія - https://toloka.to/t54051

    Зараз до друку та озвучки готується другий том трилогії.

    ВідповістиВидалити